Lif ve protein açısından zengin nohut, mineral bakımından zengin susam ve kalp sağlığına iyi gelen zeytinyağı ile humus iyi dondurulabilen oldukça besleyici bir gıda. Hava geçirmez bir kapta dondurun, nem kaybetmemesi için üzerine zeytin serpiştirin ve kabın üstünde biraz boşluk bırakmayı unutmayın.
Humus, muhammara gibi ekmeğe sürüp yemelik harika bir meze. Limon, tuz ve sarımsak içerdiği için buzdolabında uzun süre (2 haftaya kadar yaklaşık olarak) saklayabilirsiniz, hava almayacak bir kabın içinde.
Haşlanmış nohutları biraz diri olacak şekilde rondodan çekin. Eğer konserve nohut kullanacaksanız suyunu süzün. Üzerine limonsuyu, tahin, sarımsak rendesi, su, tuz ve kimyon eklenip krema kıvamına gelinceye kadar çekin. Hazırılanan humus karışımı servis tabağına alınır.
Buzdolabında dinlendikçe tadı daha da oturacak ve lezzeti artacak. Yalnız unutmayın, humus hava ile temas edince rengi koyulaşmaya başlıyor daha açık renkli bir humus isterseniz içine toz kırmızı biber eklemeyin ve mutlaka üstüne streç film kapatarak ya da kapaklı bir içinde muhafaza edin.
Servis tabağınıza aldığınız ve yaydığınız humusu kimyon, kırmızı pul biber, sumak, kıyılmış maydanoz ile süsleyin. Üzerine incecik zeytinyağı gezdirin. Humus mezesini ılık servis yapın.
İlgili 45 soru bulundu
Humus, haşlanmış nohuttan hazırlanan en güzel mezelerden biridir. Tahin, kimyon ve limon suyunun eklenmesiyle oluşan humus, hem sıcak hem de soğuk tüketilebilir.
HUMUS YAPILIŞI
Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, limon suyu, su, zeytinyağı, kimyon ve tuzu blender yardımıyla püre gibi olana kadar karıştırın.
Çıkış noktası olan Orta Doğu'da; özel pidesi, domates ve salatalık eşliğinde servis edilen humus, sabahın ilk saatleri için bile harika bir alternatif olabilir. Parti ve diğer pek çok davette taze sebzeler eşliğinde bir tür dip sos gibi de sunulan humus, sade patates cipsleriyle de güzel bir uyum yakalar.
Servis tabağına alınır. Ayırdığımız nohutlar humusun üzerine yayılır. Üzerine sıvı yağla kırmızı toz biber yakılıp dökülür. Sumak serpiştirilip servis edilir.
Ayrıca susam alerjisinden muzdarip olanlar, dolayısıyla geleneksel humus yiyememektedirler. Neyse ki tahin olmadan humus yapmak tamamen mümkündür. Bir yiyecek işlemcisinde , tüm malzemeleri pürüzsüz ve kaygan hale gelene kadar karıştırın. Ardından afiyetle yiyin.
Tahin (3/4 su bardağı): Çoğu kaynakta tahin 2-3 çorba kaşığı ya da 1/3 su b ölçüsüyle verilse de, ben tahini 3/4 veya en az yarım su bardağı kullanmayı tercih ediyorum.
Yoğurtlu Humus Tarifi
Üstlerine limonları sıkın, tahin, süzme yoğurt, sarımsaklar, zeytinyağı ve tuz ilave edip mutfak robotunda püre haline gelene dek çekin. Hazırladığınız humusu bir servis tabağına alın.
"pH'ı düşürmek için limon suyu ekleyebilir ve koruyucu katabilirsiniz ancak bunları yapmak, raf ömrünü soğutulmuş depolarda yalnızca birkaç hafta uzatır. Alternatif olarak, humusu pastörize edebilir ve böylece, humusun raf ömrünü soğutulmuş depolarda 6 haftaya kadar uzatabilirsiniz.
Nohuttan elde edilen Humusun sırrı, içerisinde barındırdığı sindirilen karbonhidratlar, midenizi dolduran lifler ve sizi daha uzun süre tok tutan proteinden oluşmasıdır.
Humusun kıvamı istediğinizden koyu olduysa su ile inceltebilir, gereğinden fazla sulu olduysa zeytinyağı ilavesiyle kalınlaştırabilirsiniz.
Humus, nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılan bir Orta Doğu mezesidir. Hummus Arapça nohut anlamına gelmektedir.
Humus serotonin salgılanmasını arttırarak kişiye kendisini iyi hissettirir. Humus ana maddesi olan nohutta bulunan lifler içerisine katılan diğer maddeler ile bağırsak geçişini arttırır ve kolondan toksinlerin atılmasını kolaylaştırır.
Taze veya kızartılmış ekmeğin üzerine sürüp kahvaltıda gözü kapalı tüketebilirsiniz :) Yanında turşu, biber, taze domates iyi gider bu arada. Afiyet olsun.
Bir tencerede iyice pişene kadar haşlayın ve suyunu iyice süzün. Sarımsağın kabuklarını soyup ezin. Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, toz biber ve zeytinyağını blender'dan geçirip püre haline getirin. Humusu servis tabağına alın.
Evet, humustan bahsediyoruz: nohudun en güzel hali. Humus tadını zeytinyağı, limon suyu, tahin ve tabii ki nohuttan alır; üstündeki yağı, biberi, turşusuyla humusun tadı damakta kalır. Turşusundan tutun yağına, acı ya da tatlı toz biberiyle birçok farklı yerde farklı şekilde servis edilir.
Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Orta Doğu'da, İsrail'de sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan , Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Türkiye'de ise Hatay ve Mersin yöresinde yapılmaktadır. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da oldukça popüler bir ürün olmuştur.
İkincisi ise nohudun kabuklarını çıkarma meselesi.İyi bir humusta kabuk olmaz; kabuk, krem gibi olmasına ve acılaşmasına neden olur. Kabukları çıkarmanın en iyi yolu, pirinç yıkama kabını kullanmak. Pirinç yıkama kabına nohutları dökün, kabı musluğun altına koyup suyu açın ve elinizle nohutları ovuşturmaya başlayın.
5. adım: Sonra üzerine tahin, limon suyu, zeytinyağı, tuz, kimyon, karabiber katılarak çekilmeye devam edilir. İstenirse az bir miktarda su da ilave edilir.
Ardından nohut püresini de ekleyip, iyice karıştırın. Humus, sürülebilir yumuşak bir kıvamda olmalıdır. Bu kıvamı yakalamak için, gerekirse ilave su ekleyebilirsiniz. Ya da kıvamı koyulaştırmak için az miktar daha tahin ekleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri