Aynı zamanda kamu gücü kapsamında desteklenen kaide, kanun ve hakların bütünü olarak da ifade edilir. Daha yaygın bir ifade ile hukuk; adalete yönelmiş olan toplumsal yaşama düzenidir. Hukuk kelimesi Arapçada “hak” kökünden gelir. Aynı zamanda hak sözcüğünün de çoğulu olarak bilinir.
Hukuk, “hak” kelimesinin çoğulu olarak “haklar” anlamına gelmektedir. Hukuk, devletin yetkili organları tarafından toplumsal ilişkileri düzenlemek amacıyla konulan, maddi yaptırıma bağlanmış olan ve uyulması zorunlu kuralların oluşturduğu sistem olarak tanımlanabilir.
Hukuk Kelime Anlamı
Arapçda "hak" kelimesinin çoğulu "ah'kak"tır. Türk Dil Kurumu'na göre hukuk kelimesi, "Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünüdür". Bunun dışında hukukun "haklar" anlamı da vardır. Mecazi anlamda ise, ahbaplık, dostluk anlamında da kullanılır.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Türkçede şu an kullandığımız “hukuk (حقوق)” kelimesi esasen Arapça “hak (حق)” kelimesinin çoğuludur ve “haklar” anlamına gelmektedir (1).
İlgili 30 soru bulundu
Hukuk dönemden döneme değiştiği için hâlâ doyurucu bir tanım yapılamamıştır. Kant "Hukukçular hâlâ hukukun tanımını aramaktadırlar." der. Günümüzde en çok kabul edilen tanımı ise: "Belirli bir zamanda belirli bir toplumdaki ilişkileri düzenleyen ve uyulması devlet zoruna (müeyyide) bağlanmış kurallar bütünüdür."
hukuk / حقوق / حُقُوقْ
(Tekili: Hakk) Haklar. İnsanın cemiyet hayatında riâyet etmesi lâzım gelen kaideler, esaslar, yâni; şer'i ve adli hükümler. Haklıyı haksızdan ayıran kaideler.
Bilimsel bir disiplin şeklinde bakıldığı zaman hukuk; kendi içerisinde genel bir ifade ile iki gruba ayrılır. Bu gruplar; Özel Hukuk ve Kamu Hukuku şeklindedir.
Hukukun temeli, onu koyan iradedir. Hukuku koyan iradenin ne olduğu konusunda ise fikir birliği yoktur. John Austin, hukuku, «egemenin emri» olarak tanımlamıştır. Egemen ise, herkesin kendisine itaat ettiği fakat kendisinin kimseye itaat etmediği kişidir.
Hukuk, toplumun düzenini sağlamak, ilişkileri düzenlemek ve adaleti temin etmek amacıyla oluşturulan kurallar bütünüdür. Hukuk, devletin belirlediği yazılı ve yazısız normlardan oluşur ve toplumun üyelerinin davranışlarını düzenler.
Hukuku diye yazılır hukuğu diye okunur. Hukuku diye yazılır hukuğu diye okunur.
Hukuk bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. 4 yıllık eğitimlerini tamamlamış öğrencilerin yapmaları gereken 1 yıllık stajları bulunmaktadır.
Hak, esasen Arapça hukuk kelimesinin tekil hâlidir. Günümüzde ise hak kavramı, kişilerin hukuken menfaati olarak tanımlanmaktadır. Hak kavramı, hukuk doktrininde üzerinde uzlaşma sağlanmış bir kavram değildir. Yazarlar, hakları kendilerince tanımlamışlar ve böylece kendilerine ait teoriler oluşturmuşlardır.
Yukarıdaki tanımdan hukukun üç temel fonksiyonunu belirliyoruz. “Etik”, “Sosyal Olgu” ve “Normatiflik”. Bu üç fonksiyondan birisinin ön plana çıkarıldığı tanımlara biz “tek boyutlu hukuk” tanımları diyoruz.
Hukuk fakültesi eğitimi, üniversitelerin hukuk fakültelerinde verilmektedir ve genellikle 4 yıl sürmektedir. Bu süreçte öğrenciler hukuk alanında genel bir eğitim alırken aynı zamanda farklı hukuk dallarında derinlemesine bilgi edinmek için seçmeli dersler alırlar.
Özel Hukukun Dalları Şunlardır:
Medeni Hukuk; b) Borçlar Hukuku; c) Ticaret Hukuku; d) Devletler Özel Hukuku; e) İş Hukuku; f) Medeni Usul Hukuku; g) İcra ve İflas Hukuku.
Ceza hukuku, suç ve ceza unsuru sayılabilecek bütün kavramları inceleyen hukukun alt dalıdır.
Osmanlı Devleti'nde “avukat” yerine “dava vekili” kavramı kullanılmıştır. Avukat kelimesi, Türk hukuk diline ilk kez 1926 tarihli 708 sayılı Kanunla girmiştir.
hak / hâk / حق / حَقْ / خاک
Adalet, pay, doğruluk, emek, ücret, doğru.
Hukuk terminolojisinde ise "bir kimsenin verdiği sözü temin veya sözünün doğruluğunu tasdik için kanun ile muayyen sözleri söylemesi veya hareketleri yapması" (Türk Hukuk Lügati, 3.b., Ankara 1991, s. 363) olarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri