Asıl (Bağlayıcı) Kaynaklar; yazılı kaynaklar olan Anayasa, Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Milletlerarası Anlaşmalar, Yönetmelikler, Genelgeler ile yazısız kaynak olan Örf ve Adet Hukuku'dur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrinlerdir.
Hukukun esas (asıl-asli) kaynakları kendi içinde, “yazılı kaynaklar” ve “yazısız kaynaklar” olmak üzere ikiye ayrılır. Yazılı kaynaklar anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmeliktir. Hukukun yazısız kaynakları ise örf ve âdettir.
Yardımcı (tali-ikincil-tamamlayıcı) hukuk kaynakları ise bağlayıcı nitelik taşımayan, uyulması zorunlu olmayan sadece hukuk uygulamasına yardımcı olup yön veren hukuk kaynaklarıdır.
Kur‟ân, Sünnet‟i hüküm ve hukukun ikinci kaynağı olarak kabul ettiğine göre, Sünnet‟in kaynak olarak kabul ettiği icmâ‟ ve ictihâdı da kaynak olarak kabul ediyor demektir.
İlgili 44 soru bulundu
Dinî ahkâmın temel ve ilk kaynağının Kur'an olduğu bütün müslümanların ortak kabulü ve görüşüdür.
İslamda dinî hükümlerin dayandığı kaynaklara edille-i şer'iyye denir. Bu kaynaklar dört tanedir: kitap, sünnet, icma ve kıyas. Edille-i şer'iyye, veya şer'î deliller, en genel anlamda İslâm hukukunun kaynaklarını teşkil eder.
anlaşmalar, kanunlar, KHK'ler, yönetmelikler asli hukuk kaynaklarındandır. ve eserler-doktrin-ilmi içtihatlar ile yargı kararları-kazai içtihatlar tali kaynakları oluşturur.
Asıl (Bağlayıcı) Kaynaklar; yazılı kaynaklar olan Anayasa, Kanunlar, Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, Milletlerarası Anlaşmalar, Yönetmelikler, Genelgeler ile yazısız kaynak olan Örf ve Adet Hukuku'dur. Bağlayıcı olmayan yardımcı kaynaklar ise içtihatlar ve doktrinlerdir.
Üçüncü el kaynaklar — Genel bilgi ansiklopedileri gibi, ana kaynaklardan veya ikinci el kaynaklardan süzülmüş ve özetlenmiş bilgilerin toplandığı kaynaklardır. Bu kaynaklar genellikle konuyu yeterince kapsamaktan uzak olup bol miktarda farklı görüş barındırabilir.
Hukuk çeşitli ayrımlara tabi tutulur. Bu ayrımlar “İdeal Hukuk ve Pozitif Hukuk”, “Ulusal Hukuk ve Uluslararası Hukuk”, “Maddi Hukuk ve Biçimsel Hukuk” ve “Kamu Hukuku ve Özel Hukuk” şeklindedir.
Hukukun yazılı kaynakları arasında bir hiyerarşi vardır. En üstte Anayasa olmak üzere yukarıdan aşağıya doğru kanunlar, tüzükler ve yönetmelikler şeklinde sıralanır.
1.Belli bir zamana bırakma, erteleme." Sebep gösterme; illetlendirme, bir şeyi bir illete bağlama.
2 - Kaynak kavramı; hukuk kurallarının aldıkları biçimler, yani dış görü nüşler şekilleridir, kanun, tüzük, yönetmelik gibi. 3 - Başka bir anlamda kaynak; belli bir hukuk düzeni içinde bir hukuk kuralının oluşum sebeplerini (Entstehung eines rechtssatzes) ortaya koyar.
Hukukun yardımcı kaynakları bilimsel içtihatlar (doktrin, öğreti) ve yargısal içtihatlar (mahkeme kararları) dan oluşmaktadır.
Borçlar hukukunda, borç ilişkilerinin kaynağı olarak sözleşme, Belirli bir borç ilişiğini meydana getirmek üzere iki kişinin karşılıklı ve birbirine uygun irade açıklamaları ile kurulan bir hukuki muameledir[3].
1- Yazılı Kaynaklar:Kitabeler,fermanlar,kanunlar,mahkeme kayıtları, noterlik yazıları, gazeteler, dergiler vb... 2- Yazısız(Sözlü) Kaynaklar: Evler, kaleler, tapınaklar, heykeller, silah, eşyalar, destanlar, efsaneler, fıkralar, atasözleri örf ve adetler vb...
Kaynağı Kur'an, sünnet, icma ve kıyastır. Din ve yasama işleri Şeyhülislam'a aittir.
“İçtihat hukuku” (case law) ise yazılı kanunlara dayanmayan ve mahkeme içtihatlarıyla oluşan bir hukuk sistemidir (İngiltere ve Amerika Birleşik Devletlerinde olduğu gibi). Yargısal içtihadın bağlayıcı olmaması kural ise de bu kuralın bazı istisnaları vardır.
Hukukun öğeleri (unsurları) üç tanedir: 1) Kural, 2) Yaptırım, 3) Devlet.
Resmî kaynaklar arasında Resmî Gazete, Düstur, Külliyatlar ve TBMM Tutanak Dergisi yer alır.
Bildiğiniz gibi bu hukukun, Hz. Peygamber zamanında Kur'an, sünnet, yani Peygamberin kendi uygulamaları, kıyas ve ictihad, icma-ı ümmet olmak üzere belli başlı kaynakları vardı.
İslâm Hukuku tabiri daha dar anlamda olsa da genelde fıkıh karşılığında kullanılmaktadır. Fıkıh ise şerîa'nın belli bir kültür kalıbı içine konulmuş ve sistematize edilmiş şeklidir. Fıkıh beşerî bir faaliyettir ve insanlara nispetle anılır. Şerîa da dinin bedenlenmiş şeklidir.
Sözlükte "bir şeyi güzel saymak" anlamına gelen istihsânın İslam hukukunda iki kullanımı vardır. Bu kullanımlarından birisi daha dar bir alanı kapsarken, diğeri daha geniştir. Kıyası terkedip, nassa, yani, âyet ve hadislerin hükümlerine en uygun olanı almak mânâsına gelir. Dar açıdan istihsân kıyasın bir kısmıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri