Kur'ân-ı Kerîm'de yirmi üç yerde “hurma ağacı” (nahl, nahle, lîne), “hurma bahçesi” (cennetün / cennâtün min nahîl), “hurma” (nahîl, semerâtü'n-nahl, rutab), “hurma kütüğü” (a'câzü nahl), “hurma dalı” (urcûn) ve “hurma lifi” (mesed) şekillerinde hurmanın bahsi geçmektedir.
Hurma meyvesi dinimizde özel bir yere sahip olduğu gibi Peygamberimizin de çok sevdiği bir meyvedir. Bu sebeple bazı bölgelerde hurma “Peygamber Çikolatası” olarak anılmaktadır. Ancak acve hurması Peygamberimiz için ayrıca özel bir yere sahiptir ve “Peygamber Hurması” olarak anılır.
Acve hurması Medine'de Peygamber Efendimizin kendi eliyle diktiği ağaçların olduğu hurma bahçelerinde yetişiyor. Hurmanın en iyisi ve en makbulu Medine'de yetişiyor. Acve hurması ile ilgili Efendimizin bir tavsiyesi ve müjdesi de var...
Hurma Neden Kutsaldır? Hurma, İslam dininde kutsal bir meyvedir ve Ramazan ayında sık sık tüketilir. Hurmanın kutsallığı, peygamberimizin hurmayı sık sık tüketmesi ve hurmanın Kuran'da geçen birçok ayette bahsedilmesiyle ilgilidir. İslam'da hurma, bereket, sağlık ve şifa sembolü olarak kabul edilir.
Ancak şu açıktır ki; hurma, Mezopotamya topraklarında sahip olduğu dinsel ilgiyi hiçbir zaman Yunan ve Roma dünyasında görememiştir. doğrudan kutsal bir ağaç yahut tanrı sembolizması olarak görülmez.
İlgili 44 soru bulundu
Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmanın yaşına da, kurusuna da bereketli olması için duâ etmiştir. Hurmanın yaşını kurusuyla yemek de sünnettir. BAL: Peygamber Efendimiz buyuruyor: “– Üç şeyde şifa vardır: Bal şerbeti içmekte, kan aldırmakta ve dağlama yaptırmakta, fakat ben dağlamayı sevmem.
Şüphesiz inanacak bir topluluk için bunda gerçekten ayetler vardır. En'am Suresi, 141. ayet: Asmalı ve asmasız bahçeleri, hurmaları ve tadları farklı ekinleri, zeytinleri ve narları -birbirine benzer ve benzeşmez -yaratan O'dur. Ürün verdiğinde ürününden yiyin ve hasad günü hakkını verin; israf etmeyin.
Bilinmeyen Yönleriyle Acve Hurmasının Hikayesi
Peygamberin eliyle aşıladığı yanık bir dalı dikmesi sonucunda yetiştiği rivayet edilir. Kendi eliyle diktiği için Peygamber hurması veya yanık hurma şekillerinde isimlendirilir. Dolgun bir meyve olmamasına rağmen kendine has özellikleri ve aroması bulunur.
İnsanları köklerinden sökülmüş hurma kütükleri gibi kaldırıp atıyordu. Orada meyve(ler) ve salkımlı hurma ağaçları vardır. İçlerinde her türlü meyve, hurma ve nar vardır. (Savaş gereği,) hurma ağaçlarından her neyi kestiniz, yahut (kesmeyip) kökleri üzerinde dikili bıraktınızsa hep Allah'ın izniyledir.
Hz. Âdem'in yaratıldığı toprağın arta kalan kısmından hurma ağacının yaratılması Rivayetlere göre, Hz. Âdem (as)'in yaratıldığı toprağın arta kalan kısmından hurma ağacı yaratılmıştır. "Halanız olan nahleye saygı gösteriniz. Çünkü bu ağaç, Âdem aleyhisselâmın çamurundan kalan artıktan yaratılmıştır."
Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof.
Eski Yunanlılarda hurma ağacı, yeni doğanların koruyucusuydu. Mitolojiye göre; Leto, Apollon ve Artemis'i bir çayırda çöküp kutsal bir hurma ağacına tutunarak doğurmuştur (Eliade, 2003).
Hurma: Tamr (Hurma Arapça'da kadın anlamına geldiği için Hurma alımı sırasında Tamr denmesi yararlı olacaktır). 1.
Yoğun Lif Yapısı Sayesinde Sindirim Hareketlerini Düzenler
1 kase (100 gram) hurma, yaklaşık 8 gram lif içerir. Bitkisel lifler kabızlığın giderilmesine yardımcı olur; dışkı oluşumuna katkıda bulunan hurma, bağırsak hareketlerinin düzenli hale gelmesine yardımcı olarak sindirim sistemi fonksiyonlarını destekler.
Hem sağlık hem de İslami açıdan oldukça değerli olan hurmanın, tek sayı adetleriyle tüketilmesi tavsiye edilir.
HURMA ÇEKİRDEĞİ VE BEREKET
Hurma hem faydalı hem de kutsal bir meyvedir ve Peygamber Efendimizinde severek yediği bir meyve olarak bilindiğinden değerli görülmektedir. İnanışa göre cüzdanda hurma çekirdeği taşımak bereket anlamına gelmektedir. Çekirdeği taşıyanların yokluk görmeyeceğine inanılır.
Yasak meyve, insanların ilk yaratıldığında yasaklanmasına rağmen yedikleri meyvedir. Daha çok elma olarak bilinir; ancak İslam'da meyve olarak geçmemektedir. Daha çok, yapılan işin kötülüğüne (Tanrı'nın emrine isyan) dikkat çeken bir yaklaşım vardır.
Kuran-ı Kerim'de meyve olarak hurma, üzüm, nar, zeytin, incir, muz ve kiraz geçmektedir. Ayrıca zeytinyağı, soğan, sarımsak, mercimek, kabak, zencefil, bal, süt, kudret helvası, su, hoş kokulu bitkiler, bıldırcın eti, helal olan hayvanların eti ve balık eti gibi gıda isimleri de zikredilmektedir.
Kur'ân'da bazı gıda maddeleriyle birlikte bazı meyvelerin adı da zikrediliyor. Bunlardan hurma, incir ve zeytin en çok bilineni. Ama nar, kiraz ve muzun da Kur'an'da geçtiğini çok kimse bilmiyor.
Acve Hurma; siyah renkli, nispeten ufak taneli, diğer hurmalardan farklı olarak yuvarlak şekillidir. İlk Ağacını Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) mübarek elleriyle diktikleri rivayet edilmektedir. Yanmış hurma dalının yeşermesi mucizesine konu olmuş çok özel bir hurmadır.
Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
Rick Sopher, 1400 yıldır Medine'ye hurma ağacı diken ilk Yahudi'nin kendisi olduğunu söyledi. Hz. Muhammed'in kendi elleriyle diktiği acve hurması, hadislere konu olması bakımından hurmalar ve meyveler arasında özel bir öneme sahip.
Muhammed'in (s.a.v.) hadislerinde bildirilmişti. Araştırmacı Yazar Mehmet Ali Bulut hurmaya dair az bilinen konuları Yeni Asır'a anlattı. Kuran-ı Kerim'de ismi zikredilen 7 cennet meyvesinden birinin hurma olduğunu anlatan Bulut, nebat cinsinde insana en yakın meyvenin hurma olduğunu ifade etti.
Hadis : Resulullah (SAV), Ramazan bayramında, sayıca tek olan birkaç hurma yemedikçe namaza gitmezdi. Ravi : Hadis : Bir rivayette de: "Sizden kim, bir yarım hurma ile de olsa ateşten korunabilirse, bunu yapsın" buyurmuştur.
Hurma ve başka yiyecek-içecekle oruç açma diye bir sünnet yoktur. Hurma gibi tatlı gıda yerine kendi ürünümüz olan incir ve kayısıyı tüketin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri