İkincisi ise nohudun kabuklarını çıkarma meselesi.İyi bir humusta kabuk olmaz; kabuk, krem gibi olmasına ve acılaşmasına neden olur. Kabukları çıkarmanın en iyi yolu, pirinç yıkama kabını kullanmak. Pirinç yıkama kabına nohutları dökün, kabı musluğun altına koyup suyu açın ve elinizle nohutları ovuşturmaya başlayın.
Karbonat nohutun dış kabuklarını suya göre daha fazla yumuşatarak daha kolay pişmesini sağlayacaktır. Kabukların olmaması olası nohut yemeye bağlı gaz rahatsızlıklarını da hafifletecektir. Bir gece boyunca soğuk suda bekleyen nohutlar sabaha pişmeye hazır hale gelir. Nohutun suda ayrılan kabukları da alınarak atılır.
Ezilmiş nohutları, sarımsağı, tahin, zeytin yağı, kimyon, karabiber, tuz, taze sıkılmış limon suyunu uygun bir kap içinde karıştırın. Bu aşamada humusu iyice pürüzsüz hale getirmek için dilerseniz mikserden yardım alabilirsiniz. Püre haline gelen humus karışımını servis tabağına alın.
Ateşten aldığınız sıcak nohuta tahin, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz ve kimyonu ekleyin. Çok iyi karıştırın. Servis tabağınıza aldığınız ve yaydığınız humusu kimyon, kırmızı pul biber, sumak, kıyılmış maydanoz ile süsleyin. Üzerine incecik zeytinyağı gezdirin.
İlgili 34 soru bulundu
Kabukları çıkarmanın en iyi yolu, pirinç yıkama kabını kullanmak. Pirinç yıkama kabına nohutları dökün, kabı musluğun altına koyup suyu açın ve elinizle nohutları ovuşturmaya başlayın. Kabuklar su yüzeyine çıkacak, pirinç yıkama deliğinden su aktığı için de kenarda toplanacaktır.
Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, toz biber ve zeytinyağını blender'dan geçirip püre haline getirin. Humusu servis tabağına alın. Zeytinyağı ve toz biberi, küçük bir tavada kızdırıp humusun üzerine gezdirin.
Humus, muhammara gibi ekmeğe sürüp yemelik harika bir meze. Limon, tuz ve sarımsak içerdiği için buzdolabında uzun süre (2 haftaya kadar yaklaşık olarak) saklayabilirsiniz, hava almayacak bir kabın içinde.
Humus, haşlanmış nohuttan hazırlanan en güzel mezelerden biridir. Tahin, kimyon ve limon suyunun eklenmesiyle oluşan humus, hem sıcak hem de soğuk tüketilebilir.
Humusun kıvamı ne çok cıvık ne de çok katı olmalı. İçine atacağınız buz küpleri kıvamını pürüzsüz ve parlak hale getirecektir.
Nohutları tencereye alıp üzerine su ekleyin ve pişmeye bırakın. Normal bir çelik tencerede 45 dakika kadar pişecektir. Nohutlar iyice yumuşadıktan sonra ocaktan alın.
Haşlanmış 2 su bardağı nohutu bir mutfak robotunun içine alın. Üzerine 2 diş sarımsağı, tahini, zeytinyağını, sıkılmış limon suyunu, şekeri, baharatlarını ve suyu ekleyip püre haline gelene dek robottan geçirin. Elde edilen humusu bir servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı ve kırmızı toz biber gezdirip servis edin.
Nohutları ve baharatları mixerde güzelce çekiyoruz, sonra ezilmiş sarımsakları, zeytin yağını ve tahini de ekleyip tekrar çekiyoruz mixerde, mixerin bıçağını çıkarıp kaşıkla ezerek güzelce karıştırıyoruz ve servis tabağına alıyoruz üzerine pul biber ve zeytin yağı gezdirip servis yapıyoruz.
Nohutu akşam yemeğine ikram etmeyi düşünüyorsanız sabahtan pişirin. Çünkü akşama kadar özü ve kıvamı gelir. Normal tencerede nohut pişiriyor iseniz su ilave ederken soğuk su kullanın ama düdüklü kullanıyorsanız sıcak su kullanın.
Oda sıcaklığında bir suyla ıslattığınız kuru fasulye ve nohudu haşlamadan önce bu ıslatma suyunu dökün. Haşlama işlemi için tencereye aldığınız nohut veya kuru fasulyenin üzerine yine soğuk su dökün. Ardından suyun içine yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin ve kaynaması için bırakın.
Humusun kıvamı istediğinizden koyu olduysa su ile inceltebilir, gereğinden fazla sulu olduysa zeytinyağı ilavesiyle kalınlaştırabilirsiniz. Dilerseniz üzerine tereyağında kızartılmış pastırma hazırlayıp, birlikte servis edebilirsiniz.
Humus, nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılan bir Orta Doğu mezesidir.
Pastırmalı Humus tarifimi bilenler vardır, o tarifi ılık servis ederken bu tarifimi 1 gece buzdolabında dinlendirebilir ve soğuk olarak servis edebilirsiniz. Buzdolabında dinlendikçe tadı daha da oturacak ve lezzeti artacak.
Neyse ki tahin olmadan humus yapmak tamamen mümkündür. Bir yiyecek işlemcisinde , tüm malzemeleri pürüzsüz ve kaygan hale gelene kadar karıştırın. Ardından afiyetle yiyin. Emin olun tahin olmadan da humusu seveceksiniz.
Buzluktan çıkan nohutla humus
Haşladığımız nohudu rondoya alıp bir kepçe de suyundan ekleyip iyice çekelim. Bu püreden 2 dolu yemek kaşığını bir kaba alalım. Kalan püreyi buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa atabilirsiniz, istediğiniz zaman çıkarıp pratik humusumuzu yapabilirsiniz.
Yoğurtlu Humus Tarifi
Üstlerine limonları sıkın, tahin, süzme yoğurt, sarımsaklar, zeytinyağı ve tuz ilave edip mutfak robotunda püre haline gelene dek çekin. Hazırladığınız humusu bir servis tabağına alın.
Hazır marketlerden alınan humus, açıldığı günden itibaren 3-10 içerisinde tüketilmelidir. Ev yapımı ise 3-5 gün içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Ayrıca mezenin bozulup bozulmadığını koklayarak da kontrol edebilirsiniz. Bozulan humus ekşi koku ve küf belirtileri gösterir.
Çıkış noktası olan Orta Doğu'da; özel pidesi, domates ve salatalık eşliğinde servis edilen humus, sabahın ilk saatleri için bile harika bir alternatif olabilir. Parti ve diğer pek çok davette taze sebzeler eşliğinde bir tür dip sos gibi de sunulan humus, sade patates cipsleriyle de güzel bir uyum yakalar.
Humuslu toprak bitkiler için oldukça faydalı olan bir toprak türüdür. Organik madde içeriğinin fazla olması ve yüksek su tutma kapasitesi ile bitkilerin ihtiyacı olan besinleri karşılama özelliği bulunmaktadır.
Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, limon suyu, su, zeytinyağı, kimyon ve tuzu blender yardımıyla püre gibi olana kadar karıştırın. Humus karışımını servis tabağına yayın, orta kısmında hafif bir çukur açın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri