Közlenmiş patlıcanın üzerine salçalı et konularak yapılan bir yemektir. Bu kelime genellikle hünkar beğendi, hünkarbeğendi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hünkarbeğendi şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''beğenmek '' olarak yazılır.
TDK'ya göre merak edilen kelimelerden biri de değerbilir kelimesidir. Değerbilir kelimesinin ayrı mı bitişik mi yazıldığı TDK'da araştırılan bir konudur. TDK'ya göre bu kelime "değerbilir" şeklinde bitişik olarak yazılmalıdır. Doğru olarak kabul edilen kelimenin bitişik olarak yazılmasıdır.
Bitişik yazılması gereken sözcük gruplarından biri olarak çokbilmiş gelmektedir. Her ne kadar pek çok kişi tarafından ayrı yazılması gerektiği düşünülse bile, Türk Dil Kurumu dahilinde bitişik olarak ele alınır.
Güngörmüş Kelimesinin Cümle İçerisinde Kullanımı
İlgili 39 soru bulundu
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Boşboğaz bitişik şekilde yazılması gereken kelimedir. Eğer ki bu kelimeyi boş boğaz şeklinde ayrı olarak yazarsanız yanlış yazmış olursunuz. TDK tarafından bu kelimenin doğru yazımı bitişik şekilde olanıdır.
Bu kelime genellikle karınca incitmez şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karıncaincitmez şeklinde olmalıdır.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
VARYEMEZ NASIL YAZILIR? Bu kelimenin varyemez mi, var yemez mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı varyemez şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
KONUKSEVER KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Türkler konukseverdir.
Yavaş hareket eden anlamına gelir. Bu kelime genellikle karınca ezmez şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı karıncaezmez şeklinde olmalıdır.
Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır.
Tolere etmek anlamına gelen hoş görmek ayrı yazılırken kavram olarak bilinen hoşgörü bitişik yazılır. Kelimenin doğru kullanımı cümleler ile örneklendirilebilir: Hoşgörüsü yüksek toplumlarda huzurun ve refahın da aynı oranda arttığı görülür. Her zaman hoşgörülü biri olmak bana avantaj sağladı.
Türk Dil Kurumuna göre kelimenin doğru yazılışı ''bilinçaltı'' şeklinde yani bitişik olmalıdır.
Yazım yanlışında ise beyfendi şeklinde olmaktadır. Bey ve efendi kelimeleri ayrı yazıldığında da yazım yanlışı oluşturmaktadır. Doğru yazımı beyefendi şeklinde kullanılmaktadır. Yazım yanlışlarına sebep olan ise sözlü olarak kullanımda yapılan harf hatalarının yazıya da yansıtılması nedeniyle olmaktadır.
ÖNGÖRÜ NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'na göre ''öngörü'' birleşik yazılır. Kelimenin cümle içerisinde doğru kullanımını aşağıdan görebilirsiniz.
Ön söz kelimesi birleşik isim değil bir tamlamadır. Türkçede yer alan tüm tamlamalar ayrı yazılır. Kelimenin Doğru Yazılışı Ön Söz değil Önsöz şeklindedir.
Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Bu kelime genellikle kırepon kağıdı, kirepon kağıdı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı krepon kağıdı şeklinde olmalıdır.
Bu kelimenin doğru kullanımı bugünkü şeklinde olmalıdır. Yani birleşik yazılmalıdır.
Kelimenin doğru yazılış şekli barışsever olarak bitişik yazılmasıdır. Barışsever sözcüğü pek çok alanda kullanılan bir kelime türüdür. Bu yüzden doğru yazılması ve anlam bozulmasına uğramaması oldukça önemlidir.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Gitgide, zarf sınıfında kullanılan bir kelimedir. TDK'na göre gitgide kelimesinin yazımı birleşik olmalıdır. Kelimenin "git gide" şeklinde yazılması yanlış bir kullanımdır.
Bu kelime genellikle baş kahraman şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı başkahraman şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri