Porselen leke tutmaz, bu nedenle porselen diş sonrası alkol ve sigara tüketimi kaplamalarınızın renginin solmasına neden olmaz.
Porselenin kendisi zaten beyaz bir materyaldir ;ancak İstenilen renge boyanabilir. Porselen lamine yapraklar ışığı geçirme özelliğine sahiptir. Uzun yıllar sararmaz. Fakat diş bakımına özen göstermek hem porselen kronun beyazlığının korunması hem de ağız sağlığı açısında önemlidir.
Porselen kaplama sonrası dişlerde lekelenme ve renk değişikliği oluşturabilecek çay, kahve ve sigara gibi maddelerin tüketimini sınırlandırmak gerekmektedir.
Zirkonyum dişler ileride renk değiştirir mi? Pürüzsüz ve kaygan porselen yapılı yüzeye sahip oluşu nedeniyle plak birikimi görülmez. Bu sebeple kahve, çay ve sigara gibi renklendirici gıdalardan etkilenmez. Rengi her zaman uygulandığı gibi kalır.
1. Sararma lekeleri Sigara dişlerinizi gerçekten sarartır. Bu renk değişimi sigara ve tütün ürünlerinde bulunan nikotin ve katranımsı maddeler tarafından yapılır. Bu renk değişikliğin derinliğine ve sigara ne kadar maruz kalındığına bağlı olarak tekrar eski haline dönmesi ve beyazlaması o oranla zorlaşır.
İlgili 28 soru bulundu
Bu noktada yediğimiz ve içtiğimiz hemen her şey dişlerimizi sarartmak için adaydır. Özellikle boyalı gıdalar bu konuda en önde gelen adaylardır. Sigara da dişlerin sararmasına ve hatta kararmasına neden olur.
Bunun nedeni yapılan yapay diş köklerinin, kemikle kaynaşma aşamasındayken enfeksiyon kapma riskinin çok fazla olmasıdır. Bu sebepten dolayı iyileşme süresince doktorun belirlemiş olduğu zamandan sonra (ortalama 2-3 ay) sigara ve alkol tüketilmelidir.
Porselen kuronlar, venerler ve kompozit dolgular ağız içinden çıkarılamadıkları için beyazlatılmaları ne yazık ki mümkün değildir. Dişleri beyazlatmak için kullandığımız beyazlatma jelleri sadece doğal dişlerde etki gösterir, porselen yüzeylerde beyazlatma etkileri mevcut değildir.
Bunlardan en yaygın olanı şüphesiz ki: Karbonat. Doğal bir aşındırıcı olan karbonat, lekeleri mekanik olarak çıkarabilir. Dişlerinizi beyazlatmak için karbonat denemek istiyorsanız, eşit miktarda su ve karbonatı karıştırarak bir macun yapın. Diş fırçanızı 1 dakika boyunca dişlerinize sürtün, ardından tükürün.
KAPLAMA YAPILAN DİŞLER ÇÜRÜR MÜ? Bu soru hastalarımız tarafından bizlere en çok yöneltilen sorulardan biri. Yazımızın başında hemen bu sorunun cevabını verelim ,sonra nedenini niçinini açıklayalım istedik:Doğru yapılan,temiz bakılan kaplamalar ve köprülerin içindeki ayak diş diye tabir edilen taşıyıcı dişler, çürümez.
Porselen kaplamaların yüzeyi iyi bir şekilde cilalandığı için leke tutmazlar.
Kaplamaların bakımı, doğal dişlerin temizliği ile aynıdır. Fırçalama ve diş ipi kullanımı iyi ağız sağlığı için temel oluşturur.
Porselen kaplamaların ömrü, uzmanlar tarafından ortalama olarak 5 ila 10 yıl kadar nitelendirilmektedir. Kaplamanın kalıcılık oranı kişinin ağız ve diş sağlığına ne kadar önem verdiği ile ilgilidir. Porselen kaplama aşınmaya karşı dayanıklı bir yapısı vardır ancak zaman içerisinde bakım gerektirir.
Porselen kaplama diş nasıl temizlenir? Porselen kaplama dişlerin bakım temizliği doğal dişlerle tamamen aynıdır. Aşındırıcı özelliği olmayan bir diş macunu ile günde iki defa dişlerinizi fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız.
Diş rengindeki dolgular, kuronlar ve diş yapıştırma gibi porselen kaplamalar da diş beyazlatma tedavisi ile beyazlatılamaz. Ayrıca ekibimiz porselen kaplamalarda beyazlatıcı diş macunlarının kullanılmasını bile önermemektedir. Bu formüller, porselen yüzeyleri gerçekten çizebilecek sert ve aşındırıcı bileşenler içerir.
Diş rengi seçiminde dünya genelinde “Vita skalası” olarak bilinen porselen diş renk skalası kullanılıyor. Bu skalada renkler kırmızımsı kahverengi (A), kırmızımsı sarı (B), gri (C), kırmızımsı gri (D) renk tonlarına ayrılmıştır.
Sirke ve Su Karışımı: Doğal bir beyazlatma yöntemi olarak, bir bardak suya birkaç damla sirke ekleyin ve protez dişleri bu karışımla yıkayın. Sirke, protez dişlerdeki sararmayı hafifletmeye yardımcı olabilir. Ticari Protez Diş Temizleme Solüsyonları: Piyasada çeşitli protez diş temizleme solüsyonları bulunmaktadır.
Tüm protez tiplerinde kabuklu kuru yemiş benzeri çok sert gıdaların kabukları dişlerle açılmamalı, sakız ve taze ekmek gibi kron veya köprüyü yerinden oynatabilecek yapışkan gıdalar dikkatli çiğnenmelidir. Lokmalar ağızda dil yardımıyla ikiye ayrılarak sağ ve sol her iki taraf arka dişlerle aynı anda çiğnenmelidir.
Sigara ve Tütün Kullanımına Ara Verin
Bunun yanında, eğer düzenli bir sigara kullanıcısıysanız dişlerinizin lekelenmesi ve sararması kaçınılmazdır. Başarılı bir diş beyazlatma prosedürü için en azından birkaç gün boyunca tütün ürünlerine ara verin!
Ağrı ve Hassasiyet: Dişteki kaplama altındaki çürük, dişin hassaslaşmasına ve zamanla ağrıya neden olabilir. Renk Değişiklikleri: Dişteki kaplama altındaki çürük, dişin renginde değişikliklere neden olabilir. Renk değişikliği genellikle beyaz lekeler veya kahverengi lekeler şeklinde olabilir.
Diş sararması nasıl geçer diye merak eden hastalar için diş sarılığı, estetik açıdan hoş olmayan bir sorundur, ancak üstesinden gelmek mümkündür. Evde diş sarılığı tedavisi yapmak mümkündür, ancak diş beyazlatma işlemi gibi profesyonel bir tedavi için diş hekimleri kontrolü altında tedavi olmanız gerekmektedir.
Dişlerdeki sararma yüzeysel ise öncelikle iyi bir diş taşı temizliği, ardından düzenli fırçalama ile giderilebilir. Ancak iç tabakada yani dentin tabakasında oluşan lekelenmeler fırçalama ile giderilmez; beyazlatma işlemi ile tedavi edilebilir.
Tartar ve plak oluşumları dışında; yiyecek ve lekelenmesi gibi durumlar olabilir. İyi bir diş temizliği ve cila ile bu durum geri alınabilir. Eğer, temizlik sonrasında sararma geçmeyecek olursa; diş eti çekilmesi ya da aşırı fırçalama sonrasında oluşan boşluklarda diş çürüğü meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri