Güneş hiçbir zaman karadelik olmayacak. Çünkü Güneş'in kütlesi karadelik olması için gereken kütleden çok çok küçük. Güneş bize göre çok büyük gibi görünse de evrensel ölçekte küçük kabul edilen bir yıldız. Güneş ortalama 5 milyar yıl sonra kendi içine çökecek ve bunun sonucunda "Beyaz Cüce" olacak.
Yaklaşık 6 milyar yıl sonra Güneş bir beyaz cüceye dönüşecek: Bir yıldızın nükleer yakıtını tükettikten sonra geriye kalan yoğun çekirdeği.
Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne (NOAA) göre koronal delikler, güneşi yerinde tutan manyetik alanların aniden açılarak güneşin üst yüzeyindeki içeriğin güneş rüzgarı şeklinde akıp gitmesine neden olmasıyla meydana gelir.
Örneğin Güneş'in yerinde onunla aynı kütleye sahip bir kara delik bulunsaydı, Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin yörüngelerinde küçük zaman ölçeğinde herhangi bir değişim olmayacaktı. Birçok kara delik türü mevcuttur.
Güneş'ten çok daha büyük kütleli bir yıldızın bir süpernova ile patlaması ve dış katmanlarını uzaya püskürten yıldızın bir yandan da kendi üzerine çökmesi sonucu bu tip kara delikler oluşur.
İlgili 32 soru bulundu
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi tarafından yapılan açıklamaya göre 24 Mart 2024 tarihinde Güneş'te büyük bir patlama meydana geldi.
Güneş'ten beslenebilecek kadar yaklaşan bir karadelik olsaydı, Güneş'ten karadeliğe doğru akan bir malzeme akışını gözlemleyebilirdik. Hatta bu yutulan malzeme karadeliğin olay ufku sınırında ışıma yapardı ve bu ışımayı da görebilirdik.
Peki ya Güneş, o da öldüğünde bir kara deliğe dönüşecek mi? Yanıt, tek kelimeyle “hayır” çünkü Güneş bir kara deliğe dönüşmek için gereken nitelikleri bünyesinde barındırmıyor.
Dünya'ya en yakın kara delik "Unicorn" adıyla anılıyor ve yaklaşık 1500 ışık yılı uzaklıkta. Çok düşük kütleli olan kara deliğin, 3 Güneş'e eşdeğer olduğu belirtiliyor.
Eğer iki karadelik çarpışırsa, oluşan gravitasyonel dalgalar enerji yayabilir ve bunlar galaksilerin şekillerini ve evrimlerini etkileyebilir. Ayrıca, karadeliklerin çarpışması sonucu oluşan kütle yoğunluğu, tek bir daha büyük karadeliğin oluşmasına neden olabilir.
Carrington Olayı, 1859 yılında gerçekleşen güneş fırtınası olarak bilinir. Bu olay, dünya üzerindeki iletişim sistemlerine büyük etkiler bırakmıştır. Elektromanyetik patlamaların neden olduğu bu olay, telgraf sistemlerine ciddi zararlar vermiş ve iletişim ağlarının çökmesine sebep olmuştur.
Güneş'in yüzeyinde Koronal Delik olarak adlandırılan olağanüstü büyüklükte bir karanlık delik oluştu. Bu boşluktan Dünya'ya radyoaktif dalgalar yayılıyor. LiveScience'ın haberine göre bilim insanları deliğin büyüklüğünü Dünya'nın 60 katı olarak açıkladı.
The Sun gazetesine göre, Nature Astronomy dergisinde yayımlanan bir araştırmada güneşin yaklaşık 10 milyar yıl içinde öleceği öne sürüldü. Güneş gibi yıldızlar, tüm hidrojenlerini yaktıklarında 'ölmeye' başlarlar. Bu noktada genişler ve kırmızı dev adı verilen çok büyük bir tür yıldız haline gelirler.
Evet; bir karadelik, Güneş'i yutabilir. Ancak bunun için yeterince büyük olması gerekmektedir. Bilinen en büyük karadelik olan OJ287, 18 milyar Güneş kütlesine sahip ve olay ufkunun çapı da yaklaşık olarak 211 milyar kilometre, Güneş'imizin çapı ise 1.392.700 kilometre uzunluğundadır.
Gözlemlenen kara deliğin Güneş'ten yüzlerce kat büyük bir kütlesi olduğu tahmin ediliyor. Işığın bile kaçamayacağı kadar güçlü yerçekimine sahip olağanüstü yoğun gök cisimleri olan kara delikler söz konusu olduğunda, bunun nispeten küçük olduğu söylenebilir.
Güneş ortalama 1 milyar yıl boyunca kırmızı dev olarak parlayacak. Kırmızı dev evresi boyunca çapında bazı değişimler olabilir. Şiddetli kütle atımları sonucunda dış katmanlarını uzaya savuracak olan Güneş'in merkezinde, karbonu bol bir beyaz cüce kalacak.
Kara delikler de teorik olarak Hawking Radyasyonu denilen bir ışıma ile kütle kaybedebilirler. İşin tekniği aşırı derin, sadece bu sürecin evrendeki her şey yok olduktan sonra gerçekleşeceğini söylemek burası için yeterli. Yani en azından birkaç trilyon yıl sonra kara delikler kütle kaybetmeye başlayabilir.
Güneş'in yokluğunda bitkiler de fotosentez yapamaz hale gelirlerdi. Bu da hayvanların besin zincirini bozardı. Yaklaşık bir hafta içinde tüm bitkiler ölürdü. Mantarlar ise bir süre daha yaşayabilirdi.
Dünya'ya 1.500 ışık yılı uzaklıkta bir kara delik keşfedildi. Gaia BH1 adı verilen gök cismi, bilinen kara deliklerin Dünya'ya en yakını unvanını ele geçirdi. Bilinen kara deliklerin çoğuna uzaydaki hareketleri sırasında eşlik eden bir yıldız vardır.
Gökbilimciler, Andromeda Galaksisi'nin merkezinde, Güneş'ten milyonlarca kat daha büyük kütleye sahip bir süpermasif kara deliğin, saatte 110 kilometre hızla Dünya'ya doğru ilerlediğini tespit ettiler.
Gözlemlenebilir evrende bulunan kara delik sayısı tahmini olarak hesaplandı. Yeni bir araştırmaya göre evrende "40 milyar milyar" kara delik (rakamla 40,000,000,000,000,000,000) bulunuyor.
Güneş'in renginin sarı olduğu düşünülür. Ancak Güneş aslında insan gözü tarafından algılanan tüm renklerde ışık yayar. Bu nedenle de rengi beyazdır. Güneş'i Dünya'nın atmosferi nedeni ile gökyüzünde sarı renkte görürüz.
Bu hesaba göre, Güneş'in ömrü 10 milyar yıldır. Yapılan hesaplar Güneş'in bugünkü yaşını 4.5 milyar yıl olarak vermektedir.
Güneş galaksimiz Samanyolu'ndaki yaklaşık 100 milyar yıldızdan sadece biridir. Enerjisini merkezi kısmında meydana gelen termonükleer reaksiyonlardan sağlar. Şu anki yaşı yaklaşık 4.6 milyar yıl olmasına rağmen, ancak en az bir o kadar daha ömrü vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri