Kıskanç insanlar yüzünüze güler ancak arkanızdan iş çevirirler. Kötü düşünceleri vardır. Dedikodu yapmak, işinize taş koymak, sırrınızı açık vermek gibi birçok olumsuz özellikleri vardır. Kıskanç insanların başarılarınızı küçümseyeceğinden bahsetmiştik.
Kıskançlık duygusunun altında yatan birçok sorun olmakla beraber, en sık gözlemlenenler özgüven eksikliği, karşı tarafa güvenmeme ve karşı tarafı kaybetme korkusudur. Kıskanan kişi geçmişte güveninin sarsılacağı bazı olaylar yaşamış olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Hasetin aksine kıskançlıkta üç kişilik (ödipal) bir yapı vardır: Kıskanan kişi, kıskanılan kişi ve bir rakip (Parrott 16). Psikanalitik teoriye göre de kıskançlığın temelinde ödipal çatışma yatar ve kıskançlık, temel nesneyle özel bir ilişki kurma isteğine dayanır (Freud, 221; Klein 23).
Kıskanç kişilerin, sevilmeye aşırı bir ihtiyaçları vardır ve yaşadıkları güvensizlik ve yetersizlik duygularıyla baş edemedikleri için ilişkide bulundukları insanın sevgisini kimseyle paylaşmasını istemezler. Kıskançlık, içerisinde özgüven eksikliği ve yetersizlik duygularını barındırır.
Evrimsel psikolojiye göre kıskançlık duygusunun kökeninde partnerini kaybetmemek, dolayısıyla soyunun devamlılığını sağlamak yatar. Yani romantik bir ilişkide insanın partnerini kıskanması normaldir diyebiliriz. Kültürel özellikler, kıskançlık özellikle de kıskançlığın dışavurum biçimleri üzerinde rol oynar.
Kıskançlık, bireylerin terk edilme ve beğenilmeme korkusu ile yoğun hissettiği bir duygudur. Bir ilişkinin içerisinde partnerini sürekli olarak kıskanan birey, birlikte olduğu kişiyi kendisinden daha üstün yeteneklere sahip kişilere kaptıracaklarını düşünerek kendilerini tehdit edilmiş hissederler.
Kıskançlık, birçok bireyin yaşamını etkileyen; şüphe, kurgu veya rekabetten kaynaklanan bir ruh halidir. genel olarak iki farklı şekilde yaşanır. Bunlardan ilki, başkasında olan maddi veya manevi değerlerin neden kendinde olmadığının sorgulanmasını ve bunun kişiye hissettirdikleridir.
Aşırı Kıskançlık Hastalığı; ilişkilerde düşük benlik saygısı, güvensizlik, yetersizlik duygusu, kültürel farklılıklar, eğitim seviyesi veya iletişimdeki yetersizlikler ile ilgili olabiliyor. Evli çiftler, evli olmayan çiftlere göre kıskançlık temelli sorunlarda daha yapıcı ve uzlaşmacı davranıyorlar.
Karşındakine onu neyin rahatsız ettiğini açıkça sor.
Başarını kıskanan veya nefret saçan bir kişiye nazikçe yaklaş ve davranışının nedenini sor. Ona kaba davranarak kendisini kötü hissetmesi için daha fazla neden verme; en iyi sonucu almak için açık ol.
Aşırı kıskançlık sahiplenme duygusunu da tetikler. Bu unsurları içeren ilişkiler genellikle şiddetli saldırılar, takip, taciz veya daha da kötü durumlarla sonuçlanabilir. Othello sendromunu yaşayan kişi şiddet eğilimli ise karşısındaki kişiye zarar verebilir.
Çocuklarda Kıskançlık
Çocuklarda önce sahiplenme duygusu gelişir arkasından kıskançlık gelir. Yaş olarak, dokuz aylık bir bebek kıskanmayacak kadar küçük olup, bir yaşındaki bebek bazen kıskanabilir, bir buçuk yaşındaki bebek ise tam anlamıyla kıskanır.
Kıskançlık genellikle toplumda bir sevgi göstergesi olarak görülmektedir Sevgi dolayısıyla olduğu durumlar olsa da kıskançlık genellikle kaybetme korkusu, sahip olma isteği, kendinde olmayana istek ve özlem duyma gibi nedenlerden kaynaklanmaktadır. Kıskançlık, bir aşamaya kadar normal sayılabilecek bir duygudur.
Resulullah (sav) buyurdular ki: “Allah kıskançtır, mü'min de kıskançtır. Allah'ın kıskanması, mü'minin Allah'ın haram ettiği şeyi yapmasıdır. Hadis: Resulullah (sav)'ı işittim, şöyle diyordu: “Allah'dan daha kıskanç kimse yoktur.
Çok çabuk sinirlenirler. Arkadaşlarınızla dışarı çıktığınızda, iş yerinde mesai yaptığınızda, sizi polis memuru gibi sorguya çekme çabasındaysa, öfkeden gözü dönüyorsa sizi kıskanıyordur. Bir anda sinirlenirler, size o süre içerisinde bir de ulaşamazlarsa, yandınız ki ne yandınız. Giydiğiniz kıyafetlere karışırlar.
Toplumda aşırı sevilme olarak tanımlanan kıskançlık, sağlıksız ve normal olmayan bir duygudur. Dolayısıyla sevginin bir göstergesi değildir.
Duygusal Kıskançlık ve Cinsel Kıskançlık
Bu uzmanlar seven insan kıskanır cümlesini böyle açıklar. Yapılan çalışmalar kıskançlığı duygusal ve cinsel kıskançlık olarak iki farklı boyutta ele almıştır. Kadınlar duygusal kıskançlığı, erkeklerin ise cinsel kıskançlığı daha fazla hissettiklerini ifade etmişlerdir.
Gerçek bir aşık, sevdiği insanı bile bile kıskandırmaz. Fakat sevdiği insan onu yine de kıskanır, ilişkinin doğası gereği. Bu hissiyat hayatınızdaki en unutulmaz ve zevkle hatırladığınız bir his olarak yerleşecek içinize.
Nedir Kıskançlık? İnsanın sahip olduğu ilgi ya da sevgiyi kaybetme, başka biriyle paylaşma endişesi ya da başka bir insanda ya da yaşamda var olan şeylere sahip olma isteğini de içeren kaotik bir ruh hali diyebiliriz.
Kıskançlık genetik olduğu kadar anne ve babadan öğrenilmiş davranışlar olarak çocuklarlarda da ortaya çıkar. Kıskanç çocuklar tek evlat olmanın avantajını kullanabilmek için kardeşlerini öldürmeye bile kalkar.
Kıskançlığın Aşkla İlgisi Yoktur
İnsanın sevdiği, aşık olduğu ve sahiplendiği kişiyi kaybetmekten endişe duyması beklenen bir durumdur. Bu sebeple, birbirini gerçekten seven iki kişi arasında bir miktar kıskançlık olması normal bir durumdur, fakat sahiplenme duygusunun aşkla alakası yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri