Bölüm mezunları ilgili sınavlarda başarılı olduktan ve stajlarını tamamladıktan sonra avukat, hâkim, savcı veya noter olabilirler. Bunların dışında Hukuk Fakültesi'nden mezun olanlar kaymakamlık, Sayıştay denetçiliği, bankalarda hukuk danışmanlığı ya da hukuk müşavirliği gibi meslekleri yapabilirler.
Hukuk bölümü mezunları, avukatlık, hâkimlik, savcılık, noterlik gibi mesleklerde çalışabilirler. Ayrıca, kurumsal şirketlerin hukuk departmanlarında veya kamu sektöründe çalışabilirler. Bazı mezunlar, hukuk danışmanlığı veya arabuluculuk gibi serbest mesleklerde de çalışabilirler.
Hukuk bölümü öğrencileri mezun olduktan sonra avukat unvanına sahip olur ancak hakim ve savcılık yapmaları için gerekli sınavlarda başarılı olmaları istenmektedir. Mezun bireyler meslek hayatları içerisinde adli hakimlik, savcılık, kaymakamlık, sayıştay denetçiliği, idari hakimlik ve daha birçok görevleri bulunabilir.
İlgili 22 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Avukat 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 42.100 TL maaş alıyor. Avukat, 2024 yılında en düşük 27.700 TL alırken, en yüksek 65.800 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Avukat, Temmuz 2023 yılında ortalama 31.300 TL maaş alıyordu.
Yüksek öğretim kurumu YÖK 2022 yılı için hukuk sıralama barajını 125 bin olarak uygulamış, 125 bin sıralamanın gerisinde kalanlar hukuk bölümünü tercih edememiştir. Dolayısıyla hukuk üniversite sıralamaları 125 binden daha fazla olamaz.
hukuk; çalışkan, detaycı, sabırlı, sorgulayan, eleştiren insanlara daha yakın bir bölümdür. Hukuk,adalet ve haksızlıklara karşı mücadeleci ruhu olan öğrenciler için ideal bölümdür. Özellikle İstanbul gibi büyük bir şehirde bu bölümü okuyanların mesleki boyutta avantajı diğer illere göre yüksektir.
2016 verilerine göre, Hukuk fakültesi mezunu olup aktif olarak işgücünde olan her 100 kişiden sadece 6'sı iş bulamıyor. Sanat alanından mezun olanların ise beşte biri işsiz durumda. Hukuk ile beraber sağlık, veterinerlik, eğitim ve mühendislik işsizlik oranının yüzde 10'dan az olduğu diğer mezuniyet alanları.
Hukuk bölümü iş imkanları arasında devlet içerisinde bulunan birçok yerde görev alabilmek yer alır. Hukuk bölümü iş imkanları arasında en çok tercih edilenlerden biri de mezun olan kişinin kendi avukatlık bürosunu açıp avukatlık ve danışmanlık hizmeti sunması yer alır.
Banka avukatı olmak istiyorsanız; Hukuk Fakültesi mezunu, TC vatandaşı, Taksirli suçlardan ceza almamış, başka bir kurumla çalışıyor olmamanız gerekiyor. Kamu bankaları yazılı ve sözlü sınavla, özel bankalar başvuru dilekçesiyle avukat alımı yapıyorlar.
arsa ve miras davalardir.
Hukuk okumak, hukuk bölümü kazanmaktan daha zor olabilir. Ancak yetenekleri bu bölüme uygun öğrenciler için zor olduğu kadar keyiflidir. Hukuk bölümleri, eşit ağırlık puan türünde en yüksek puan ile öğrenci alan fakültelerdendir. Bu nedenle iyi bir hukuk fakültesine girmek için düzenli ve çok çalışmak gerekir.
Oldukça önemli bir pozisyon olan görev için; Bankacılık ve Finans, İktisat, İşletme, Hukuk ve Kamu Yönetimi gibi bölümlerden mezun olmak gerekiyor.
Eşit ağırlık puan türünden hukuk bölümüne hazırlanmanız son derecede önemlidir. Çünkü hukuk bölümü eşit ağırlık puan türünden öğrenci almaktadır.
Avukat / Hakim / Savcı
Hukuk bölümlerinin meslekleri olan avukat, savcı ve hakim gelecekte de var olmayı sürdürecek meslekler arasında.
Türkiye'de üniversite mezunlarının %12,4'ü işsiz. Son beş yıldır en yüksek işsizlik oranına sahip olan bölüm ise Sosyal Hizmetler.
Yüksek puanlı bir bölüm olan Hukuk Fakültesine girip avukat olmak için ise; Türkçe, matematik, edebiyat, tarih ve coğrafya derslerinin iyi olması önemlidir. Bu derslerden iyi bir net çıkarılmadan hukuk fakültesi kazanmak mümkün değildir.
Alan Yeterlilik Sınavı: AYT
Bir öğrenci mühendislik ya da tıp gibi bölümlere yerleşmek istiyorsa sayısal alan oturumlarına girmesi gerekir. Hukuk veya işletme gibi bir bölüm istiyorsa eşit ağırlık sınavına, gazetecilik ya da iletişim alanında bir bölümü hedefliyorsa da AYT'nin sözel oturumlarına katılması gerekir.
Bununla birlikte, hukuk fakültesi mezunları olarak, Kamu Personeli Seçme Sınavı'na katılarak kaymakamlık, kurum avukatlığı, kurumların açtığı uzman hukukçuluk, hukukçu, hukuk müşavirliği gibi kadrolara yerleşebilmek de mümkündür.
Feridun Yenisey, "Hukuk fakültelerine girişteki başarı kriterinin 75 bine, 50 bine çekilmesi doğru olur.
Tarihler Şubat 2019'u gösterdiğinde ise Hakimlik Sınavında 70 puan barajı tekrar uygulamaya konuldu. Dolayısıyla şu anda Adli-İdari Yargı Hakimlik ve Savcılık sınavında 70 puan sınırını aşmak zorundasınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri