Buna göre kişi namazında yaptığı hata için sehiv secdesi yapsa, sonra selam vermeden önce konuşma vb. bir sebeple bir daha hata yapsa veya sehiv secdesini yanlışlıkla iki kere değil de üç kere yapsa bir daha sehiv secdesi yapmasına gerek yoktur.
Bir namazda sehiv secdesini gerektiren durumlar birden fazla olursa hepsi için bir defa sehiv secdesi yapmak yeterlidir.
Namazda iki kez sehiv secdesi yapsak namazımız bozulur mu? Sehiv secdesini yanlış yaptım diye tekrar edersek örneğin. Selamünaleyküm. İkinci sehiv secdesi gerekmez ama yapılınca da namaza zarar vermez.
Bir kimse namazda iki defa veya daha fazla yanılırsa, hepsi için namazın sonunda bir tek sehiv secdesi (iki secde) yapması yeterlidir.
Burada üç kere “Sübhâne rabbiye'l-a'lâ” denilir. Sonra tekbir getirilerek oturulur, tekrar “Allahü ekber” denilerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere “Sübhâne rabbiye'l-a'lâ” denilir ve “Allahü ekber” denilerek oturulur.
İlgili 40 soru bulundu
İkinci durumda, diğer secdeleri [yani niyet etmediği secdeleri] terk etmiş olur. Sehiv secdesinin iki secdeden ibaret olması tek secde yaptığında namazın bozulmasını gerektirir. Nitekim İbnü'r-Rif'a'dan bu görüş nakledilmiştir. Ancak Kaffal fetvalarında bu durumda namazın bozulmayacağını tek görüş olarak belirtmiştir.
İmam, sehiv secdesini bilerek veya bilmeyerek terk ederse memum bu secdeyi yerine getirir. Çünkü sevih/hata yapıldığında namazı eksilir. İmam bunu telafi etmese de memum telafi eder.
Salih el-Useymîn'e -Allah ona rahmet etsin- arz edilmiş, bunun üzerine o şöyle cevap vermiştir: "Bu şüpheye aldırış etmesin ve onun için de sehiv secdesi yapmasın. Çünkü çok şüpheler, vesveselere götürür."
el Cevab: Sehiv secdesi yeterlidir. Unutursanız da namazı iade etmeniz gerekmez, ama namazınızda namazınızı bozmayacak bir eksiklik olur. İstiğfar edersiniz ve tekrar olmamasına özen gösteririsiniz.
İki kez secdeye gidildikten sonra salli, bârik ve Rabbena duaları okunduktan sonra selam verilir.
Kaç defa secde etmesi gerekiyorsa o kadar secde eder. Bu nedenle "iki defa, üç defa" diye niyet etmez. Kaç defa secde etmesi gerekiyorsa o kadar tilavet secdesi yapar. Örneğin iki defa tilavet secdesi gerekiyorsa, bunun için bir değil, iki tilavet secdesi yapmalıdır.
Dört rek'atlı sünnet namazlarda her iki rek'at müstakil kabul edildiğinden (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/16-17) birinci ve ikinci rek'atta okunan zamm-ı sûreleri üçüncü ve dördüncü rek'atta da okumak, namaza bir zarar vermez. Ancak bilenlerin başka âyet/sûre okuması daha doğru olur.
Tilavet secdesi, Kuran-ı Kerim'in 14 yerinde yer alan secde ayetlerini okumak veya duymak durumunda yapılması gereken secdedir. Kuran-ı Kerim'i hatmeden birinin toplamda 14 defa tilavet secdesi kılması gerekir.
Bir de unutup üç kere secde etmek namazı bozar mı? Namazdan olmayan fazla hareketler, namazı bozar; fakat rükû ve secdeleri çok yapmak bozmaz, secde-i sehv gerekir.
Sehiv secdesi, kılınan farz ve vacip namazları esnasında bir rekatta yapılan herhangi bir yanlışlığa bağlı olarak ve namazda herhangi bir gerekliliğin unutulması durumunda hatayı telefi etmek için namazın sonunda yapılmaktadır. Sehiv secdesinin yapılması vaciptir.
Namazlarda okunan sürelerda hata yapılırsa bakılır, eğer mana bozuyorsa namaz bozulur. Mana bozulmadığı takdirde namaz bozulmaz. Zammı süreyi okurken hata edilse ve o hatayı düzeltmek için baştan alınırsa veya başka sureye geçilirse sehiv secdesi gerektirmez.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Namazlarda okunan sürelerda hata yapılırsa bakılır, eğer mana bozuyorsa namaz bozulur; mana bozulmadığı takdirde namaz bozulmaz. Zammı süreyi okurken hata edilse ve o hatayı düzeltmek için baştan alınırsa sehiv secdesi gerektirmez. Ancak sure okunmasa veya yanlış yapılıp baştan alınmazsa sehiv secdesi gerekir.
1240- Bir secde ile teşehhüt unutulursa, unutulan teşehhüt için iki Sahiv secdesi yapılmalıdır. Unutulan secde için sehiv secdesi yapmak daha iyi olmakla beraber gerekli değildir.
Peygamber (sas), “Sizden biri namazında şüphe eder de üç mü dört mü kıldığını bilemezse, şüpheyi bıraksın ve en az rekâtı esas alarak namazına devam etsin” (Nesâî, Sehv, 24; İbn Mâce, İkâmetu's-salat, 132) buyurmuştur.
Namazın sonunda da sehiv secdesi yapar. 2. Unutarak Fâtiha'yı iki kere okumak. 3. Vitir namazlarının tekbir ve kunut duasını unutmak. Rükûda iken hatırlasa, doğrulup kunut okumaz.
Hoca: Hayır, sehiv secdesi gerekmez.
İlk oturuş, namazın vaciplerindendir. Vacibin unutulması durumunda son oturuşta sehiv secdesi yapılması gerekir. İlk oturuşun kasten terk edilmesi ise tahrîmen mekruhtur, dolayısıyla namazın iade edilmesi gerekir (İbn Nüceym, el-Bahr, 1/310; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/88).
Sehiv secdesi gerektiği halde unutulsa bile namaz kabul olur. Gerekmeden yapılsa da namaza zarar vermez.
4- Namazdan sonra, bir âdil Müslüman yanlış kıldın derse, tekrar kılması iyi olur. İki âdil Müslüman söylerse, tekrar kılması vacib olur. Âdil olmazsa, sözüne itibar edilmez. 5- Bir kimse, gusülde bir yerini yıkamayı unutup namaz kılsa, sonra hatırlasa, orasını yıkayıp farzı tekrar kılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri