Yüksek besin değerinin yanı sıra antioksidan özelliği ile hurma başta kanser, damar tıkanıklığı olmak üzere yaşlanmanın önlemesi gibi daha birçok hastalığa faydalı olduğu bilinmekte Özellikle, soğukta muhafaza edildiğinde hurmanın içerisinde antioksidanların yoğunluğu artıyor.
Hurma antioksidan özelliğinden ve posalı yapısından dolayı başta kolon (kalınbağırsak) olmak üzere tüm kanser türlerine karşı koruyucudur.
Küçük ama etkililer. Çilek, böğürtlen, ahududu, yaban mersini, dut, üzüm, kızılcık, kiraz ve vişne gibi üzümsü meyveler vücut hücrelerini serbest radikal hasarından koruyan bileşikleri içeriyorlar. Bu sayede de kanser öncüsü hücrelerin oluşumunu engelliyorlar.
Kanser hücrelerini öldüren besinler ise aşağıdaki gibidir: Sebzeler (soğan, sarımsak, biber, kabak, lahana, ıspanak, domates, havuç, bamya, marul, pancar, salatalık, bakla, pazı, enginar, karnabahar, turp, bezelye, şalgam, pırasa, roka, hem taze hem de kuru fasulye, tere, maydanoz)
İşlenmiş et ürünleri, şarküteri ürünleri, aşırı tuz tüketimi, sigara, alkol alımı, sağlıklı pişirme yöntemlerinin dışında pişirme yöntemleri, yağ tüketiminin aşırıya kaçması, aşırı saflaştırılmış, işlem görmüş ürünlerin tüketimi, beyaz un ve bundan yapılmış unlu mamuller, şeker tüketilmemelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Tam buğday, siyez, çavdar unlu ekmek, yulaf ezmesi, esmer pirinç ve tam buğday makarnası gibi tam tahıllı yiyecekler tüketilmelidir. Protein: Balık, tavuk, hindi, sığır eti, kuru fasulye, nohut ve diğer baklagiller, yumurta ve süt ürünleri gibi protein kaynakları tüketilmelidir.
Kuru meyveler, kuru meyve içeren tahıllar ve dondurulmuş yumuşak meyvelerin (ahududu, çilek vb.) tüketimi kanser hastaları için önerilmez. Komposto rahatlıkla tüketilebilir. Sebzelerin ise iyi pişmesi önemlidir.
Günde yarım avuç kabuklu kuruyemiş (fındık, ceviz, badem, fıstık), kanser ve diğer nedenlere bağlı ölüm riskini azaltır. Fındık, ceviz, badem veya fıstık gibi kabuklu kuruyemişler, içerdikleri zengin kaynaklar sayesinde sağlığımıza yardımcı olmakta ve birçok hastalığa karşı koruyucu etki yapmaktadır.
İlave şeker tüketimi sınırlandırılmalı, tatlı tüketilecekse şerbetli tatlılar yerine dondurma, sütlaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir.
- Limon suyu deniz canlıları ve et üzerine sıkıldığında bakterileri öldürür. Bu sayede sindirim sistemi sorunlarını önler. - Kolon, prostat ve göğüs kanserini azaltan bir anti-kanserojen besindir. Hücrelerdeki metabolizma sorunlarını giderir ve bu sayede kanser oluşumunu engeller.
Kahvaltıda özellikle peynir, yumurta, süt tüketin. Eğer iştahsızlık sabah da devam ediyorsa sıvı olarak tüketilebilecek gıdaları tercih edin. Bunlar taze sıkılmış meyve suları ya da süt olabilir. Bazen iştahsız olan kişilerin soğuk olarak tüketilen besinleri daha rahat tolere edebildikleri gözlenir.
Balın yapısındaki fenolik ve flavanoid bileşiklerin, kanserin önlenmesi yönünde olumlu etkileri olduğu düşünülmektedir. Bu kimyasalların bal içindeki miktarı, bal türüne göre değişmektedir. Balın bu özellikleri nedeniyle, neredeyse doğal bir kanser aşısı olduğu çeşitli bilimsel yayınlarda belirtilmektedir.
Kanser tedavisi gören bazı hastalar, yağ ve yağlı yiyeceklerin tadından hoşlanmayabilirler. Bu gibi durumlarda yağsız veya az yağlı yoğurt, peynir, yumurta ve yağsız et gibi yüksek protein düşük yağ içeren besinler tüketmelisiniz. Kalori alımını artırmak amacıyla %100 meyve sebze suları, kuru meyveler tüketebilirsiniz.
Antikanser özellikli bir meyvedir
Antioksidan bakımından zengin bir besin olan cennet hurması aynı zamanda beta-karoten gibi karotenoidler ve flavonoidler de içerdiği için özellikle akciğer ve kolorektal kanseri riskini azaltma noktasında etkilidir.
Özellikle diyabet ve tansiyon hastalarının aşırı şekilde tüketmemeleri gerekir. İlaç kullananların doktorlarına danışarak tüketmelerinde fayda vardır. Hurma içerdiği şeker yüzünden bazı durumlarda diyabet hastaları için önerilmez. Kilo sorunu olanlar aşırı şekilde tüketmemelidirler.
Muz, peynir ve yumurta gibi gıdalardan uzak durun. Doktorunuz aksini söylemedikçe günde 8-18 bardak su için. Tam buğday ekmeği, baklagiller, taze çiğ sebze ve meyveler veya kabuğu ile pişirilmiş kompostolar, hurma, kurutulmuş meyveler (kuru erik, kuru kayısı, vb), yüksek oranda lif içerir.
Taze balık, sebze, mantar, şifalı bitkiler, çaylar, omega-3 yağ asitleri (salmon ve uskumru gibi balıklarda bol bulunur), kompleks karbonhidratlar, yoğurt, kefir ve deniz yosunu gibi besinlerin T hücrelerini ve diğer bağışıklık hücrelerini uyardığı ve kanserle savaşmalarını arttırdığı yönünde bilimsel kanıtlar ...
Atık yönetimini öğrenin. Tedavi sonrası ilk 48 saat içerisinde az miktarda kemoterapi ilacı idrar, kusmuk ve diğer vücut salgıları yoluyla vücuttan atılır. Bu kimyasalları kendinizden ve evde diğer insanlardan uzak tutmak önemlidir.
İmmünoterapi, kanser tedavisinde, radyoterapi ve kemoterapiye ek olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem, kanser hücresini taşıyan kişinin vücudunun direncini destekler, bağışıklığı arttırır ve kanser hücrelerini bu şekilde yok etmeye çalışır.
A vitaminden zengin yeşil-sarı sebzeler ve meyveler, kanserojen maddelerin etkisini azaltır. Çinkonun en zengin kaynakları, ay çekirdeği, su ürünleri, etler, mantar, yumurta ve kuru baklagillerdir. Yeterli düzeyde çinko alımı, A vitamininin etkisini artırır ve savunma sistemini güçlendirerek kansere karşı koruyucudur.
Kanser, hücrelerin içindeki DNA'da meydana gelen mutasyonlar ve anormal büyümeler sonucu meydana gelir. Yapısal nedenlerle birlikte kansere neden olan durumlar arasında genetik faktör, çevresel faktörler, yoğun güneş ışını, sigara-alkol tüketimi, kanserojen maddeye maruz kalma, kötü beslenme ve stres yer alır.
Yoğurt, muz, patates püresi, sebze püresi, boza, salep, süt, olgun taze meyveler, iyi pişmiş et, yumuşak peynir, makarna, muhallebi daha rahat tüketebileceğiniz yiyeceklerdendir. Bol su ve sıvı besin tüketmeye çalışınız.
“Ekmeksiz diyet olmaz”
Ekmeği kansere, diyabete karşı özellikle tüketeceksiniz." diye konuştu. Tüketilen ekmeğin tam buğday ekmeği olması gerektiğini belirten Saraçoğlu, ekmeğin yüksek tansiyonu önlediğini, metabolizma hastalıklarında koruyucu ve önleyici özelliğe sahip olduğunu kaydetti.
Kemoterapi ve radyoterapi sırasında tüketilmemesi gerekenler: Greyfurt, nar, karadut, böğürtlen, yaban üzümü, karışık bitki çayları, nar ekşisi, ısırgan yasak. Limonlu zencefil çayı, kafeinsiz içecekler, gazlı olmayan içecekler, meyve suları, komposto, buzlu meyveli dondurma, pastörize dondurma tercih edilebilir.
Beta karoten içeren besinler kanser koruyucu özellikleri bilinmektedir,bu yüzden pirinç pilavı yerine bulgur pilavını tercih etmelisiniz,aynı şekilde beyaz ekmek yerine esmer ekmek(tambuğday veya çavdar),domates,havuç gibi kırmızı veya turuncu renkli sebze meyveleride bol bol tüketmek gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri