Hukuki İşlem Türleri İşlemler, Sağlararası-Ölüme Bağlı İşlemler, İvazlı- İvazsız İşlemler, Sebebe Bağlı Olan ve Sebebe Bağlı Olmayan İşlemler ile Taahhüt-Tasarruf İşlemleri ayrımları yapılabilir.
Hukuk düzenini kendisine hukuki sonuçlar bağladığı irade açıklamalarına hukuki işlem denir. Hukuki işlemin unsurları bir irade açıklaması, iki hukuki sonuçtur. Sadece bir kişinin irade açıklamasıyla doğabilen işlemlere tek taraflı hukuki işlem denir.
Hukukî İşlem Benzeri Fiiller:
Hukuk düzeninin, irade açıklamasına, açıklayanın iradesinden bağımsız olarak, hukukî sonuç bağlamasıdır.
Hukuki işlemin iki kurucu unsuru vardır. Bunlar, irade açıklaması ve iradenin yönelmiş olduğu hukuki sonuçtur.
İlgili 44 soru bulundu
Hukuki İşlem Türleri
İşlemler, Sağlararası-Ölüme Bağlı İşlemler, İvazlı- İvazsız İşlemler, Sebebe Bağlı Olan ve Sebebe Bağlı Olmayan İşlemler ile Taahhüt-Tasarruf İşlemleri ayrımları yapılabilir.
Hukukun kendisine hukuki sonuç bağladığı insan davranışlarına hukuki fiil (hukuksal eylem) denir. Kişi, davranışına böyle bir sonucun bağlanmasını istemiş olsa da, olmasa da, hukuk o iradi davranışa belli bir hukuki sonuç bağlamıştır. Yani hukuki fiilde kişinin bu sonucu istemiş olup olmamasının önemi yoktur.
A) Bir hukuki işlem birden fazla kimsenin irade beyanlarının birleşiminden oluşuyorsa burada müşterek hukuki işlem söz konusudur.
Yokluk, bir hukuksal işlemin hiç doğmamış, hukuk alemine çık- mamış sayılması sonucunu doğurur. Bu nedenle “yok” sayılan işlem, yapıldığı andan itibaren hükümsüzdür, “YOK” sayılan yasaya göre yapılan işlemler de geçersizdir.
Çok taraflı hukuki işlem, geçerli şekilde meydana gelebilmeleri için birden fazla kişinin irade beyanında bulunması gereken işlemlerdir. Bunlar sözleşmeler ve kararlar olmak üzere ikiye ayrılır: aa.
Bir hukuki işlemin kurulabilmesi için en az iki irade beyanının varlığı şartsa, o halde bu işlem iki ya da çok taraflı hukuki işlemdir. Roma hukukunda sözleşmeye “contractus” denir. Karşılıklı ve birbirine uygun iki irade beyanına ihtiyaç vardır.
Şart işlem bir kişi, nesne ya da olaya ilişkin olarak yapılan, genel bir hukuksal durumdan bir diğerine girme veya ondan çıkma sonucu- nu doğuran işlemdir. Şart işleme, “durum işlem” de denir. Şart işlemin içeriği daha önceden belirlenmiş kurallara bağlıdır.
Kural olarak bir hukuki işlemin geçerli olabilmesi için iradenin belli bir şekilde beyan edilme mecburiyeti yoktur. Taraflar diledikleri gibi iradelerini ortaya koyabilirler. Ancak bazı hukuki işlemler için şekil mecburiyeti kanun koyucu tarafından öngörülmüştür. Taşınmaz satımı resmi şekle tabidir.
Temsil yetkisi, temsil olunanın hukukî işlemler kurma yetkisinin ve ehliyetinin bir parçasıdır. Hukukî işlem yapma (fiil) ehliyeti olan herkes potansiyel olarak temsil yetkisi verme iktidarına sahiptir5. Temsil yetkisi, temsil edilenin tek taraflı ve ulaşması gerekli bir irade beyanı ile verilir6.
Borçlar hukukunun diğer bir kaynağı da hukuksal işlemlerdir. Bu, yargıcın önündeki bir hukuksal uyuşmazlıkta, o uyuşmazlığın çözümünü, bizatihi hukuksal işlemi oluşturan irade açıklamasından çıkartma yetki ve görevi bulunduğu anlamına gelmektedir.
Özetle, müştereken sorumlulukta her bir kişi kendi payına düşen miktarla sınırlı sorumludur. Müteselsil sorumlulukta borcun tamamı yükümlülerden biri tarafından ödenirse diğer borçlular için de yükümlülük sona ermektedir.
Eş söyleyişle, bir işlemin konusu; kanuna, ahlaka, adaba, kamu düzenine, kişilik haklarına aykırı ya da, imkânsız ise, bu işlem batıldır.
Müteselsil, kelimesinin kökeni Arapçadan gelmekte ve “zincirleme, birbirini takip eden” anlamına gelmektedir. Müteselsil borç, birden fazla borçlunun her birinin ayrı ayrı tamamından sorumlu bulundukları borç olarak tanımlanabilir.
(1) İrade Açıklaması: İrade açıklaması, bir kişinin bir hakkı veya bir hukuki ilişkiyi kurma, değiştirme veya ortadan kaldırmaya yönelik iradesini dış dünyaya açıklaması veya bildirmesidir.
Hukukta “haksız fiil”, zarara oluşturan hukuka aykırı kusurlu davranışlardır. Haksız fiil, özel hukukta borcun kaynaklarındandır. Haksız fiilin borçlar hukuku literatüre has bir anlam kazandığı söylenebilir. “Haksız fiil”, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununda(TBK'da) ya da başka bir kanunda tanımlanmamıştır.
Kanunların uygulanmasını göstermek veya emrettiği işleri belirtmek üzere kanun aykırı olmamak ve Danıştay incelemesinden geçirilmek üzere bakanlar kurulu tarafından çıkartılan kurallardır.
Kanunda aksi belirtilmedikçe kanunun öngörmüş olduğu şekil geçerlilik şartıdır. Şekil, zorunluluğun kaynağı açısından kanuni şekil ve kararlaştırılmış şekil olarak ikili bir incelemeye tabi tutulabilir. Kanuni şekil ise adi yazılı şekil ve resmi yazılı şekil alt sınıfları olarak incelenmektedir.
Askıda hükümsüzlük, bir hukuki işlemin kanunun öngördüğü unsurların eksikliği dolayısıyla başlangıçta hüküm ve sonuç doğurmaması, ancak unsurların tamamlanmasıyla hukuki sonuçlarını tam olarak meydana getirmesi olarak tanımlanmaktadır.
Latife beyanı (Şaka beyanı): Şaka yollu sözlerle yapılan irade beyanıdır. Karşı taraf, latife beyanını anlayabilecek durumda değil ise yapılan hukuki işlem geçerli olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri