Asli kusur, trafik kazalarında birinci dereceden kazanın meydana gelmesinden sorumlu olan kural ihlaline denilmektedir. Asli kusur trafik kanunda belirtilen bir ya da birden fazla kuralın ihlal edilmesi olarak belirtilmektedir.
Trafik kazası kusur oranı belirlenirken kullanılan iki önemli kavram asli kusur ve tali kusur kavramlarıdır. Asli kusur; kazanın ana sebebi olarak belirlenen tarafı temsil eder. Tali kusur ise kaza sırasında gereken önlemi almamış olan ya da dikkatli davranmayan taraf anlamına gelir.
Meydana gelen trafik kazasına birinci derecede neden olan ve KTK'ya göre asıl kural ihlaline sebep olma durumuna Asli Kusur denilir. Meydana gelen trafik kazasında asli ihlaller dışındaki kural hatalarına tali kusur denilmektedir.
Park halindeki araca çarpma maddesi uyarınca sürücünün tam kusurlu bulunması bazı şartlar aranır. Yerleşim birimleri dışında kalan alanlarda, zorunlu park ya da duraklama gibi haller sonucun kaza gerçekleşirse, buna sebep olan sürücü %100 tam kusurlu bulunur.
İlgili 33 soru bulundu
Bu ihlalin derecesinin artması bir diğer ifade ile bilinçli taksir-olası kast aralığında kalması sürücüyü asli kusur çizgisine yaklaştırır. Mesela taşıt giremez levhası ihlali asli kusurlardandır. Ancak çoğu levha yada yer işaretlerine uymama asli kusur hallerinden sayılmaz.
Alkollü araç kullanma veya dur işaretine uymama gibi durumlarda tali kusur görülmektedir. Bahsetmiş olduğumuz durumlarda belirli araştırmalar olur. Yapılan araştırmalar sonucunda sürücüye kusuruna göre ceza kesilir. Yani asli kusur da kesin ceza, tali kusurda kusurunuza göre ceza verilmektedir.
Trafik kazalarındaki illiyet bağına göre görevli trafik ekibi tarafından kusur dağılımı gerçekleştirilmektedir. Asli kusur tali kusur yüzde oranları ise %100 asli kusurlu, %75 asli kusurlu ve %25 tali kusurlu, %50 her iki taraf da kusurlu şeklindedir.
Bilirkişi olayın meydana gelmesinde asıl kusurun faile ait olduğunu tespit ederse, fail 'asli kusurlu' sayılır. Asli kusurlu sayılırsa alt sınırdan daha yukarıda bir ceza alacaktır.
Yandan vuran ve arkadan vuran araçların yol açtığı trafik kazalarında yandan ve ya arkadan vuran araçlar takip mesafelerini korumadıkları için kusurlu bulunmaktadır. Gerçekleşen bu kaza da kusurun tamamı yandan vuran araca verilmesi halinde tazminat alma hakkı bulunmamaktadır.
52/1a kusur oranı, trafik kazaları ile beraber meydana gelen kavşaklara yaklaşırken hızı azaltmamak anlamına gelmektedir. Bu konuda kurala uyumaması ile beraber ortaya çıkan durum neticesinde yüzde üzerinden cezalandırma gerçekleşmektedir.
Kusurun belirlenmesinde bunun yoğunluğu esas alınır. Bu esasa dayanılarak kusur; kast, olası kast, taksir ve bilinçli taksir olarak sınıflandırılmaktadır.
Nitekim hız ile ilgili 52 1a kusur oranı asli kusur değildir. Trafik kazalarında hız tali kusurdur.
Asli Kusurlu Tazminat İsteyebilir Mi? Aslı kusurlu olan taraf, trafik kazasında diğer bileşenlere karşı tazminat talep etme hakkına sahip değildir. Asli kusurlu olan taraf, doğrudan elde etme yolu olan davranış veya koruma nedeniyle sorumlu tutulma ve tazminle ilgili hükümler.
Sigortalılar kusur oranlarını, http://www.sbm.org.tr adresindeki "Hizmetler" Menüsü altında "Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama ve İtiraz" adımından öğrenebilirler.
Trafik kazası yapan tarafların ilgili kazada ne kadar kusurlu olup olmadıkları, kişilerin kazadaki sorumluluk oranına göre hesaplanır. Bu doğrultuda trafik kazalarında kusur oranı %0, %25, %50, %75 ve %100 oranlarında olabilir.
818 sayılı Borçlar Kanununda olduğu gibi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunun- da da kusur, kusur sorumluluğunun temelini oluşturmaktadır.
1) Tahrik eden, haksız bir fiili gerçekleştirmiş olmalıdır. 2) Haksız fiilin tahrik edilene yönelik olması şart değildir. 3) Haksız fiile karşı hiddet ya da şiddetli üzüntü duyulmalıdır. 4) Tahrik edilen, haksız fiilin etkisiyle tahrik edene karşı suç işlemelidir.
Özet: Kusur veya kusurluluk, işlenen fiille ilgili olarak failin so- rumlu tutulup tutulmayacağı konusundaki değer yargıları şeklinde tanımlanmaktadır. Kusurluluğu etkileyen hallerin varlığı halinde kişi suç teşkil eden eylemden ya hiç sorumlu tutulmamakta ya da sorum- luluğu azalmaktadır.
Buna göre, kusur yeteneğini etkileyen haller “yaş küçüklüğü”, “akıl hastalığı”, “sağır ve dilsizlik” ve “geçici nedenler, alkol veya uyuşturucu madde etkisinde olma” hallerinden ibarettir.
“2918 sayılı Kanunun 118/5 “Ölümle biten trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri 1 yıl süre ile geri alınır” maddesi emredici bir özellik arz etmektedir.
Trafik Kazası Yüzde 75 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %75 kusurlu olmak, %25 haklı olmak demektir. Aracın masraflarının %25'lik bölümü karşı tarafın trafik sigortası ile ödenir. Yani kusur bulunmayan oran dahilinde hasar karşılanır.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Sigorta Hasarı Karşılar mı? Eğer kaza kusurlu tarafın sigortası varsa ve poliçe kapsamında ise, sigorta şirketi hasarı karşılar. Ancak, poliçe dışı durumlarda veya poliçenin süresi dolduysa, kusurlu tarafın hasarı kendi cebinden karşılaması gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri