Apoptosis (veya apoptoz), "programlı" hücre ölümü demektir; yani hücrenin ölmesi beklenen bir zamanda, kontrollü olarak ölmesidir.
ÖZET Apoptoz (fizyolojik hücre ölümü), hücre intiharı olarak da bilinen fizyolojik bir olaydır.
Nekroz, (Doku ölümü olarak da bilinir) bir veya daha fazla sayıda hücrenin, dokunun ya da organın geri dönüşemez şekilde hasar görmesi sonucu görülen patolojik ölümdür.
Apoptotik hücre ölümü, hücrenin kendisinde aktif süreçlerin başlatılması sonucu ortaya çıktığından, hücresel intihar biçiminde tanımlanmıştır. Ölmekte olan hücre, hem yapısal hem biyokimyasal hızlı değişikliklere uğrar.
Apoptozis veya Apoptoz, (Yunanca: apoptōsis yani "(ayrılarak) düşmek", apo="-den/-dan" ve ptosis="düşmek") programlanmış hücre ölümünün ana tiplerinden biridir; genetik sistemde kodlanmış kendi kendini yok etme (özkıyım; intihar; suicide) programını içeren mekanizmanın aktifleşmesiyle tetiklenir.
İlgili 43 soru bulundu
Yunancada apo(=ayrı) ve ptosiz(=düşen) kelimelerinin birleştirilmesi ile sonbahardaki sararmış yaprakların dökülmesi anlamında kullanılmakla birlikte hücre ölümü, hücre intiharı ve hücre kaybı olarak da tanımlanmaktadır. Tüm canlılar gibi hücrelerde doğarlar, belirli bir süre yaşarlar ve sonra da ölürler.
Özet:Apoptozis (programlanmış hücre ölümü), hücre intiharı olarak da bilinen fizyolojik bir olaydır. Embriyolojik gelişim ve erişkin dokunun yaşamının sürdürülmesinde anahtar rol oynar.
Hücre ölümü varlıkları, sinyal bağımlılıklarına göre öncelikle programlanmış hücre ölümü (PCD) veya PCD olmayan olarak sınıflandırılır. PCD ayrıca apoptotik hücre ölümü veya apoptotik olmayan hücre ölümü olarak kategorize edilebilir.
Vücudumuzun en küçük yapı taşı olan hücre ölürse, ölen bu hücrenin tekrar canlanması imkansızdır. Mezardan nasıl bir ölü canlanıp gelmezse, ölü hücre de tekrar canlanmaz . Beynimizdeki neredeyse her hücrenin bir fonksiyonu vardır.
Hücre ölümüne sebep olan temel faktörlerden birinin serbest radikaller olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda hücrelerin genetik kodunu taşıyan nükleik asitlere (DNA) de etkisi vardır. Ana hücreden gelen mesaj uzun süreli olarak okunamadığında, hücrelerin genetik kodları değişir ve ölebilirler.
Programlanmış hücre ölümü (PHÖ veya PCD), herhangi bir hücrenin, hücre içi bir programla ölmesinin planlaması ve gerçekleştirilmesidir.. Nekrozdan farklı olarak, ölen hücrelerin sonucunda dokuda akut hasarlanma ve enflamasyon yanıt oluşturulmaz.
“Fragmantasyon” canlı olmayan hücre artıklarıdır. Fragmantasyon arttıkça ve blastomer büyüklükleri birbirinden farklı olan embriyoların, embriyo kalitesi (grade) düşer ve gebelik şansı azalır.
Kendi kendini yemek anlamı taşıyan ve vücudun hücresel geri dönüşüm sistemi olan otofaji, herhangi bir nedenle hasarlı hale gelmiş hücrelerin parçalandığı ve lizozom tarafından sindirildiği, stres ve açlık durumunda hücrelerin kullanılabilir olanlarının dönüştürüldüğü, vücudun kendini koruma mekanizmasıdır.
Apoptoz diğer bir ölüm şekli olan nekrozdan farklıdır. Nekroz ölümü, hücrenin razı olmadığı pasif bir olaydır. Apopitoz ise, hücrenin kendisini öldürmeye karar verdiği ve bunun için çok sayıda yeni protein sentezlerine yöneldiği aktif ve mutlak enerji kullanılan dinamik bir süreçtir.
Programlı hücre ölümü, embriyogenez ve metamorfoz, sırasında istemeyen hücrelerin ve gelişimi endokrin bağımlı dokuların ortadan kaldırılmasında ve normal doku homeostasisinin sağlanmasında önemlidir. Bu işlem enerji bağımlıdır ve ölümü gerçekleşecek olan hücrelerin kendi aktif katılımları ile gerçekleşmektedir.
Apoptosis (veya apoptoz), "programlı" hücre ölümü demektir; yani hücrenin ölmesi beklenen bir zamanda, kontrollü olarak ölmesidir.
Beyin ölümü, tüm beyin fonksiyonlarının geri dönüşsüz kaybıdır. İlk olarak 1968 yılında Harvard'da tanımlanmış ve beyin ölümü kriterleri Harvard Kriterleri olarak yerleşmiştir. Bu nedenle Beyin ölümü tanısı dünyanın her yerinde aynı standartlarda konur.
Bir sinirde hasar olması, beyine giden ya da beyinden çıkan sinyallerin iletimini durdurabilir. Bu durum da kasların çalışmasını engelleyerek, o sinirin ulaştığı alanda bir hissizlik oluşmasına neden olabilir. Sinir lifleri bozulduğunda, sinirin beyinden en uzak olan ucu ölür ve yalıtımda herhangi bir bozukluk oluşmaz.
Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin geçici olarak kalpleri atmaya devam eder yani kişinin nabzı tamamen sıfırlanmaz. Kişinin vücudu kalp atışını devam ettirebilse bile diğer hiçbir yaşamsal fonksiyonunu gerçekleştiremez. Beyin ölümü durumunda vücudun solunum yapması da mümkün değildir.
Bu elementler, vücudumuzu oluşturan 37 trilyon kadar hücrenin yanı sıra, hücre zarının dışında kalan hücre dışı yapılarda da bulunur. Ortalama bir erkek vücudunun yüzde 60'ı sudur. Bu 42 litreye tekabül eder. Bunun 23 litresi hücrelerin içinde, 19 litresi ise hücre dışında yer alır.
Vücudumuzda her gün bir sürü hücre ölüyor ve yerine yenileri üretilerek günlük işleyişine devam ediyor.
Zombi genler, hayvanlarda bulunan ve ölümden sonra aktivitesi diğer genler gibi azalmak yerine, bir süre sabit kalan ve hatta sonrasında bir miktar artış gösteren genlere verilen isimdir.
Apoptoz, hücre içeriğinin zardan oluşan küçük paketler halinde paketlenerek bağışıklık hücreleri tarafından adeta bir "çöp gibi toplandığı" düzenli bir süreçtir. Apoptoz gelişim sırasında hücreleri ortadan kaldırır, potansiyel olarak kanserojen ve virüsle enfekte hücreleri yok eder ve vücutta dengeyi sağlar.
Apoptotik cisimcikler makrofajlar tarafından tanınır ve fagosite edilir, ancak enflamasyon görülmez1,2. Genel olarak apoptozun düzenlenmesinde kalsiyum, seramid, Bcl-2 ailesi gibi moleküller, p53, kaspazlar, sitokrom-c gibi proteinler ve mitokondriyonlar rol oynar.
Apoptotik hücreler, apoptotik cisimciklere ayrılarak çevre hücreler tarafından fagosite edilirler. Bir diğer hücre ölüm tipi olan nekroz ise programlı hücre ölümü olan apoptozdan farklı olarak rastgele, kontrolsüz gerçekleşen bir süreç olup inflamasyonla sonuçlanan patolojik hücre ölümüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri