Hürkuş Hava Yolları'nı 29 Kasım 1954'te kurarak, Türk Hava Yolları'nın seferden kaldırdığı uçaklardan sekiz tayyareyi banka kredisiyle satın aldı. Sefer yapılmayan şehirlere uçuş koyma izni alamayan, bir süre gazete dağıtımı yapmak isteyen Hürkuş'un şirketi daha sonra kapandı.
28 Ocak 1925'te "VECİHİ K-VI" adını verdiği uçağını uçurur, ancak ödül yerine onu ceza beklemektedir. Vecihi Hürkuş'un ödül beklerken ceza almasının nedeni, havacılıktan anlayan kimsenin bulunmamasıydı. İzin verecek mercî olmadığı için izinsiz havalanmış, bu yüzden de cezalandırılmıştır.
Aynı yıl ABD, Lockheed T-33 tipi jet eğitim uçaklarını Türk Hava Kuvvetleri'ne hibe etmesiyle projenin uygulanmasından vazgeçildi. 1956 yılına kadar mevcut uçak üretim projesine devam eden fabrikada, 1962 yılında tüm havacılık faaliyetleri durdurulmuştur.
Hava Kuvvetleri Komutanlığımızın eğitim uçağı ihtiyaçları doğrultusunda TUSAŞ mühendisleri tarafından tasarlanan ve birçok yerli alt yüklenici firmanın da görev aldığı Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı "HÜRKUŞ"un montajı ve üretimi tamamlanarak, 27 Haziran 2012 tarihinde TUSAŞ, Kazan tesislerinde düzenlenen törenle ...
Vecihi Hürkuş'un 1923 yılında inşasına başlayıp 1924 yılında bitirdiği Vecihi K-VI uçağı, ilk ve tek uçuşunu 28 Ocak 1925'te, İzmir – Seydiköy'de yapmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
Ünlü oyuncu Selçuk Yöntem'in anlattığı hikayede Ankara'da kurulan uçak fabrikasının yaptığı kaliteli uçakların yurt dışından da talep gördüğü belirtilerek 1955 yılında Hollanda'nın verdiği siparişleri dönemin İşletmeler Bakanı'nın iptal ettirdiğini söyledi.
6 Ekim 1926 yılında ilk uçak fabrikası Atatürk tarafından Kayseri'de kuruldu.. 1950'li yıllarda Türkiye ABD ile çok yakınlaşmıştı.. ABD Hükümetini, Marshall yardımı adı altında uyguladığı yardım çerçevesinde, hazır uçak ve motor verince, Türk yetkililer uçaklarının üretimi durdurmuştur..
Uzmanlar 2018 yılında TSK'nın yakın hava desteğini Bayraktar TB2 İHA, T-129 ATAK, Hürkuş-C ve Silahlı ANKA ile dörde çıkaracağını ifade ediyor.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, 3 adet HÜRKUŞ ve 2 ADET ANKA İHA'yı Çad Hava Kuvvetleri'ne teslim etti.
TUSAŞ bugüne kadar 2 Hürkuş-A, 15 Hürkuş-B ve 1 Hürkuş-C olmak üzere toplam 18 Hürkuş üretti. Hürkuş-B'lerden 5'inin uçuş testleri devam ediyor.
Hatta gazetelerden "İsmet İnönü'ye açık mektup" başlığıyla ilanlar verir. Ancak bu çabalar sonuç getirmez. Ayrıca fabrika arazisi bugünkü Atatürk Havalimanı'nın yapımı için yok pahasına istimlak edilir. İtiraz edilse de mahkeme kararıyla fabrika kapatılır ve Nud-36'lar müzelik olur.
Nuri Demirağ tarafından kurulduktan sonra İsmet İnönü tarafından devletleştirme kapsamına alınan uçak ve uçak motoru fabrikaları, Eskişehir tank fabrikası ve Kırıkkale silah fabrikası Menderes döneminde NATO standartlarına uymadıkları gerekçisiyle kapatıldılar.
1940'lı yıllarda tekrar uçak sanayini kurmak üzere teşebbüse geçti ve kurdu. 1924 yılında Atatürk'ün direktifleri ile savunma sanayini en önemli kolu olan havacılık sanayinin temelini teşkil eden uçak sanayinin kurulmasına karar verildi.
Havacılık okulunda bazı kazalar meydana geldi; Vecihi Hürkuş'un uçuş emniyetini ihlal eden uçuşları sırasında meydana gelen kaza neticesinde Vecihi XIV uçağı tamamen parçalandı, kendisi kazadan hafif yaralı olarak kurtuldu.
Vecihi Hürkuş, kendisinin ürettiği Türkiye'nin ilk yerli uçağı olan Vecihi K-VI ile ilk uçuşunu 28 Ocak 1925'te İzmir'de gerçekleştirdi. Vecihi Hürkuş, kendisinin ürettiği Türkiye'nin ilk yerli uçağı olan Vecihi K-VI ile ilk uçuşunu 28 Ocak 1925'te İzmir'de gerçekleştirdi.
Wright kardeşler, havadan ağır sürdürülebilir ilk kontrol edilebilir ve motorlu uçuşu 17 Aralık 1903'te Kuzey Karolina Kill Devil Hills'te yapmıştır.
Temel Kotil'in de açıkladığı gibi HÜRKUŞ kullanıcılarının arasına Çad ve sonra Libya katılacak. TUSAŞ tarafından üretilen 14 adet HÜRKUŞ, Türk Hava Kuvvetleri'nin izni ile ihraç edildi. Şu anlık HÜRKUŞ'un yeni geliştirilen modeli HÜRKUŞ 2 için ilk kullanıcı Türk Hava Kuvvetleri olacak.
HÜRKUŞ uçağı, Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı Programı kapsamında farklı görev senaryolarını destekleyecek şekilde tasarlanmıştır. HÜRKUŞ-C, pilot eğitim ihtiyacının yanı sıra; hafif taarruz ve silahlı keşif görevlerinin, düşük maliyet ve yüksek hassasiyetle yapılabilmesi için geliştirilmektedir.
SavunmaSanayiST.com tarafından edinilen bilgilere göre; TUSAŞ'ın HÜRKUŞ-2 teslimatlarına, en geç 2025 yılına kadar başlaması planlanıyor. Başta siparişi verilen 15 adet HÜRKUŞ uçağı, HÜRKUŞ-2 konfigürasyonunda 2025 yılında teslim edilecek.
Bu test uçuşları, TUSAŞ'taki Telemetri Odası'ndan izleniyor ve her saniyesi video olarak kaydediliyor. Uçağın beklenen/istenen görevleri yapıp yapamadığı, bu kritik odadan ölçülebiliyor. Dün (22 Haziran 2020) “eğitim uçağı düştü” haberi ulaştığında açıkçası yüreğimiz ağzımıza geldi.
Türkiye'nin ilk jet eğitim ve hafif taarruz uçağı Hürjet'in motoru "Kara Duman" çıkardı TUSAŞ tarafından geliştirilen ve Türkiye'nin ilk jet eğitim ve hafif taarruz uçağı olan Hürjet'in motoru "Kara Duman" çıkardı. TUSAŞ Genel Müdürü Prof.
Test Pilotu Murat Özpala tarafından gerçekleştirilen uçuş sırasında HÜRKUŞ, 5 saat boyunca havada kaldı. TUSAŞ, harici yakıt tanklarının HÜRKUŞ'a sertifikasyonu için çalışmalarını sürdürüyor. Öte yandan EFT testlerinin gerçekleştirildiği HÜRKUŞ uçağının, 2023 yılında üretilmiş yeni bir uçak olması ise dikkat çekti.
Kayseri Uçak Fabrikası'nda 1932-1942 yılları arasında yaklaşık 200 adet uçağın üretimi tamamlanmıştır[33].
Fabrika 6 Ekim 1926 tarihinde yapılan devlet töreni açılmıştır. 1927 yılında Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan A–20, F–13 ve G–23 uçaklarının bakım ve onarım–revizyon kabiliyeti başlamıştır. Fabrika kısa süre içinde yaşanan olumsuz gelişmeler sonucu iflas etmiş ve kapanmıştır.
27 Ekim 1928 de iflasını açıklayan TOMTAŞ, 1940 yılında üretimi ABD'nin de etkisiyle durdurmuştur. 1950 yılında Kayseri Hava İkmal ve Bakım Merkezi haline gelmiştir. Uçak fabrikasının üretimi durdurmasında ve kapatılmasında en önemli etken 1940 yılında alınan Marshall yardımının etkisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri