Hukuki metinlerde bir ay yazıyorsa o tarihten sonraki ayın aynı günü anlaşılmaktadır. Otuz gün ise 30 güne denk gelir. Kanunda 1 ay yazan süre için; örneğin tebligat 28 Şubatta alındıysa 28 Martta süre dolar. Yani bir ay ibaresi geçiyorsa ayın 28 gün mü 29 gün mü 30 gün mü 31 gün mü sürdüğü önemsizdir.
Sürelerin ilk günü, tebliğ tarihi mi yoksa ertesi gün müdür? Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ (veya tefhim) edildiği gün hesaba katılmaz. Süreler tebliğ tarihini takip eden günden itibaren işlemeye başlar. Dolayısıyla 5 Ocak'ta tebliğ edilen bir işlem için verilen sürenin ilk günü 6 Ocak'tır.
Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter. Süre hafta olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.
Süre de 7 gün olarak belirlendiğinden; Tebligat Kanununa göre yapılacak tebligatın yapıldığının ertesi günü hesaplanmaya başlayacaktır. Örneğin; 02.01.2022 tarihinde yapılan tebligatta süre ertesi gün yani 03.01.2022 tarihinde hesaplanmaya başlanır. 7 gün eklenerek sürenin son günü 09.01.2022 tarihi olarak hesaplanır.
(2) Süre, hafta olarak belirlenmiş ise, tebligatın yapıldığı günün, son haftada isim itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer. (3) Süre, ay olarak belirlenmiş ise tebligatın yapıldığı günün, son ayda sayı itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer.
İlgili 40 soru bulundu
Hukuki terimlerde bir ay ile 30 gün arasında büyük fark vardır. Hukuki metinlerde bir ay yazıyorsa o tarihten sonraki ayın aynı günü anlaşılmaktadır. Otuz gün ise 30 güne denk gelir.
(1) Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter. (2) Süre; hafta, ay veya yıl olarak belirlenmiş ise başladığı güne son hafta, ay veya yıl içindeki karşılık gelen günün tatil saatinde biter.
İtiraz süresi pazar günü işlemeye başlar. -Sürenin son günü resmi tatile denk geliyor ise süre, tatili takip eden ilk iş gününün mesai bitiş saatinde son bulur.
Cevap süresi olan iki haftayı, dava dilekçesinin tebliğ olduğu tarihten itibaren hesaplıyoruz. Mesela 02.02.2015 tarihinde tebliğ olunan dava dilekçesine cevap süresinin son günü 16.02.2015'dir. Saygılarımla ... Süre hafta olarak belirlenmiş ise tebliğ edildiği gün hesaba katılır.
Sürelerin Hesaplanması
Süre, ay olarak belirlenmiş ise tebligatın yapıldığı günün, son ayda sayı itibarıyla karşılığı olan günün mesai saati bitiminde sona erer. Son bulduğu ayda sayı itibarıyla karşılığı olan gün yoksa süre, ayın son günü mesai saati bitiminde sona erer.
Süreler, gün olarak belirtilmişse, tebliğ veya tefhim edildiği (ilk) gün hesaba katılmaz (m.92, 1/birinci yarım cümle).
(1) Resmî tatil günleri, süreye dâhildir. Sürenin son gününün resmî tatil gününe rastlaması hâlinde, süre tatili takip eden ilk iş günü çalışma saati sonunda biter.
Bir ay içerisinde 28, 29, 30 veya 31 gün vardır. 30 gün süren aylar: Nisan, Haziran, Eylül, Kasım. 31 gün süren aylar: Ocak, Mart, Mayıs, Temmuz, Ağustos, Ekim, Aralık.
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 331/4 uyarınca adli tatile rastlayan süreler işlemez.
İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.
Aslı TORAGANLI. İdari Yargılama Usulü Kanununda düzenlenen süreler hakkında genel esasların düzenlendiği 8. maddede, sürelerin son gününün haftasonu tatiline ya da resmi tatile rastlaması durumunda, sürenin tatilin bittiği ilk çalışma gününe kadar uzadığı belirtilmektedir.
Örneğin, haftada 40 saat çalışan bir iş yerinde günlük çalışma saati, 40 saat / 6 gün = 6,66 saat olur. Haftalık çalışma saati hesaplama bu rakamı 6 gün ile çarparak elde edilir. Aylık çalışma saatini bulmak için 6,66 saat x 30 gün = 200 saat olarak hesaplanır.
Yasal çalışma süresi günde 9 saat olarak kabul edilir. Bir personelin aylık ortalama çalışma süresi ise 25 gündür. Söz konusu rakamlar, aylık çalışma saatinin 225 (9x25) olduğunu gösterir. Bu sebepten ötürü, saatlik ücret toplam maaşın 225'e bölünmesiyle bulunur.
Hukuk davalarında “Süreler, taraflara tebliğ tarihinden veya kanunda öngörülen hallerde, tefhim tarihinden itibaren işlemeye başlar. Süreler gün olarak belirlenmiş ise tebliğ veya tefhim edildiği gün hesaba katılmaz ve süre son günün tatil saatinde biter.
Genel icra hukuku kapsamında borçlunun süresinde ve usulüne uygun olarak ödeme emrine itiraz etmesi üzerine de takip kendiliğinden durmaktadır.18. Tebliğ tarihinden itibaren (tebliğ tarihi hesaba katılmadan) yedi gün içinde, doğrudan icra dairesine giderek sözlü veya yazılı olarak itiraz edilebilir.
İtiraz süresi de tebliğden itibaren başlar. Karar ilgilinin yüzüne karşı verilmişse, 7 günlük itiraz süresi tefhim (öğrenme) gününden itibaren işlemeye başlar.
Bu tarih şayet Cumartesi ya da Pazar gününe denk gelmesi halinde, takip eden ilk iş gününde (Pazartesi) ibraz süresi sona erer.
Mahkemelerden ya da çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından tebliğ edilen evraklarda, evrakın ulaştığı gün “tebliğ tarihi” olarak ifade edilir. Hiçbir sürenin hesaplanmasında bu tebliğ tarihi dikkate alınmaz. Tebliğ tarihinden sonraki gün 1. gün olarak hesaplanacaktır.
HMK m. 94'de düzenlenen kesin süre, ilgili olduğu işlemi verilen süre içinde yapmayan tarafın o işlemi yapma hakkını ortadan kaldıran bir hukuk muhakemesi kurumudur. Yalnızca kanunda düzenlenenler değil, hakimin kesin olmasını kararlaştırdığı süreler de kesin süre olma niteliğini haizdir.
Kurum ve kuruluşların resmi olarak gönderdiği ve ilgili kişisine ulaştırılan yazılı belgeler tebligat olarak adlandırılır. Tebligatın tebliğ edilmesi ise tebliğ tarihinin başlangıcını ifade eder. İlgili kişi kendisine tebliğ edilen tebligat zarfını teslim aldığında tebliğ tarihi başlangıç olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri