Doğum sonrası 2. Haftada rahim leğen kemiği içindeki yerine inerken, gebelik öncesi asıl boyutuna dönmesi, doğum sonrası 4. Haftayı bulacaktır. Gebeliğin son haftalarında 1000 gr a ulaşmış olan rahminiz, 1 hafta sonra 500 gr a, 4 hafta sonra 100 gr a inere eski ağırlığına kavuşacak.
Rahim doğumdan sonra küçülmeğe başlar. Doğumdan 10 gün sonra dıştan hissedilemez kadar küçülür. Rahimin normal boyutuna dönmesi 40 gün civarında bir süre alır. Bebeğinizi emzirme rahim küçülmesini destekler.
Rahim kasılmaları sonucunda giderek küçülür. Doğumdan hemen sonra göbek hizasında olan rahim yüksekliği 1-2 hafta içinde leğen kemiği içinde hissedilemeyecek kadar küçülür. 6 hafta sonunda normal büyüklüğüne döner. Bu sürede rahim iç zarı kanama ile atılmaya devam eder.
Normal doğum sonrası vajina esnekliğini bir miktar kaybederek sarkabilir. Vajinanın normal doğum sonrası toparlanması ise yaklaşık olarak 6 haftalık bir süreç içinde gerçekleşir. Ancak doğum sonrası vajinanın eski haline dönmesi tamamen mümkün olmayabilir.
Normal doğum sonrası vajinada gerçekleşen en önemli değişiklik vajinanın genişliğidir. Normal doğum sırasında vajinal genişlik 2-3 cm'den bebeğin kilosuna göre değişmekle birlikte 10-15 cm genişliğine ulaşmaktadır. Ancak doğum sonrası vajina genişliği zamanla azalmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Doğum sonrası Kegel ve Pelvik kas egzersizleri
Vajinal doğum sonrası iyileşme döneminde kadınlara sık sık Kegel ve bazı pelvik taban kas egzersizlerini yapmaları önerilmelidir. Böylelikle hem doğum esnasında zayıflayan pelvik taban kasları güçlendirilir, hem de vajinanın eski formunu almasına yardımcı olunmuş olunur.
Doğumdan yaklaşık 6 hafta sonra, bu dokular kendini toplar ve cinsel yaşam başlayabilir. Sezaryen ile doğumda ise vagen dokusunda herhangi bir hasar oluşmadığından, lohusalık kanamasının aktifliğini yitirdiği 3. haftadan sonra, cinsel birleşme çiftlerin isteğine bağlı olarak sakıncasızdır.
Doğumdan sonra normal kiloya ulaşıldığında, karın bölgesindeki derilerin büzüşerek deformasyona uğraması, anneleri karın germe ameliyatına yönlendiriyor. Bu uygulama ile göbek altında kalan dokunun tamamen çıkartılması ve göbeğin yeni yerine yerleştirilmesi sağlanıyor.
Doğum dikişleri 3 hafta sonra iyileşir. Parasetamol içeren ağrıkesiciler 4-6 saatte bir alınabilir. Komplikasyonsuz doğumlardan sonra banyoya izin verilir. Doğum ve lohusalık fizyolojisine bağlı doğumdan sonra idrar yapma zorluğu sık görülür.
Öncelikle, doğum sonrası korse kullanımına hemen başlanmaması tavsiye edilir. Doğumun üzerinden minimum 1-2 gün geçmiş olmasına dikkat etmek gerekir.
Bu kırk günlük sürece lohusalık da denmektedir. Bu süreçte annenin kendini toparlaması, bebeğin de anne ile bağ kurması beklenir. Bu sebeple anne ve bebek yalnız bırakılmaz. Anneye de psikolojik olarak destek olunur.
Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir. Gebelik öncesi kiloya ise ortalama doğum sonrası 6. Ayda kavuşulur.
Birçok anne ve baba doğumdan sonra tekrar aşklarını canlandırmak için uzun süredir unuttukları cinsel ilişkiye geri dönmek istiyor. Uzmanlar doğumdan 40 gün sonra cinsel ilişkiye girilebileceğini söylüyorlar. 40 gün öncesinde cinsel ilişkiye girilmemesi öneriliyor.
Gebelikte normalin üstünde kilo alındığında ya da doğum sonrası özellikle bebeğe süt olsun diye aşırı yemek yemeye bağlı kilo alımı yaşandığında tüm vücutta özellikle göbek bölgesinde yağlanma görülür. Bu kilolar, doğum sonrası kalıcı hale gelen göbek psikolojik ve fiziksel açıdan pek çok kadını rahatsız eder.
Lohusalık, doğum veya düşük yapan ya da kürtaj olan bir kadının belli bir süre gördüğü kanamadır. Bu durumdaki kadına da lohusa denir.
Vajinal doğumun 2. evresinde, bebek doğarken doktorunuz, bebeğin daha rahat çıkışını sağlayabilmek için vajinayla, makat arasına bir kesi uygulayabilir.
Normal doğumdan sonra adet emzirme durumuna göre değişir. Sadece anne sütü ile bebeğini besleyen annelerin çoğu regl olmaz. Adet görme 3-6 ayı bulabilir. Ara sıra emzirme durumunda ortalama 1,5 aydan itibaren adet başlayabilir.
Hemen doğum sonrası, karın duvarını destekleyici korseler gereksizdir. Bu korseler her ne kadar kendinizi iyi hissetmenizi sağlasa da, karın kaslarınızın eski formunu kazanmasında etkisizdir ve konforunuzu bozacaktır. Önemli olan doğum sonrası karın duvarını sıkılaştırıcı egzersizlere bir an önce başlamaktır.
Doğum Sonrası Korsenin Faydaları
Bel kıvrımı görüntüsü sayesinde annenin psikolojik olarak iyi hissetmesine destek sağlar. Doğru ve uygun bir korse kullanılıyor ise ciltte oluşabilecek tahrişi önler. Sezaryen sonrası dikişlere bağlı görülen ağrıları azaltmaya yardımcı olur.
Göbek bağı, anne karnındayken bebek ile anne arasındaki ilişkiyi sağlayan tek yoldur. Rahim duvarından başlayıp bebeğin göbeğinden içeri giren göbek kordonunun içinde bulunan damarlar aracılığı ile bebek kendisine gerekli tüm besinleri alır. Doğumdan hemen sonra ise bu bağlantı kesilir.
Normal Doğum İyileşme Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğum Sonrası Fiziksel Değişiklikler: Normal doğum sonrasında vücut hızla değişime uğrar. Rahim doğum sonrası kasılarak normale döner. Ancak bu süreç birkaç hafta sürebilir. Vajinal kanama da normaldir ve birkaç hafta devam edebilir.
Doğum sonrası ilk cinsel ilişkide gebe kalınabileceği unutulmamalıdır. Çiftler, doğurganlığın düzenlenmesi konusunda danışmanlık alarak yöntem kullanmaya başlamalıdır.
Doğum sonrası dönemde birleşmede ağrı neden olur, tedavisi var mıdır? Doğum sonrası cinsel birleşmede ağrı (disparoni) sık rastlanan bir durumdur. Değişen hormonlar cinsel isteği azaltır, uyarılma azalır, uyarılmanın azalması, vajinal ıslanmanın az ya da hiç olmasına sebep olacağından birleşmede ağrı olur.
Bu gelenek ile bebeğin artık dış dünyayla tanışabileceği ve ilk deneyimi kutlanmış olur. Anne ve bebek, doğum sonrası 40 gün süreyle birçok hastalığa ve mikroba açık hâldedir. Bu gelenek ile her ikisi de kırklanarak bu süreci üzerlerinden atarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri