Kabuğu ince, içyapısı jöle kıvamında olan bu meyvenin açılan çekirdeklerinin içinde kaşık, çatal ya da bıçağı andıran minik bir görüntü karşılar bizi. Bunu bilen insanlar, bu şekillerin anlamlarından kışın nasıl geçeceğiyle ilgili tahmin yürütür. Çatal, kışın daha hafif geçeceğini ve ılıman bir havayı işaret eder.
Hurma meyvesinin İslamiyet açısından değeri büyüktür. Öte yandan ise çekirdeğinin bereket ve bolluk getireceğine inanılır.
Hurma çekirdeğinin direkt ağız yolu ile yutulması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Soluk borusuna kaçan hurma çekirdekleri nefes almayı güçleştirebilir. O nedenle hurma çekirdeği mutlaka öğütüldükten sonra tüketilmelidir. Bu çekirdekler öğütüldükten sonra kahve yapılarak tüketilebilir.
da kahve olarak tüketilebilen hurma çekirdeğinden bu yollarla faydalanılabilir. Ancak cüzdanda hurma çekirdeği saklamanın inanışın aksine bir dayanağı bulunmamaktadır.
Kan dolaşımını hızlandırarak aynı zamanda damar ve kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur. Çok iyi bir balgam söktürücüdür ve ayrıca öksürüğe de iyi gelir. Toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Özellikle karaciğere çok faydalıdır.
İlgili 21 soru bulundu
Ramazan ayında sofraların baş tacı olan “Hurma” oldukça sağlıklı bir tatlı alternatifidir. Ancak her tatlıda olduğu gibi diş sağlığınız için sizi tedirgin edebilir. Diş çürümesine neden olmaması için hurmadan sonra su için.
Amino Asit İçeriği İle Cinsel Gücün Artmasına Katkıda Sağlayabilir. Klinik çalışmalar ayrıca hurmanın cinsel güce faydaları bulunduğuna işaret eder. Meyvenin içerisinde yer alan amino asitler, doğal afrodizyak işlevi görür. Bu yönü sayesinde özellikle erkeklerde cinsel dayanıklılığı artırdığı yönünde görüşler bulunur.
Hurma çekirdeği özellikle mevsim geçişlerinde artan enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlar. Patojenik virüslere karşı antiviral koruma olarak görev yapar. Birçok viral enfeksiyon tipinin tedavisinde ve önlenmesinde önemli rol oynar.
Hurma çekirdeği: İslam inancına göre kutsal sayılan Mekke'den getirilen hurmaların çekirdeği ile yapılmış olan nazarlığın nazara karşı etkili olduğuna inanılır. Özellikle yeni evlenen çiftlere nazar değmemesi için gelin kıyafetlerine hurma çekirdeği nazarlık olarak tutturulur.
Muhtemeldir ki, ihtiva ettiği yararlı maddeler itibariyle hurma bereket vasfı ile vasıflandırılmıştır. Ancak hurma çekirdeğini saklamanın bu bereketi çoğaltması söz konusu olmadığı gibi sünnette böyle bir uygulama veya tavsiye de bulunmamaktadır.
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
Özellikle normal kahvenin uyku kaçırma, bağımlılık yapma, çarpıntı gibi etkilerini taşımaması yanında zihin açıcı, sinir ve stres azaltıcı etkisi ile sindirim sistemine sağladığı desteği de göz önüne alan kahve tüketicileri hurma çekirdeği kahvesine yöneldi.
Çocuk, yetişkin ve yaşlıların hurma tüketmesinde herhangi bir sakınca olmadığından gönül rahatlığı ile yenilebilmektedir. Hurma hangi hastalıklara iyi gelir? Prostat kanseri ile ilgili yapılan çalışmalarda, hurmanın faydaları gözlemlenmiştir.
Hurmalardan geriye kalan çekirdeklerin bereket ve bolluk getireceğine inanılır, bu nedenle cüzdan ve çantalarda saklanır.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Kişinin rüyasında hurma çekirdeğini görmesi ömrünün uzun olacağını göstermektedir. Aynı zamanda güzel bir evlilik yapılacağını da göstermektedir. Bununla birlikte güzel ahlaka, temiz işlere ve bu işlerden kazanılacak helal paraya işaret etmektedir.
Üzerlik otu nazar olduğuna inanılan evlerde yakılır ve oradaki kötü enerjiyi dağıttığına inanılır. Geçmişten gelen bir gelenek olan üzerlik otu yakmak, pek çok kişi tarafından alternatif tıp olarak tercih edilmektedir. Üzerlik otu tütsüsü şeklinde değerlendirilen bu bitki, evlere bereket ve şans getirir.
Hurmanın tek sayıda yenmesi Allah'ın birliğine işaret içindir. Resûlullah (aleyhisselam) gün içinde, nice fiilinde, hep teki seçer. Mesela, suyu iki veya dört yudumda değil, üç yudumda içer. Abdestte de, gusülde de suyu iki, dört yada altı yudumda değil, üç kere üstüne dökmeyi tercih eder.
Nazar belirtileri nelerdir? Gece iyi uyumuşsanız bile gün içinde karşı koyulamaz bir uyuku isteği, halsizlik. Sabahları zor uyanmak. Üzerinde nazar olan insanlar başkalarını da etkiler, konuştuğu kişinin de enerjisini düşürür.
Hurma, mutlaka yıkanması gereken bir besindir. Bunun nedeni, yıkanmadan yenilen hurma örneklerinde sağlık açısından riskli olan ağır metallerin bulunmasıdır. Bol suyla yıkanan hurmalar, daha faydalı, daha etli, daha parlak ve yumuşak olur. Fakat yıkandıktan hemen sonra bekletilmeden tüketilmelidir.
Hurma çekirdeğinin, böbrek ve karaciğerin toksinlerden korunmasından, DNA hasarını önlemeye, hatta saçların beyazlamasını durdurmaya kadar pek çok yararı mevcut. Bir araştırmaya göre, hurma çekirdeklerinin, karaciğer hasarına ve oksidatif DNA hasarına karşı savunma sağladığı görüldü.
Sindirimi ve bağırsak sağlığını iyileştirir
Sindirim sisteminin düzenli işlemesi karaciğer ve böbrek sağlığının da sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Düzenli hurma tüketimi, kabızlık sorununu çözerek, hafiflemesine yardımcı olmaktadır.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
Lif yönünden zengin olan hurmayı limonla tükettiğiniz zaman bağırsaklarınızı desteklemiş olursunuz. Her gün hurma ve limon yerseniz, kolay kolay kabız olmazsınız. Hurmanın içerisinde yer alan potasyum, kalsiyum ve magnezyum kemikleri güçlendiriyor. Limon ile karışınca ise kemik erimesine engel oluyor.
100 gramında 6,7 gram lif içeren hurma, yüksek lifli meyvelerin başında geliyor. Lifli yiyeceklerden zengin beslenmek de bağırsak fonksiyonlarının düzenlenmesinde etkilidir. Sindirim sisteminin düzenlenmesi de hemoroit, kolon kanseri ve kolit gibi sindirim sistemi hastalıkları riskini azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri