Hürjet'in General Electric F404 motoru ile üretilmesi kararlaştırıldı. Kesin çözüm olarak yerli bir
Milli Tank Altay'da Fransız, eğitim uçağı Hürkuş'ta ise Kanada üretimi motor kullanılıyor. Aynı şekilde milli insansız hava aracı ANKA, milli gemi MİLGEM'de de ithal motorlar kullanılıyor.
Türkiye'nin ilk jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet'in motoru "Kara Duman" çıkardı TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin ilk jet eğitim ve hafif taarruz uçağı olan Hürjet'in motoru "Kara Duman" çıkardı.
Bu kapsamda Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, HÜRJET'in yakıt sistemlerinin testlerini gerçekleştirmek için tamamen yerli ve milli imkanlarla tasarlanan test tesisini kurdu.
TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI), 1985 yılında, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., General Electric (GE), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ve Türk Hava Kurumu (THK) arasında kurulmuş olan bir anonim şirkettir.
İlgili 31 soru bulundu
SSB ile TUSAŞ arasında imzalanan sözleşme kapsamında geliştirilen T625 GÖKBEY helikopteri, TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) tarafından milli imkanlarla geliştirilen ve üretilen TS1400 turboşaft motoruyla ilk test uçuşunu başarılı şekilde tamamlamış oldu.
TEI-PD170. Türkiye'nin ilk yerli ve milli havacılık motoru olma özelliği taşıyan TEI-PD170, TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. (TEI) tarafından 2012 yılında başlatılan bir proje kapsamında geliştirildi.
Peki, Hürjet motoru yerli mi, kim üretiyor? İşte merak edilen özellikleri…. Savunma sanayiinde önemli bir başarıya daha imza atıldı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından yapımı devam eden Türkiye'nin ilk jet motorlu eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet ilk uçuşunu başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.
F404-GE-102 motoru kullanılıyor
Şu an HÜRJET'in envanterinde bir General Electric F404-GE-102 motoru bulunmakta.
TUSAŞ tarafından milli imkanlarla geliştirilen ve Türkiye'nin ilk jet motorlu uçağı olacak HÜRJET Jet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı'nın üretim faaliyetleri devam ediyor. Edinilen bilgiye göre; ABD'li General Electric şirketi, HÜRJET'te kullanılacak F404 motorlarını kısa süre önce Türkiye'ye teslim etti.
TUSAŞ'ın geliştrdiği Hürkuş, halihazırda 1,600 shp kapasiteli, PT6A-68T, Pratt & Whitney Kanada turboprop motorunu kullanıyor. TS-1400 Turboşaft Motoru Prototipi, 5 Aralık 2020'de TUSAŞ'a teslim edildi.
Eski adıyla Nurol BAE Systems Hava Sistemleri AŞ (BNA) olarak kurulan Nurol CAS, Nurol Holdingin "havacılık ve savunma sanayi sektör faaliyetlerinde yerli kritik sistemler sağlayıcısı olma" vizyonuyla İngiliz ortak BAE Systems'tan tüm hisseleri devralması sonucu Kasım 2022 itibarıyla yüzde 100 yerli yapıya kavuştu.
Motor seçimi
Hürjet'in General Electric F404 motoru ile üretilmesi kararlaştırıldı. Kesin çözüm olarak yerli bir turbofan motorun üretilmesi planlanmasına rağmen ilk üretim Hürjet'lerde yerli motorun yetişmeyeceği düşünüldü.
Dünyada hem jet savaş uçağını hem de o uçağa ait jet motorunu tek başına üretebilen ülkeler sadece ABD, Rusya, Fransa ve Çin'dir.
yerli imkanlarla, 5. nesil bir turbofan motor geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor. Haziran 2022 itibarıyla prototip uçaklarda kullanılacak olan F110 motorları Türkiye'ye teslim edilmiştir. General Electric F110, GE Aviation tarafından üretilen sonradan yanmalı bir turbofan jet motorudur.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yürütülen proje kapsamında üretilen milli muharip uçağı KAAN, Çarşamba günü ilk uçuşunu gerçekleştirdi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, KAAN'ın uçuşunda 13 dakika havada kaldığını, 8000 feet irtifada 230 knot hıza ulaştığını söyledi.
Tusaş Motor Sanayii (TEI) tarafından yürütülen proje kapsamında, Türkiye'nin ilk askeri turbofan motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı. Motor, KIZILELMA ve ANKA-3'te kullanılacak.
Şu anda Türkiye, özel sektörün ve teknoloji transferlerinin de büyük katkıları ile birlikte hem pistonlu hem jet motor üretimi yapabiliyor. Burada özellikle TUSAŞ'ın çatısı altındaki TEI (TUSAŞ Motor Sanayii) ön plana çıkıyor.
Hürjet Projesi, Jet Tekamül Eğitimi kapsamında kullanılan T-38 uçakları ile Akrotim gösterilerinde kullanılan F-5 uçaklarının yerine Türk Hava Kuvvetleri envanterine dahil edilmek üzere başlatılmıştır. HÜRJET'in bu özelliklerinin yanısıra; Hizmet süresi 20 yılı aşkın Jet Eğitim Uçaklarının yerine kullanılması
HÜRKUŞ, alternatiflerinden daha hafif. Yeni versiyonumuz daha da hafif. Motoru güçlü, 1.600 beygir motor var onda. Dolayısıyla aslında orada market lideri olma şansımız çok yüksek.
1956 yılında Erbakan hocanın girişimleriyle Türkiye'nin ilk yerli motorunu üretmek için temeli atılan Gümüş Motor, 20 Mart 1960 yılında 250 çalışanıyla 9, 15 ve 30 PS'lik bir ve iki silindirli motorların üretimine başladı.
TEI-TF6000 Turbofan Motoru ve çekirdek motorundan geliştirilecek türevleri, insanlı-insansız savaş uçakları, iş jeti, bölgesel yolcu uçakları, 10-ton kalkış ağırlığında sivil-askeri helikopterler, hücumbot ve enerji santralleri gibi farklı millî platformlarda kullanılabilecektir.
1987 yılında ilk motor ve motor parçalarının üretim ve sevkiyatını gerçekleştiren TEI, aradan geçen yıllar içerisinde uçak motoru parça ve modül üretimi, montaj ve test teknolojisinin ülkemize transferini gerçekleştirmiş; ayrıca uluslararası standartta, güvenilir, yüksek kaliteli üretimiyle kendini global pazarlarda ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri