Hûd suresi 6. ayet tefsiri şöyledir: Allah Teâlâ burada, insanlar dahil yeryüzündeki bütün canlıların rızıklarını yaratmanın kendine ait bir iş olduğunu vurgulayarak önceki âyetin anlamını pekiştirmektedir.
âyetleriyle, “Sana Kur'an'ı okutacağız ve Allah öyle dilemedikçe unutmayacaksın” meâlindeki bu sûrenin 6. âyeti inmiştir. Böylece bir taraftan Hz. Peygamber bu davranışından vazgeçirilmiş oluyor, diğer taraftan da vahyin korunmasının güvenceye alındığı bildiriliyordu (Şevkânî, V, 494). Hz.
Fazileti. Hz. Peygamber, “Cuma günü Hûd sûresini okuyunuz” (Dârimî, “Fezâilü'l-Kur'ân”, 17) buyurarak sûrenin faziletine, “Hûd sûresi ve kardeşleri beni ihtiyarlattı” meâlindeki hadisiyle de ağır sorumlulukları hatırlatan bir içeriğe işaret etmektedir.
(Müttakiler için hidayet ve hikmet rehberidir.) Öyle ki; Allah'tan başkasına ibadet etmeyin. (Sadece O'nun kurallarına uyup, yalnız O'nun rızasını gözetin. Şunu bilin ki) Gerçekten Ben, O'nun tarafından sizi ikaz eden ve müjdeleyen (bir peygamber)im. Ve (her hatanın ardından hemen) Rabbinizden bağışlanma dileyin.
Gündüzün iki tarafında, gecenin de gündüze yakın saatlerinde namaz kılın. Şüphesiz ki iyilikler kötülükleri yok eder. İşte bu, öğüt almak isteyenler için bir hatırlatmadır.
İlgili 21 soru bulundu
“Rabbiniz olan Allah'tan bağışlanmak dileyin, sonra O'na yönelin; şüphesiz Rabbim, şefkat ve sevgi sahibidir.” “Rabbinizden bağışlanma dileyiniz; sonra O'na tövbe ediniz. Muhakkak ki Rabbim çok merhametlidir; çok sever.”
Bu sûre için Hz. Muhammed “saçlarımı ağarttı, beni ihtiyarlattı” demiştir. Bu nedenle bu sure ve içeriği oldukça merak edilir. Ayrıca Hûd Suresinin 56. ayeti “yolculuk sırasında kötülüklerden korunmak için okunacak dua” olarak geçtiği için; bu ayet ve anlamı yolculuğa çıkacaklar tarafından bilinmelidir.
10. âyette insanın bir başka özelliğine dikkat çekilmekte, başına gelen sıkıntıların yok olması, sonra da nimetlere mazhar olması karşısında göstereceği şımarıklık ve hafifliklere değinilmektedir.
Hûd suresi 47 ayet tefsiri
Nuh -aleyhisselam- şöyle dedi: "Rabbim! Ben, senden hakkında ilmimin olmadığı bir şeyi istemekten sana sığınırım. Eğer benim günahlarımı bağışlamaz ve bana rahmetin ile merhamet etmezsen, ben ahiretteki nasibini heba eden ve bundan dolayı zarara uğrayan kimselerden olurum.
Surede Nuh tufanı geniş bir yer tutar. Ayrıca surede Hud, Salih, İbrahim, Lut, Şuayb, Musa, peygamberlerin hikâyeleri, itikada ait esaslar, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve ceza konuları ele alınmakta ve bunlar bazı peygamberlerin kıssalarıyla desteklenmektedir.
Ayet ”Kötülük Yapan Kişiden intikam Almak için Dua”
A'râf 7/85). Şuayb aleyhisselâm ise Medyen ve Eyke halkına gönderilmiş bir peygamberdi (bilgi için bk. A'râf 7/85; Kasas 28/22-24; İbn Âşûr, VIII, 239). O da diğer peygamberler gibi inkârcı ve putperest halkına önce Allah'tan başka tanrı olmadığını anlattı ve herkesi O'na kulluk etmeye çağırdı.
36,37. Nuh'a, "Senin milletinden, inanmış olanlardan başkası inanmayacaktır; onların yapageldiklerine üzülme; nezaretimiz altında, sana bildirdiğimiz gibi gemiyi yap. Haksızlık yapanlar için Bana baş vurma, çünkü onlar suda boğulacaklardır" diye Allah tarafından vahyolundu.
hayatında her şey zor gidiyorsa. ala suresinin 8. ayeti sana mucizeler yaşatacak. ala suresinin 8. ayeti öyle 1 ayettir ki. hayatında her şey zor gidiyorsa. bu ayete sıkı sıkı sarıl ve 3 defa oku. yolculukta okursan sağ salim dönersin.
6-7. Gerçek şu ki, insan ne zaman kendisini yeterli görse (kimseye muhtaç olmadığına kanaat getirse) fütursuzca azar (kendini tanrılaştırır). İnsan, elindeki emanet varlıklar çoğaldıkça onların gerçek sahibinin kendisi olduğunu, onları kendi kudretiyle elde ettiğini ve Hümeze 104/3. ayetinde... Devamı..
4 ve 5. âyetler, Allah'ın baharda yeşil bitkileri bitirip vakti gelince onları kapkara bitki kalıntısı haline getirmesi şeklinde açıklandığı gibi mecazen “canlı varlıklara hayat veren ve zamanı gelince onları öldüren” anlamında da yorumlanabilir.
Meal (Kur'an Yolu)
Emrimiz gelince, Şuayb'ı ve onunla beraber iman edenleri tarafımızdan bir rahmetle kurtardık; haksızlık edenleri de korkunç bir gürültü yakaladı, yurtlarında diz üstü çöküp kaldılar. Sanki orada hiç oturmamışlardı! İşte böyle, Semûd'un yıkıldığı gibi Medyen de yıkılıp gitti!
Hud'dan almaktadır. Bu peygamberin ismi surenin 50. ve 60. Ayetlerinde geçmektedir. Bu sure, Mekke'de nazil olan sureler arasında sayılmakta ve 123 ayetten meydana gelmektedir.
“Ey Rabbimiz, biz söz dinlememek ve şeytana uymakla kendimize, birbirimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamazsan, bize merhametinle muamele yapmazsan kesinlikle hüsrana, ziyana uğrayanlardan oluruz." dediler. Bu âyet insanın hür yaratıldığının, hür, mükellef ve sorumlu olduğunun delilidir.
Ayet ”Kötülük Yapan Kişiden intikam Almak için Dua”
"Emrolunduğun Gibi Dosdoğru Ol!"
Allah hakkında yalan yanlış şeyler uydurandan daha zalim kim vardır! Onlar (kıyamet gününde) rablerinin huzuruna çıkarılacaklar, şahitler de “İşte bunlar rablerine asılsız şeyler isnat edenlerdir” diyecekler. Bilin ki, Allah'ın lâneti zalimlerin üzerine olacaktır!
Oysa sen yumuşak huylu ve gerçekten aklı ba- şında bir adamsın.” Dikkat edilirse bu ayette, çeviriye yansıyan şekliyle, namazın Hz. Şuayb üzerinden topluma teferruatlı emirler verdiği söylenmiş olur.
Benim arzım geniştir; o halde yalnız bana kul olmakta sebat edin. Ey iman eden kullarım! Şüphesiz, benim arzım geniştir. O halde (nerede güven içinde olacaksanız orada) yalnız bana kulluk edin.
Tefsir (Kur'an Yolu)
Hz. Şuayb, âyette adları geçen kavimlerin peygamberlerine karşı takındıkları düşmanca tavır sebebiyle başlarına gelen felâketlerin bir benzerinin kendi kavminin başına gelmesinden endişe ettiği için onları uyardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri