Tescil belgesine "hurdaya çıkarılmıştır" şerhi konularak tescil belgesi sahiplerine geri verilir, motorlu araç trafik belgesi ile tescil plakaları geri alınarak iptal edilir. Hurdaya ayrılmış olan taşıtlar, onarımla yenilenseler bile tescil edilemezler.
Hurda belgesi bir aracın tekrar kullanılamayacağı ve trafiğe çıkamayacağı anlamına gelir. Hurda belgesi bir aracın trafik güvenliğini tehdit edeceği anlamına gelir. Bu sebeple bütün araç muayeneleri ve parça onarımları gerçekleştirilse de hurda belgesi olan bir aracın tekrar trafiğe çıkması mümkün değildir.
Noterden alınan belge ile birlikte MKEK Hurda İşletmesi Müdürlüğü, Ömrünü Tamamlamış Araç Merkezi, Büyükşehir Belediyesi ya da İl Özel İdaresi kurumlarına başvuru yapmak gereklidir. Büyükşehir Belediyeleri için Taşınır Mal ve Ambarlar Şube Müdürlüğü ile iletişim kurulmalıdır.
Yukarıdaki düzenlemeler uyarınca hurdaya çıkarılan aracın trafik kaydı silinmekte ve bu silinme işlemi tarihi itibariyle MTV mükellefiyeti son bulmaktadır. Hurdaya ayrılmış aracın tekrar trafiğe tescil işlemi söz konusu olmadığı için bu araçlar için yeniden MTV yükümlülüğünün doğması söz konusu değildir.
Çekme belgesinin kaldırılabilmesi için araca geçici trafik sigortası yaptırılarak TÜVTÜRK üzerinden muayene alınması gerekmektedir. Muayene sonrasında TÜVTÜRK'ten alınan “Araç Tespit Raporu”, ruhsat yerine geçmektedir. Zorunlu trafik sigortasının yaptırılmasının ardından noterden ruhsat çıkarılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
Geçmişte Trafik Şube Müdürlüklerine gidilerek borç olmadığına dair belgeleri teslim edip araç çekme belgesi alınabiliyordu. Yapılan düzenlemelerin ardından artık borçları ödeyip plakayla birlikte notere giderek araç çekme belgesi alınabiliyor.
Araba sahibinin trafik tescil şubesine başvuruda bulunması gerekmektedir. Hurdaya çıkarılmak istenen arabanın tamiri ve yenilenmesi durumunda bile yeniden tescil ettirilmeyeceğine dair hurda dilekçesi yazılmalıdır. Eski tescil, trafik belgeleri ve plakalar ile alakalı tüm belgeler getirilmek zorundadır.
Yazımızın başında belirtmek isteriz ki hurda belgeli bir aracı trafiğe çıkarmak mümkün değildir. Yani bir araç hurda belgeli olduğu takdirde yeniden trafiğe çıkma ihtimali yoktur. Hurda belgeli olarak tanımlanan araçlar, tekrar kullanılamayacak ve bir daha trafiğe çıkamayacak araçları kapsar.
Bir otomobilin hurdaya ayrılabilmesi için bazı şartların mevcut olması gerekmektedir. Buna göre; Araç kullanılamaz hale gelmişse, yanmışsa, aşırı paslanmışsa, yaşını doldurmuşsa, sürekli muayene olması gerekiyorsa ve sigorta masrafı gerekiyorsa hurdaya ayrılır.
Anayasa Mahkemesi'nden araç sahiplerini ilgilendiren çok önemli bir karar çıktı. Plakaya yazılan cezalara itiraz edilirse ve trafik suçunu işleyen kişi araç sahibi değilse ve araç sahibi o sırada olay yerinde bulunmadığını ispat ederse trafik cezasını iptal edebilecek.
Maliye Bakanı Ağbal, bugün yürürlüğe giren hurda araç teşvikine lişikin açıklamalar yaptı. 16 ve daha büyük yaştaki aracını hurdaya ayıranlara ÖTV indirimi yapılacak. Vergisiz fiyatı 46 bin lirayı aşmayanlarda indirim 10 bin lira olacak. 46 bin-80 bin lira arasındaki araçlarda indirim 8 bin lira olacak.
Eğer hurda indirimden faydalanmak isteniliyorsa tescil tarihinden itibaren 16 yıl geçen araçlar, hurda kapsamına alınır. Bazı kullanıcılar ise satış değerine göre 16 yaşından önce araçlarını hurdaya ayırabilir.
2028'DEN İTİBAREN ESKİ ARAÇLAR TRAFİKTEN KALKACAK.
e) Tescil Plakası : Nitelikleri ve ölçüleri Karayolu Trafik Yönetmeliğinin 53 üncü maddesinde belirtilen, araçlara takılan ve tescil edildiğini gösteren levhalardır. f) Araç Arka Plakası Alanı : Tescil plakasının aracın arka kısmına takıldığı yüzeydir.
Araç üzerinde Devletin vergi, gecikme zammı ve hatta trafik cezası borçları için haciz konulmuşsa bu yasalardan yararlanmak suretiyle tescil kayıtları silinen bu taşıtların hurdaya ayrılması da mümkün olabilmektedir.
2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası. Otomobil, minibüs, panelvan, otobüs, kamyonet ve kamyonları kapsayan yasanın uygulanmaya başlaması ile pek çok avantajı da beraberinde getirdiği ortada.
Kamuoyunda "hurda araç teşviki" olarak bilinen, 16 ve daha büyük yaştaki bazı araçların ihraç edilmesi ya da hurdaya çıkartılmasına bağlı olarak yeni araç alımında 10 bin liraya kadar Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi uygulaması başlıyor.
1. E-devlet şifresi ile www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılır. 2. KURUMLAR sayfasından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sayfası seçilir. 3. Yetki belgesi işlemlerinden, yapmak istediğiniz işleme göre “Özmal/Sözleşmeli taşıt ekleme” yada “Özmal / Sözleşmeli taşıt düşme” işlemi seçilir.
Ruhsata, satış sözleşmesinin yevmiye numarası ve tarih ve hurdaya çıkarılmıştır. kaşesi basılır ve sonra ruhsat alıcıya verilir, ruhsata mühür basılmasına ve imza atılmasına gerek yoktur. İşlemin bir aslı, D cilbendinde noterlikte yönetmelikte belirtilen sürede saklanacak.
Araç muayene ücreti; çekme belgeli motor, çekme belgeli traktör gibi araçlar için 258,42 TL, çekme belgeli otomobil, çekme belgeli minibüs gibi araçlar için 507,40 TL, çekme belgeli otobüs, çekme belgeli kamyon gibi araçlar için 685,58 TL olmak üzere ortalama 500 TL'dir. Noter masrafları da ortalama 390 TL'dir.
Araç muayenesi başarıyla tamamlandıktan sonra tarafınıza Araç Tespit Raporu teslim ediliyor. Araç Tespit Raporu ile notere giderek ruhsat yerine geçen geçici araç tescil belgesini çıkarmanız gerekiyor. Noterden Plaka Basım Talep Belgesi'ni teslim aldıktan sonra Şoförler Odası'na giderek araç için plaka çıkarmalısınız.
Çekme belgeli bir araba alırsanız bu aracı trafiğe çıkarabilmek için muayene onayı almalı, aracın herhangi bir borcu varsa ödemeli, noterden de onay alarak kendi üzerinize yeni plaka ve yeni ruhsat çıkarmalısınız.
Merak edilen çekme belgeli satış ise doğrudan araç sahibinin ilgili noter kurumuna başvurarak satış işlemlerini gerçekleştirmesidir. Bu işlem genelde birkaç saat içerisinde tamamlanır. Trafik Şube Müdürlüğü başvurusu yapılarak gerekli araç muayenesi yapıldıktan sonra çekme belgeli satış yapılabilir.
Maddeleri gereği haczin düştüğüne dair alınacak bir yazıyı Trafik Şube Müdürlüğüne ibraz etmeniz veya İcra Müdürlüğü otomasyon sistemi ile araç üzerindeki haczi kaldırabileceğinden bu işlemler sonrası söz konusu aracın Hurdaya ayırma işleminin yapılacağı açıktır.
Trafikten Men Ceza Sorgulaması
Trafikten menin kaldırılması için araçta istenen değişikliklerin, eksik belgelerin ibrazı ve cezanın ödenmesi yeterlidir. Trafikten men edilen araçlar eksikler tamamlanana dek otoparkta bekletilir ve süre ne kadar uzun olursa kullanıcılara o kadar ek maliyet çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri