Apoptosis (veya apoptoz), "programlı" hücre ölümü demektir; yani hücrenin ölmesi beklenen bir zamanda, kontrollü olarak ölmesidir. Ancak her hücre ölümü kontrollü veya programlı değildir, dolayısıyla bu farklı ölüm türlerinin arasındaki farkı bilmek önemlidir.
Hücre ölümü varlıkları, sinyal bağımlılıklarına göre öncelikle programlanmış hücre ölümü (PCD) veya PCD olmayan olarak sınıflandırılır. PCD ayrıca apoptotik hücre ölümü veya apoptotik olmayan hücre ölümü olarak kategorize edilebilir. Nekroz, programlanmamış hücre ölümünün bir biçimini temsil eder.
Hücre ölümüne sebep olan temel faktörlerden birinin serbest radikaller olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda hücrelerin genetik kodunu taşıyan nükleik asitlere (DNA) de etkisi vardır. Ana hücreden gelen mesaj uzun süreli olarak okunamadığında, hücrelerin genetik kodları değişir ve ölebilirler.
Hücre içeriğinin kaybolması ile hücrenin boyut ve fonksiyonlarında azalma.
Apoptozis veya Apoptoz, (Yunanca: apoptōsis yani "(ayrılarak) düşmek", apo="-den/-dan" ve ptosis="düşmek") programlanmış hücre ölümünün ana tiplerinden biridir; genetik sistemde kodlanmış kendi kendini yok etme (özkıyım; intihar; suicide) programını içeren mekanizmanın aktifleşmesiyle tetiklenir.
İlgili 18 soru bulundu
Vücudumuzun en küçük yapı taşı olan hücre ölürse, ölen bu hücrenin tekrar canlanması imkansızdır. Mezardan nasıl bir ölü canlanıp gelmezse, ölü hücre de tekrar canlanmaz . Beynimizdeki neredeyse her hücrenin bir fonksiyonu vardır.
Yunancada apo(=ayrı) ve ptosiz(=düşen) kelimelerinin birleştirilmesi ile sonbahardaki sararmış yaprakların dökülmesi anlamında kullanılmakla birlikte hücre ölümü, hücre intiharı ve hücre kaybı olarak da tanımlanmaktadır. Tüm canlılar gibi hücrelerde doğarlar, belirli bir süre yaşarlar ve sonra da ölürler.
Ölüm ile ilgili yazımızda detaylıca anlattığımız gibi, canlılığın temel niteliklerinden biri olarak organizmalar bir noktada ölürler. Yani hücre ölümü, çoğalma ve farklılaşma gibi, hücrenin temel yaşam süreçlerinden biridir.
İnsan vücudunda yer alan tüm organ ve dokular hücrelerden oluşur. Bazı hücreler kendilerini yenileyebilir ve farklı hücre tiplerine dönüşebilir niteliktedir.
Ceviz ve badem gibi kuruyemişler, keten, kenevir ve chia gibi tohumlar, alfa-linolenik asit bakımından da zengindir ve bitki sterollerini de kapsar. Bu sayede enflamasyonla mücadele etmenize yardımcı olur ve hücre yenilenmesini destekler.
Apoptoz diğer bir ölüm şekli olan nekrozdan farklıdır. Nekroz ölümü, hücrenin razı olmadığı pasif bir olaydır. Apopitoz ise, hücrenin kendisini öldürmeye karar verdiği ve bunun için çok sayıda yeni protein sentezlerine yöneldiği aktif ve mutlak enerji kullanılan dinamik bir süreçtir.
Detay vermeden konuşursak, sizin gibi çok hücreli bir organizmada hücreler iki şekilde ölürler: Nekroz adı verilen bir süreçle; toksik kimyasallar veya fiziksel hasar gibi kendilerine zarar veren şeyler tarafından öldürülürler. Programlı hücre ölümü geçirmek üzere tetiklenirler.
Hücrelerin yıpranmaya başlaması ile yaşlılık başlamış olur. Eğer fazla miktarda yıpratıcı etkenlerle hücre zarar görürse, hücrenin yapı taşları ve hücre merkezinde bulunan DNA hasarlanır ve işleyişi bozulur. Bu sebepler de; kanser, alzheimer, parkinson, damar hastalıkları, MS gibi birçok hastalık oluşmaya başlar.
Örneğin, kırmızı kan hücreleri 4 ay kadar yaşarken, beyaz kan hücreleri 1 seneden uzun bile yaşayabilirler. Buna karşılık deri hücrelerimiz sadece 2-3 hafta ömre sahiptir. Bağırsak hücreleriniz her 4 günde bir ölürken, spermler sadece 3 gün kadar yaşayabilir.
Kan hücrelerinin yaşam süreleri bellidir. Bu hücreler doğar, fonksiyonlarını yerine getirir, yaşlanır ve ölürler. Örneğin eritrositlerin yaşam süresi ortalama 120 gündür. Lökositlerin bir kısmı 24-48 saat yaşarken bazıları birkaç hafta yaşar bazıları ise (hafıza hücreleri) bir insan ömrü süresince yaşarlar.
Her ay saçlarınız 10.5 mm, tırnaklarınız 3 mm kadar uzar. Kalın bağırsak epitel hücreleri her 5 günde bir kendini yeniler. Mide içinde hücreler 2-9 günde bir yeniden üretilir. Bağışıklıkta rol oynayan beyaz kan hücrelerimiz 2-5 günde bir tamamen yenilenirken kırmızı kan hücrelerinde bu süre ortalama 120 günde bir olur.
K VİTAMİNİ
Hücre yenilenmesini sağlar. Kemik yapısını da güçlendiren K vitamini karnabahar, lahana, brokoli ve brüksel lahanası gibi sebzelerde bulunur.
Karaciğer, bir kısmı hasar gördüğünde veya çıkarıldığında kendini yenileyen ve büyüyen tek organımızdır.
Göz ve beyin dışında kalan tüm organlar kendini yenileyebiliyor ve böylece vücudumuz hayat boyu 10 yaşın altında kalmayı başarabiliyor. İngiltere'de yayınlanan Daily Mail gazetesinin haberine göre bu durumun nedeni, hücrelerin yenilenmesi yani eski hücrelerin yerini yeni hücrelerin alması olarak açıklanıyor.
Göz ve beyin dışında kalan tüm organlar kendini yenileyebiliyor ve böylece vücudumuz hayat boyu 10 yaşın altında kalmayı başarabiliyor.İngiltere'de yayınlanan Daily Mail gazetesinin haberine göre bu durumun nedeni, hücrelerin yenilenmesi yani eski hücrelerin yerini yeni hücrelerin alması olarak açıklanıyor.
Hücre yaşlanması, bir hücrenin belli bir sayıda mitoz bölünme geçirdikten sonra iç ve/veya dış etkiler sonucu bölünebilme yeteneğini kaybetmesi ile açıklanabilir.
Vücudumuzda her gün bir sürü hücre ölüyor ve yerine yenileri üretilerek günlük işleyişine devam ediyor. Yeni yapılan hesaplama ile vücudumuzdaki hücre üretim prosesinin ne kadar yoğun olduğu ortaya çıktı.
Apoptozis ve Kanser
Kanserin hücre proliferasyonunda artış ve apoptozda azalmaya bağlı olarak geliştiği bilinmektedir(26). Hücre ölümü inhibe olduğunda hasarlı hücreler birikmekte ve dokuda hasara neden olmaktadır. Kemoterapi ile etkin tedavinin sonucunda hücrelerde apoptoz meydana gelmektedir(27).
Apoptotik cisimcikler oluşur. Erken evrede fosfatidil serin translokasyonu gözlenir. Hücre membranı bütünlüğü kaybolur. Hücre şişer.
Apoptoz için sinyal alındıktan sonra hücrede birçok biyokimyasal ve morfolojik değişim gözlenir. Hücre küçülmeye ve kondanse olmaya başlar, hücre iskeleti dağılır ve çekirdek zarı yer yer erir. Çekirdek DNA'sı parçalara ayrılır (9, 32).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri