Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun (17/4-g) maddesi uyarınca metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi KDV'den istisna edilmiştir.
Buna göre, hurda oto parçalarının, yukarıda belirtildiği şekilde "hurda kavramı" çerçevesinde değerlendirilerek aynen veya onarılmak suretiyle kullanılamayacak halde satılması halinde KDV kanununun 17/4-g maddesi kapsamında katma değer vergisinden istisna tutulması mümkün bulunmaktadır.
Hurda faturası kesmek için kişilerin hurda işletme müdürlüklerinden başvuru yapması gerekir. Bir firma açan kişilerin gerekli şartları yerine getirdikten sonra fatura kesme zorunlulukları yer alıyor. Hem işlemleri güvence altına almak hem de devletten vergi kaçırmamak için fatura ödeme zorunlulukları yer alır.
1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV ye tabi olduğu, 17/4-g maddesinde, metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının tesliminin KDV den istisna olduğu, hüküm altına alınmıştır.
Satıcının KDV beyannamesinin şöyle doldurulması gerekir : Üzerinden KDV tevkifatı yapılan hurda mal teslim bedelleri beyannamenin 6'ncı satırına aynen intikal ettirilecektir. Sözkonusu hurda teslim bedelleri 7'nci satıra yazılmamak suretiyle 8'inci satırda yer alması sağlanır.
İlgili 30 soru bulundu
Hurda ve imalat artığı niteliğini kaybeden malların tesliminde istisna uygulaması mümkün olmayıp bu işlem genel oranda KDV'ye tabi olmakla birlikte, yapılan teslimde ilgili tebliğ uyarınca tüm alıcılar tarafından 9/10 oranında tevkifat uygulanması gerekmektedir.
Bununla birlikte, demir-çelik ve alaşımlarından mamul ürünlerin hurdadan, diğer hammaddelerden veya hurda, cevher ve diğer hammaddeler birlikte kullanılarak üretilmesi halinde bu ürünlerin ilk üreticilerinin teslimi dâhil her safhasındaki teslimlerinde tevkifat uygulanır.
Merkezi Yönetim Muhasebe Yönetmeliği hesap planında hurdaya ayrılan stoklar için 157-Diğer Stoklar Hesabı, maddi duran varlıklar için de 294- Elden Çıkarılacak Stoklar ve Maddi Duran Varlıklar Hesabı tanımlanmıştır. Dolayısıyla hurda değeri olan taşınırların bu hesaplara kaydedilmesi gerekir.
Şirketin karlı satış yapamaması ve stokladığı ürünlerin üzerindeki KDV'nin şirketin yarattığı satış potansiyelinden büyük olması Şirketin ihracat yapması ve dolayısıyla da yurt dışına sattığı mal ve hizmetlerin KDV'den muaf olması
Gerçek usulde veya götürü surette vergilenen KDV mükellefleri, mükellefiyetleri devam ettiği sürece, hiç bir işlemde bulunmasalar dahi, tamamen boş olan veya devrolan KDV bilgilerinin tekrarlandığı KDV beyannamelerini muntazaman vermek zorundadırlar.
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
Fatura üzerinde e-Fatura Bilgileri veya e-Arşiv Bilgileri ekranına girin. Fatura tipi olarak “İstisna” olarak seçin. Fatura kalem bilgilerinde 0 KDV ile girdiğiniz ürün ya da hizmetin KDV muafiyet kodu ne ise belirleyin. Buradaki menüden açılan ekrandan muafiyet kodunu seçebilirsiniz.
Kod Listeleri dokümanının İstisna Kodları Listesi'ne "351 İstisna Olmayan Diğer" kodu eklenmiş ve bu kod için; 1 no.lu kdv beyannamesinin doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve işlem kodlari dışındaki, istisna olmayan ancak 0 KDV'li fatura oluşturulması gereken durumlarda kullanılacaktır.
Örneğin tazminat bedelini içeren faturalar veya damga vergisi gibi masraf yansıtmalarını içeren faturalarda söz konusu işlemler katma değer vergisinin konusuna girmediğinden bu tip işlemler için katma değer vergisi hesaplanmamaktadır.
Yayımlanan Karar ile “Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Karar”da yapılan değişiklikle; et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel gıda ürünlerindeki KDV oranı 14 Şubat, Pazartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere %8'den, %1'e indirildi.
KDV İNDİRİMİ NE KADAR, YAPILAN ÜRÜNLER NELER? KDV oranlarında değişikliğe gidilen yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre deterjan, sabun, tuvalet kağıdı, kağıt havlu, peçete, bebek bezi diş macunu, diş fırçası ve diş ipi gibi ürünlerin KDV'si yüzde 18'den yüzde 8'e indirildi.
KDV'den Kimler Muaf Olabilir? İhracat işlemlerinde, teşvik belgeli yatırımlarda, diplomatik durumlarda, ithalatta, sosyal ve askeri durumlarda, petrol arama işlemleri gibi birçok alanda KDV muafiyeti bulunmaktadır.
Eğer fiş veya fatura alınmazsa kayıt dışı satış yapılmış olunur ve bu alışveriş üzerinden vergi alınmamış olunur. Eğer fiş ya da fatura istemezsek satıcı mal satış fiyatı içinde yer alan KDV'yi devlete ödemek zorunda kalmaz böylece kendisine ek gelir sağlamış olur.
Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu'nun (17/4-g) maddesi uyarınca metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi KDV'den istisna edilmiştir.
Daha önce tesliminde KDV tevkifatı uygulanan metal, plastik, kağıt, cam hurda ve atıklarının teslimi, Kanunun 17/4-g maddesinde 5035 sayılı Kanunun 8. maddesiyle yapılan değişiklik sonucu KDV'den istisna edilmiştir. İstisna hükmü 01.01.2004 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.
Cevap: Kimi işletmelerde bazı demirbaşların faydalı ömrü dolmadan hurdaya ayrılması sonucu hurda olarak satılmaktadır. Örnek : Bir şirket faydalı ömrü 5 yıl, kayıtlı değeri 15.000 TL ve birikmiş amortismanı 13.000 TL olan bir makineyi hurdaya çıkarmaya karar vermiştir.
KDV mükellefleri tarafından, 5018 sayılı kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruşlara ifa edilen ve 117 sayılı tebliğde belirtilmeyen diğer bütün hizmet ifalarında Tevkifatlı fatura düzenlenme zorunluluğu bulunmaktadır.
Bakır, çinko, alüminyum ve kurşun telin; plastik, cam, kâğıt, emaye, vernik ve benzeri izolasyon malzemeleri ile kaplanması suretiyle elde edilen “izoleli iletken” teslimleri tevkifata tabi tutulmaz.
(**) 25.10.2022 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan "Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 43)" ile Demir-çelik ve alaşımlarından mamullerde uygulanan tevkifat oranı 01.11.2022 tarihinden geçerli olmak üzere 4/10'dan 5/10'a yükseltilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri