Sûre ismini 1. âyette geçen, “başkalarını arkadan çekiştirip kötülemeyi huy edinen kimse” anlamındaki hümeze kelimesinden alır. Aynı âyette yer alan lümeze ise “insanları yüzlerine karşı ayıplayıp küçük düşürmeyi huy edinen kimse” demektir.
Kuran-ı Kerim sure ve dualarını oluşturan; harfler, kelimeler ve cümleler ayet olarak adlandırılmaktadır.
Konusu. Sûrede insanları küçümseme, kusur arama gibi davranışlar eleştirilmekte; servete güvenme ve onu yanlış yolda kullanmanın kişiye ne büyük zararlar getireceği anlatılmaktadır.
Hümeze, birilerini arkasından çekiştirmeyi, kaş göz işaretiyle kötülemeyi, alay etmeyi alışkanlık haline getirmiş kimse demektir.
Hutame, “kıran, parçalayan” anlamında bir sıfat olup içine atılan her şeyi yakarak kırıp geçiren cehennemi veya onun özel bir bölümünü ifade eder.
İlgili 25 soru bulundu
Hutame'nin ne olduğunu bilir misin? Allah'ın, tutuşturulmuş, kalplerin cıdarına işleyen ateşidir. Onlar, bu ateşin içinde uzatılmış sütunlara bağlanmış haldeyken o ateş, üzerlerine kapatılmıştır.
Hutame, üçüncü kapı olarak bilinen ve cehennemi ifade eden bir kelimedir.
Hümeze Suresi nazardan korunmak için olduğu gibi nazar değdiğini, nazara geldiğini düşünen kişinin de yine 3,5,7 defa olmak üzere okumasında fayda olan bir kıymetli Sure' dir. Özellikle küçük çocuklara ve bebeklere de sık sık okunmasında fayda olan bir Sure'dir.
Hümeze Suresi, 5. ayet: "Hutame"nin ne olduğunu sana bildiren nedir? Hümeze Suresi, 6. ayet: Allah'ın tutuşturulmuş ateşidir.
Hümeze Suresi (Arapça: سورة الهمزة), Kur'an'ın 104. suresidir. Sure 9 ayetten oluşur. Mekke'de indirildiğine inanılmaktadır. Sure, ismini ilk ayette geçen ve başkalarını arkasından çekiştirip kötülemeyi huy edinen kimse anlamına gelen hümeze kelimesinden alır.
“Kulakları patlatan o ses” diye çevirdiğimiz kåria kelimesi sözlükte “şiddetle vurmak, çarpmak” anlamına gelen kar' kökünden türemiş bir isim olup kıyameti ifade eder. Arapça'da büyük felâket ve belâya da kåria denir (bk. Ra'd 13/31).
Beyyine Türkçe 'burhan, delil' anlamına gelmektedir. Beyyine suresi, inkar edenlerin 'bir delil, bir burhan' gelmeden, Yahudi ve Hıristiyanların dinlerinden ayrılmayacaklarını ifade ederek başlamaktadır. Delilin Kur'an olduğu ve Kur'an'ın doğru ve tertemiz olduğu buyrulmaktadır.
Çok olanla övünmek, çokluk yarışı yapmak anlamlarına gelen Tekasür Suresi, insanoğlunun hayatın aldatıcı yönleriyle ilgilenmesi ve dünya malına olan düşkünlükten bahsedilmektedir. Tekasür Suresinde, Yüce Allah, kişinin elindeki bolluklarla övünmek yerine iyi ve salih amel işlemesi gerektiğini buyurmuştur.
Anlamlı en kısa âyet bir kelime olan ve "yemyeşil" anlamındaki "müdhâmmetân" dır (Rahmân, 55/64). En uzun âyet ise bir sayfadır (Bakara, 2/282). Fâtiha sûresinin başındaki besmele dâhil, Kur'ân da 6236 âyet vardır.
Âyet ya da Âyet-i Kerime (Arapça: آية veya آية كريمة), Kur'an surelerini oluşturan harf, kelime veya cümlelerdir.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku! Rabbin sonsuz kerem sahibidir. - Ki O, kalemle yazmayı öğretendir. - İnsana bilmediğini O öğretti.”
Ayet ve hadislere göre cehennem 7 tabakadan oluşur. Her günah ve günahkar için ayrı bir kat vardır.
(ﺣﻄﻤﻪ) i. (Ar. ḥuṭame) Cehennemin Gayyâ kuyusunun bulunduğu katı: Ondan sonra Hak Teâlâ cehennemi yarattı, yedi kapısı vardır. Üçüncü kapı hutamedir.
Hâviye cehennemin adı olarak bir hadiste de geçmektedir (Nesâî, “Cenâʾiz”, 9). 4. Hutame. “Kırmak, ufalayıp tahrip etmek” anlamındaki hatm kökünden mübalağa ifade eden bir sıfat olup Kur'an'da yer aldığı bir tek sûrede, “Allah'ın yüreklere kadar tırmanan tutuşturulmuş ateşi” diye açıklanmıştır (el-Hümeze 104/4-7).
Peygamber Efendimiz (s.a.s) Haşr suresini okuyan kişinin günahlarının affedileceğini buyurmuştur. Hastalıklardan ve musibetlerden korunacağı rivayet edilir. Haşr Suresini okumayı alışkanlık haline getirenler, dünya ve ahiret hayatında başarıya ulaşır.
En çok nazara karşı Hz. Peygamber'in de çevresindekilere okuduğu Kalem suresinin 51. ve 52. ayetleri yer almaktadır. Nazar duasının dışında nazara karşı okunan dualar arasında Felak suresinin ve Nas suresinin iyi geldiği dile getirilmiştir. Nazara karşı Felak ve Nas suresi okunmaktadır.
Nazar Duası Kaç Defa Okunmalı? Rasulullah aleyhisselam Felak-Nas surelerinin sabah ve akşam zikirlerinde üçer defa okunmasını buyurmaktadır. Uyurken İhlas, felak, nas ve ayet-el kürsi üçer defa avuca okunur ve vücuda sıvazlanır. Nazar ve büyü gibi etkilerden korunur.
Gezegenin yaklaşık 2 bin 700 santigrat dereceye ulaşan gündüz sıcaklığı ve yaklaşık 2 bin 300 santigrat dereceye yaklaşan gece sıcaklığı var. Atmosferinde hiçbir canlının hayatta kalamayacağı sıcaklığa sahip gezegenin gece sıcaklığı, şimdiye kadar ölçülen en yüksek 2'nci sıcaklık durumunda.
Sünnî âlimler, azabı en hafif olan birinci tabakada günahkâr müminlerin bir süre kaldıktan sonra buradan çıkarılacağını, yedinci tabakada ise münafıkların azap göreceğini kabul ederler. İkinci tabakadan itibaren de yahudiler, hıristiyanlar, Sâbiîler, ateşe tapanlar ve müşrikler cezalandırılacaktır.
İslam inancına göre, kâfirler (inanç esaslarından bir veya daha fazlasına inkâr eden), müşrikler (İslam inancına göre Allah'ın birliğine karşı çıkanlar) ve münafıklar (İman ediyor gibi görünüp İslam inancına inanmayanlar) ölümden sonra, "derece derece olan cehennemde" sonsuza dek kalacak ve azap göreceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri