ÖTV İndirim Başvuru Süreci Başvurunun ardından noter kayıt oluşturur ve sistem kapsamında oluşturduğu belgeyi kişiye teslim eder. Noterden alınan belge ile birlikte MKEK Hurda İşletmesi Müdürlüğü, Ömrünü Tamamlamış Araç Merkezi, Büyükşehir Belediyesi ya da İl Özel İdaresi kurumlarına başvuru yapmak gereklidir.
Maliye Bakanı Ağbal, bugün yürürlüğe giren hurda araç teşvikine lişikin açıklamalar yaptı. 16 ve daha büyük yaştaki aracını hurdaya ayıranlara ÖTV indirimi yapılacak. Vergisiz fiyatı 46 bin lirayı aşmayanlarda indirim 10 bin lira olacak. 46 bin-80 bin lira arasındaki araçlarda indirim 8 bin lira olacak.
Bunun için araçların teslim edileceği kurumları şu şekilde sıralayabiliriz: Geçici depolama alanları, il özel idareleri, büyükşehir belediyeleri, ÖTA (Ömrünü Tamamlamış Araç), MKEK (Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu). Belirtilen bu yerlere hurda olarak sayılan araçlarınızı teslim edebilirsiniz.
Araba sahibinin trafik tescil şubesine başvuruda bulunması gerekmektedir. Hurdaya çıkarılmak istenen arabanın tamiri ve yenilenmesi durumunda bile yeniden tescil ettirilmeyeceğine dair hurda dilekçesi yazılmalıdır. Eski tescil, trafik belgeleri ve plakalar ile alakalı tüm belgeler getirilmek zorundadır.
Kamuoyunda "hurda araç teşviki" olarak bilinen, 16 ve daha büyük yaştaki bazı araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin liraya kadar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi uygulaması başlıyor.
İlgili 24 soru bulundu
Trafik Kanunu kapsamında 16 yaş ve üzeri bütün araçlar hurda araç kapsamında değerlendirilebilir.
2018 yılında çalışmalara başlanılan ve 2019 yılında yürürlülüğe giren bu uygulama ne yazık ki 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdi.
Çekme belgesinin kaldırılabilmesi için araca geçici trafik sigortası yaptırılarak TÜVTÜRK üzerinden muayene alınması gerekmektedir. Muayene sonrasında TÜVTÜRK'ten alınan “Araç Tespit Raporu”, ruhsat yerine geçmektedir. Zorunlu trafik sigortasının yaptırılmasının ardından noterden ruhsat çıkarılmaktadır.
Bir otomobilin hurdaya ayrılabilmesi için bazı şartların mevcut olması gerekmektedir. Buna göre; Araç kullanılamaz hale gelmişse, yanmışsa, aşırı paslanmışsa, yaşını doldurmuşsa, sürekli muayene olması gerekiyorsa ve sigorta masrafı gerekiyorsa hurdaya ayrılır.
Hurda Belgeli araçlar; aracın fonksiyonlarını kaybetmesi sonucundaki işlemler olarak nitelendirilir. Hurda belgeli aracın o belgeyi alabilmesi için en temel şart aracın 16. yaşını doldurmuş olmasıdır. Hurda belgeli araçlar hiçbir şekilde tescil ettirilemez. Genelde bu tip araçlar parça olarak değerlendirilmektedir.
Eğer hurda indirimden faydalanmak isteniliyorsa tescil tarihinden itibaren 16 yıl geçen araçlar, hurda kapsamına alınır. Bazı kullanıcılar ise satış değerine göre 16 yaşından önce araçlarını hurdaya ayırabilir.
Hurda araç alımı noktaları İl Özel İdaresi, ÖTA, MKEK Hurda İşletmesi Müdürlüğü ya da Büyükşehir Belediyesi'dir. Kişiler bu dört noktadan istediğine gidebilir ve gerekli başvuruları gerçekleştirebilir. Bütün noktalar üzerinden aynı işlem gerçekleştirilebilmektedir.
Hurda Belgeli Araçlar Satılabilir mi? Hurda belgeli araçların yeniden trafiğe çıkması yasak olsa da bu tip araçların alım ve satımından herhangi bir sakınca yoktur.
Hurda Yasası Nedir? 2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası.
Bunlarda hurdaya çıkartabilecekler araçlarını ve borçlarından da kurtulacaklar. Buna göre; 20 yaşından büyük araçların vergi borçları silinecek. Düzenlemeye göre hurdaya çıkarılması kararlaştırılan 20 yaşını geçmiş araçların vergi borçları affedilecek.
Hurda belgeli araçlar onarılsa dahi tescil izni olmadığından trafiğe çıkarılamıyor. 16 yaş ve üzerindeki araçlar hurdaya çıkarıldıktan sonra şasi numarasının yazılı olmadığı parçaların satışı yapılarak değerlendiriliyor.
Yukarıdaki düzenlemeler uyarınca hurdaya çıkarılan aracın trafik kaydı silinmekte ve bu silinme işlemi tarihi itibariyle MTV mükellefiyeti son bulmaktadır. Hurdaya ayrılmış aracın tekrar trafiğe tescil işlemi söz konusu olmadığı için bu araçlar için yeniden MTV yükümlülüğünün doğması söz konusu değildir.
1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
Bugün araç sahibi sadece trafik şubesi üzerinden araç çekme belgesini dakikalar içerisinde alıyor. Yapılan düzenleme doğrultusunda araç sahibi doğrudan aracın herhangi bir borcunun olmadığını gösteren belge ile noter kurumuna başvurarak araç çekme belgesini pratik bir şekilde alabiliyor.
Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL'dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL'dir.
Çekme belgeli araçların satışı sadece noter aracılığı ile yapılabilir. Araç noterlikte satıldıktan sonra tescil belgeleri Trafik Şube Müdürlüğü'nden alınır. Son olarak aracın muayenesi yapılır ve araç satışı tamamlanır.
7176 sayılı Kanun ile hurdaya çıkarılan araçlar için uygulanan 10.000 TL'lik ÖTV indirimi tutarı, 12.6.2019 tarihi itibariyle 15.000 TL'ye çıkarılmıştır.
Ruhsata, satış sözleşmesinin yevmiye numarası ve tarih ve hurdaya çıkarılmıştır. kaşesi basılır ve sonra ruhsat alıcıya verilir, ruhsata mühür basılmasına ve imza atılmasına gerek yoktur. İşlemin bir aslı, D cilbendinde noterlikte yönetmelikte belirtilen sürede saklanacak.
2028'DEN İTİBAREN ESKİ ARAÇLAR TRAFİKTEN KALKACAK
Bununla birlikte, şehir içi ve şehirler arası taşımacılıkta elektrikli otobüslerin kullanımı artırılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri