Portakal, elma, armut vb. meyveler buzdolabında 1-2 hafta, üzüm, şeftali, kayısı vb. meyveler 4-5 gün; kiraz, çilek, dut vb. meyveler ise 1-2 gün saklanabilir.
Kısaca, çabuk çürüyenlerle hızlı pörsüyenleri yan yana saklamayın. Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Üzümler "sönecek" ve duygusal ve yumuşak hale gelecektir. Narenciyeler bozulduklarında üzerinde küf oluşur ya da yumuşayıp sönük bir görünüm alabilirler.
Kuru üzüm, buzdolabında 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. Eğer buzdolabında yeterli alan yoksa, koyu renkli dolapları da tercih edebilirsiniz. Kuru üzüm, özellikle yaz aylarında oda sıcaklığında bırakılmamalıdır. Sıcak havalar üzümün yapısını bozar ve birbirine yapışmasına neden olabilir.
Evde kuru üzüm nasıl saklanır; Kuru üzüm serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanmalıdır. Nemli yerlerde saklamaktan kaçının, küf oluşumuna neden olabilir. Buzdolabında kuru üzüm depolamak için yeterli alanınız yoksa koyu renkli dolapları kullanabilirsiniz. Onları gazın yanına koymayın.
İlgili 44 soru bulundu
Koku: Kuru üzümün bozulduğunu anlamak için en iyi yöntem koklamaktır. Eğer ekşi veya çürümüş kokuyorlarsa bozulmuşlardır. Atmanız gerekir. Her ihtimale karşı altı aydan uzun süre sakladığınız herhangi bir kuru meyveyi tüketmeden önce kesinlikle koku değişikliklerini kontrol edin.
Yetersiz kurutma ya da uygun olmayan depolama koşulları nedeniyle kurutulmuş meyveler küf kontaminasyonuna ve dolayısıyla mikotoksin oluşumuna hassas ürünlerdir. Kurutulmuş meyvelerdeki mikotoksin oluşumu hasat öncesi, hasat esnası, kurutma, paketleme ve depolama aşamalarının herhangi birinde gerçekleşebilmektedir.
Kuru üzüm, ölçülü tüketildiğinde sağlık açısından oldukça faydalıdır. Ancak fazla tüketilmesi kilo alımına yol açabilir. Kuru üzüm kalori değeri ve şeker içeriği yüksek bir besindir. Bu nedenle kilo almaya yatkınlık sağlar.
Bir gün beklettiğiniz karışımı süzüp içiniz. Uzmanlar bu uygulamayı ayda dört gün üstü üste yapılmasını tavsiye eder. Ayrıca sabah kahvaltınızdan yarım saat önce bu suyu tüketirseniz daha fazla faydasını göreceksiniz.
Kış soğuklarına oldukça dayanıklı olan üzüm fidanları kışları maksimum -40 derece soğuklara kadar dayanabilmektedir. -40 derece altına düşen yerlerde yetişmesi riskli olup gözlerde ve köklerde donmalar oluşur.
"Çürük kısmını kesip kalanını yerim" diyorsanız bir kere daha düşünün. Çünkü uzmanlar, çürümüş meyvelerin yol açabileceği kanser riskine dikkat çekiyor.
Üzümler olgunlaşmaya (tatlı su yürümeye) başladığı dönemden itibaren hasarlı tanelerde küfler tarafından Okratoksin A oluşur. Önlem alınmadığı taktirdehasat, kurutma ve depolama dönemlerinde de toksin=zehir oluşumu devam eder.
Bağ Salkım Güvesi (Harab, kurtlanma, çürüme) : Bağlarda çiçek, koruk ve olgun tanelerde zarar yapar. Üzümün zarar görmesi sonucu akan tatlımsı sıvı üzerine çürütücü mantarlar kolayca yerleşerek salkımların çürümesine sebep olur. Bu hastalık ve zararlı ile mücadeleyi zamanında yapmak gerekir.
Üzüm suyu serinletir, canlandırır. Üretilmesi kolaydır, evlerde yapılabilir. Tüketilmesi için zamana ihtiyaç yoktur; hatta, fazla bekletilirse bozulur.
Üzüm soğuğa dayanıklı olan bir meyve olarak dikkat çekmektedir.
Peygamber Efendimiz üzümün kurusunu çok sever, methederdi. Kuru üzümü yaş üzüm ile taze ceviz ve badem kuruları ile yemek de sünnettendir. Çünkü bu şeytanı gazaplandırır.
Düzenli tüketilen kuru üzüm insanın sağlıklı olmasında etkili olmaktadır. Çekirdekli siyah kuru üzüm oldukça faydalı besin olarak tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle çekirdekleri kırılarak tüketilmesi gerektiği uzmanlar tarafından dile getirilmektedir.
Günlük yüksek kuru üzüm tüketiminin yan etkileri olabileceği söylenmekte, bu nedenle dengeli tüketilmesi önerilmektedir. Vücudun demir ihtiyacını karşılamak için kadınların günde 18 mg, erkeklerin ise 8 mg kuru üzüm tüketmesi önerilir.
Meyvelerden ananas, üzüm, nar, incir ve karpuz, sebzelerden roka, kuşkonmaz olmak üzere mevsiminde tüm taze sebze-meyveler; deniz ürünleri cinsel gücü artıran doğal yiyeceklerdir. Bu besinler vücut sağlığına iyi gelerek sertleşmeye iyi gelen hormonların salgılanmasına katkıda bulunabilir.
Uzmanlar, 21 kuru üzümün kolesterol seviyesinin düşürmesinin yanı sıra damar tıkanıklığını da önleyerek kalp rahatsızlığının yaşanma ihtimalini azaltır. Doğal antioksidan kaynağı olan üzüm bedeni her gün arındırarak bağışıklığı kuvvetlendirir.
Kolon ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden aç karnına tükettiğiniz kuru üzüm suyusu, vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Enerjinizi ikiye katlar Bilim insanları ve spor uzmanları enerji barları için mutlaka kuru üzüm tüketmemiz gerektiğini söylüyorlar.
Siyah kuru üzüm her zaman alınıp tüketilebilir. Kuru üzüm özellikle sabahları aç karınla 10 tane yiyerek, daha sağlıklı bir cilt elde edilebilir. Günde minimum 4-5 tane tüketilmesi önerilir.
Kuru üzüm direkt olarak yenebileceği gibi çeşitli şekillerde de tüketilebilir. Örneğin kuru üzüm hoşafı, kurabiye, kek ve tatlılarda da kuru üzüm çok sevilen bir lezzettir. Kuru üzüm içerdiği antioksidan sayesinde kişiye sağlık da kazandırır ve toksinlerin doğal yoldan atılmasını sağlar.
İslam dininde cennet meyvesi olarak aktarılan üzüm, Kuran-ı Kerim'in 11 ayet-i kerimesinde geçmektedir. Özellikle Yasin Suresi 34. Ayette 'Biz orada hurmalıklardan ve üzüm bağlarından bahçeler kıldık ve içlerinden pınarlar akıttık' şeklinde cennet anlatılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri