a)öneri(icap): Sözleşmenin kurulmasını sağlamak üzere yapılan çağrıdır. Öneri tek taraflı ve karşı tarafa varması gereken irade açıklamasıdır. Öneride bulunan kişiye icapçı denir. Öneride sözleşmenin esaslı unsurları olmalıdır.
Emlakçı eğer o kişiye belirli bir evi gösterip, fiyatını da belirterek teklif ederse, emlakçının bu fiili bir icap olur. Eğer A kişisi emlakçıya gittiğinde, ne istediğini tam olarak beyan etseydi, icapta bulunmuş olurdu.
İster borçlu ister alacaklı tarafından yapılmış olsun önce yapılmış olan irade açıklaması “icap”tır. Dolayısıyla icap tek taraflı ve karşı tarafa varınca sonuç doğurabilecek ve sözleşmenin esaslı unsurlarını ihtiva etmesi gereken bir irade açıklamasıdır.
SÖZLEŞMENİN KURULMASI: İCABA DAVET
Buna karşılık, sözleşmenin esaslı noktalarını içermeyen ve karşı tarafça kabul edildiğinde sözleşmeyi kurabilecek olgunlukta olmayan beyanlar ise icaba davet sayılır. Bir beyanın icap mı, yoksa icaba davet mi olduğu şüphe halinde beyanın yorumlanması suretiyle çözülür.
Kabul, icapta bulunanın icabına karşılık kurulması istenilen sözleşmenin muhatabı tarafından icapta bulunana yöneltilen ve sözleşmeyi icaba uygun olarak meydana getirme iradesini kesin olarak ifade eden irade beyanıdır.
İlgili 26 soru bulundu
Tüm Hukuk Sistemlerinde, sözleşmenin oluşabilmesi için en az iki karşılıklı ve birbirine uygun iradenin bulunması gerekmektedir. Hukuk terminolojisinde bunlara, öneri (icap) ve kabul denilmektedir. Sözleşmenin kurulabilmesine yönelik ilk irade beyanına öneri adı verilmektedir.
icapçının, icabıyla bağlanmak veya kendini sınırlamak, taahhüt altına sokmak istemediği durumlarda, teklifinin bağlayıcı olmadığını belirterek ilk somut teklifi karşısındakinden beklediğini ifade etmesi icaba davet olarak nitelenir.
Kabulcü, kabul iradesini buna uygun araçlarla değil de bu anlama gelecek başka davranış biçimleri ile ortaya koyuyorsa örtülü kabul söz konusudur. Örtülü kabul için, bir sözleşmenin kurulabilmesi için açık kabule ihtiyaç duyulmaması ve önerinin münasip bir süre içinde reddedilmemiş olması gerekir.
Latife beyanı (Şaka beyanı): Şaka yollu sözlerle yapılan irade beyanıdır. Karşı taraf, latife beyanını anlayabilecek durumda değil ise yapılan hukuki işlem geçerli olur.
❖Kabul beyanının içeriği, öneriye uygun olmalıdır. Kabul, “irade beyanı” veya “irade faaliyeti” yoluyla açıklanabilir. İrade beyanı, açık veya örtülü olabilir. • Susma, kural olarak kabul şeklinde yorumlanamaz.
Yataklı tedavi kurumları, ağız ve diş sağlığı merkezleri, aile sağlığı merkezleri, seyyar hastaneler, toplum sağlığı merkezleri ya da 112 Acil Sağlık Hizmetleri gibi Sağlık Bakanlığı'na bağlı kurumlarda icap nöbeti çalışmaları için ödenen ek ücrete, icap nöbet ücreti denir.
İlgili Yönetmelik maddesi icap nöbetlerinin sadece uzman hekimler tarafından tutulabileceği şeklinde düzenlendiğinden Hastane idareleri tarafından uzman hekim dışındaki sağlık çalışanlarına icap nöbeti tutturulmasına rağmen nöbet ücreti ödenmemesine yönelik uygulamalara gidilmektedir.
Normal birimlerde icap nöbeti ücretleri uzman hekimde 25,82 TL iken, pratisyen hekimde bu ücret 23,24 TL, diş hekimi ve eczacılarda ise bu tutar 20,66 TL'dir. Öte yandan özellikli birimlerde ücretler değişkenlik gösteriyor.
İFA KAVRAMI: Borç ilişkisinin konusu olan edimin borçlu tarafından alacaklıya karşı gereği gibi yerine getirilmesi suretiyle borç ilişkisinin sona ermesidir.
İrade beyanı, kişinin bilincinde oluşmuş bir düşüncenin dış dünyaya ifade edilmesidir. Hukukta doğacak sonucun ilgilinin iradesini açıklamasına bağlandığı durumlarda önem taşır. Hukuk düzeninin kişinin irade beyanına bu beyan doğrultusunda sonuç bağladığı durumlara “hukukî işlem” denir.
Aşırı Yararlanma ya da Gabin; iki taraf için borcu koşullandıran sözleşmelerde; taraflardan birinin diğerinin düşüncesizliğinden, tecrübesizliğinden veya zorda kalma halinden yararlanarak fayda etmesidir.
Latife (şaka) beyanı): Latife beyanında beyanda bulunan kişinin beyanı ciddi değildir. Şaka olsun diye, övünmek, eğlenmek gibi amaçlarla söylenmiştir. Örneğin bir öğrencinin başka bir öğrenciye sınıfta elimi öpersen ölene kadar sana her gün 1 tl vereceğim demesi gibi.
Türk Borçlar Kanunu çerçevesinde hukuken önemli olan saik yanılmasını üç hâlde düzenlemiştir. Bu haller; temel yanılması, aldatma ve gabin hâlleridir.
Hukukta muvazaa, bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma. Arapça kökenli bir sözcük olan muvazaa "danışıklılık" anlamına gelir.
"tali borç kendisine göre asıl borçların öncelik taşımakta olduğu borçlar" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 1 sonuç
Nispilik İlkesi: sözleşme kural olarak onu yapan tarafları bağlar, üçüncü kişileri etkilemez. Ancak kuvvetlendirilmiş nispi haklar ve üçüncü kişi yararına sözleşmeler bu ilkenin çok önemli istisnalarındandır.
B-Mutlak Butlan (Kesin Hükümsüzlük):
Yokluk yaptırımına tabi bir hukuki işlem hiç doğmamış kabul edilirken mutlak butlanda işlem doğmuş ama geçersiz sayılmıştır. Yok işlem hiç doğmamış, mutlak butlanla batıl işlem ise ölü doğmuş bir işlemdir.
Elektronik ortamda resmi yazılı şekilde sözleşme kurabilmenin tek bir yolu vardır: kanun koyucunun açıkça belirtmesi. Kanunumuzda açıkça resmi yazılı bir sözleşmenin elektronik yolla kurulacağı belirtilirse, bu durumda bu sözleşmeler de elektronik ortamda pekâlâ kurulabilecektir.
Edim, sözleşmede tarafların veya bir tarafın yerine getirmek zorunda olduğu yükümlülüktür. Alacaklının borçludan talep etmeye yetkili olduğu borçlunun da yerine getirmekle yükümlü olduğu davranış tarzına edim adı verilir. Esasen edim borcun konusudur.
İcap nöbet ücretleri, normal nöbet ücretlerinin %40'ı olarak ödenmektedir. Normal nöbet ücretlerinden farklı olarak riskli birimler için yapılan %50 arttırım, icap nöbet ücretlerinde yapılmaz ancak bayrama denk gelen günlerdeki icap nöbet ücreti, %25 artırımlı ödenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri