Közlenmiş patlıcanın üzerine salçalı et konularak yapılan bir yemektir. Bu kelime genellikle hünkar beğendi, hünkarbeğendi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hünkarbeğendi şeklinde olmalıdır.
Beğendi için patlıcanları soyun ve ince ince doğrayın. Tereyağını tavada eritip unu yağda kokusu çıkana kadar kavurun. Patlıcanları ve sütü de ekleyip homojenleşene kadar sürekli karıştırın. Tuz ve karabiberle birlikte kaşar peyniri de ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alın.
TDK'ya göre merak edilen kelimelerden biri de değerbilir kelimesidir. Değerbilir kelimesinin ayrı mı bitişik mi yazıldığı TDK'da araştırılan bir konudur. TDK'ya göre bu kelime "değerbilir" şeklinde bitişik olarak yazılmalıdır. Doğru olarak kabul edilen kelimenin bitişik olarak yazılmasıdır.
Yine böyle bir arayışın sonucu olarak da birgün bu yemeği bulurlar. Sultan 4. Murat Han'ın beğenisine sunulan bu yemek, hünkar tarafından çok beğenilmiştir. Hal böyle olunca da, sultanın beğendiği yemek, sarayın aşçıbaşıları tarafından 'Hünkarbeğendi' olarak isimlendirilmiştir.
Hünkar beğendi yanına pilav yakıştıranlara farklı bir alternatif. En az pirinç pilavı ve bulgur pilavı kadar çok yakışacak bir lezzet. Mor lahana, soğan ve ceviz ile hazırlanan bu salata, yaklaşık 95 kaloridir. Diyet listeleri için de uygun olan mor lahana salatasını, nar ekşisi ve sirke ile çeşitlendirebilirsiniz.
İlgili 23 soru bulundu
Osmanlı saray mutfağından geleneksel bir ana yemek tarifi hünkar beğendi, günümüzde de şık davetlerin, iftar sofralarının ve aile yemeklerinin oldukça beğenilen bir yemeği.
Pratik bir yemek tarifi sayılan, aşamaları biraz fazla olsa da lezzetli ana yemeklerden biri o! Tereyağında kavrulmuş un ve soğuk süt ilavesiyle hazırlanan beğendi bir yana dursun kısık ateşte pişen bol soğanlı et karışımı onu diğerlerinden ayırıyor.
Alinazik ile Hünkâr Beğendi arasındaki fark nedir sorusuna Alinazik, yoğurtlu közlenmiş patlıcanın üzerine kuşbaşı et veya kıyma koyulmasıyla yapılan bir yemektir. Hünkâr Beğendi ise, Beşamel soslu patlıcan közlemesinin üzerine kuşbaşı et koyulmasıyla yapılan bir yemektir.
Hünkar beğendi günümüzde Osmanlı mutfağı denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden. İskender kebabıyla, İnegöl köftesiyle meşhur olan Bursa'nın bir diğer lezzeti de rivayetler içerisinde günümüze kadar gelen hünkar beğendi yemeği.
Hünkar; Sözlükte “Tanrı, hâkim, hükümdar, âmir, efendi, sahip, bey” gibi anlamları bulunan Farsça hudâvendigâr kelimesinin hûndgâr veya hûngâr şeklinde kısaltılmış biçiminden gelmektedir. Genel olarak Osmanlı padişahları ve bazı tasavvuf önderleri için kullanılan bir ünvandır.
Bu kelime genellikle karınca incitmez şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karıncaincitmez şeklinde olmalıdır.
Yavaş hareket eden anlamına gelir. Bu kelime genellikle karınca ezmez şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karıncaezmez şeklinde olmalıdır.
KONUKSEVER KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Türkler konukseverdir.
Hünkar beğendi, közlenmiş patlıcan, kuzu eti, süt, un ile hazırlanan Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar ulaşmayı başarmış özel bir yemektir.
Beğendi için, geniş bir kaseye süzme yoğurdu alıp içerisine 2 diş sarımsağı rendeleyin. Tuzunu da ekleyin, ardından közlenmiş ve temizlenmiş patlıcanları küçük küp şeklinde kesip sarımsaklı yoğurdumuzun içerisine ekleyip iyice harmanlayalım. Beğendimiz hazır.
1 gün önceden bekletmiş olduğunuz sütlü eti ocağa alın. Su ilave edip, kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra kabuklarını soyup küçük küçük kesin. Daha sonra blenderdan geçireceğiniz için oyalanmanıza gerek yok.
O yıllar arasında saltanat süren Sultan 4. Murat Hanın beğenisine sunulan bu yemek, hünkar tarafından çok beğenilmiştir. Hal böyle olunca da, sultanın beğendiği yemek, sarayın aşçıbaşıları tarafından "Hünkar Beğendi" olarak isimlendirilmiştir. Bir diğer rivayete göre de, bu yemek 19. yüzyılda ortaya çıkmıştır.
Bir tencereye yağımızı katıp eridikten sonra üzerine unumuzu ilave edelim. Çırparak üzerine kremamızı ekleyip sütümüzü de döküp 15 dk çırparak yoğun bir kıvam elde edene kadar pişirelim.
Dillere Destan Hünkar Beğendi Tarifi İçin Malzemeler
1 büyük domates. 2 sivri yeşil biber. 1 kırmızı kapya biber. 1 yemek kaşığı tereyağ
Türk Mutfağı'nın en keyifli lezzetlerinden birisidir Hünkar Beğendi… Takvimler 2 yıl daha ilerlemiş ve İmparatoriçe Eugénie ile Sultan Abdülaziz bir daha, 1869 yılında bir araya gelmiştir.
Onca yemeğin arasından, yoğurdun, patlıcanın ve etin tadını içinde barındıran bu yemek padişahın dikkatini çeker. Yavuz Sultan Selim, 'Hangi eli nazik yaptı bunu? ' dedikten sonra, o yemeğin adı önce 'Ala nazik', daha sonra ise 'Ali nazik' olarak değişir.
Yöresel Yemekler
Ali Nazik Kebabı yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, para para çorbası, ali nazik kebabı, sade pirinç pilavı ve yer fıstıklı irmik helvası son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Hünkar beğendi hangi etten yapılır? Hünkar beğendinin aslı kuşbaşı etten yapılmaktadır. Ancak kırmızı et sevmeyenlere, o an için evde eti bulunmayanlara çözüm olarak tavuk eti, kıyma gibi etlerle de yapılabilmektedir.
Hünkar beğendinin tavuklu versiyonu bu adından da anlaşılacağı üzere. Et pişirmeye cesaret edemeyenler ama hünkar beğendiyi de çok sevenler için harika bir seçenek. En az hünkar beğendi kadar lezzetli olduğu da herkesin hemfikir olduğu bir konu.
Bazı Hünkar Beğendi Tariflerini okuduğumda içine kaşar peyniri konduğunu görüyorum. Her yemeğin içine kaşar peyniri koyma sevdamızdan vazgeçmeliyiz galiba. Hünkar beğendi orijinal haliyle kesinlikle daha güzel.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri