Kânûnî, oğlunun eğitimine önem vermiş ve iyi bir eğitim almasını sağlamıştır (Sungurhan 2009: 97, Uzunçarşılı 1954: 538). Biyografik kaynaklarda Manisa sancağına gönderilen şehzâdenin burada çiçek hastalığına yakalanarak 950/1543 yılında vefat ettiği belirtilir.
Buna göre Şehzade Mustafa, Rüstem Paşa ve Hürrem Sultan'ın ittifakıyla, halk tarafından çok sevilmesine rağmen, babasının gözünden düşürüldü ve nihayet boğdurtuldu.
Bazı araştırmacılara göre çiçek hastalığından ölmüştür. Bir görüşe göre eceliyle ölmüştür. Şehzade Mehmed'in mezarı İstanbul'daki Şehzadebaşı Camii'nde yer almaktadır. Türbenin en baş tarafında Şehzade Mehmed, orta tarafında kızı Hümaşah Sultan, en son tarafta ise küçük kardeşi Şehzade Cihangir yatmaktadır.
Hürrem Sultan'ın, Mehmed (1521) Selim (1524) Bayezid (1525) ve Cihangir (1531) isimli dört erkek[20], ayrıca Mihrümah isimli bir kız evladı dünyaya gelmiştir.
Lakin Şehzade Mustafa'nın ölümünden sonra askerler arasında çıkan "Şehzade Mustafa öldüyse oğlu var, tahta o geçer!" dedikodularını işiten Kanuni, torununun da boğdurulmasını emretti ve 7 yaşındaki Şehzade Mehmed babasının ölümünden bir süre sonra boğularak katledilip Şehzade Mustafa'nın yanına defnedildi.
İlgili 17 soru bulundu
Tatar akıncılar tarafından 1520 tarihinde 15'li yaşlarında Rutenya'den kaçırıldığı, Kırım Hanı'nın himayesine girdikten sonra Topkapı Sarayı'na sunulduğu tarihçiler ve yazarlar tarafından kabul görmüş bir rivayettir. 16. yüzyıl kaynaklarına göre kızlık ismi bilinmiyordu.
Asıl adı Mâlhurub İdarovna'dır. 1498 yılında Kafkasya'da dünyaya gelmiştir. Kanuni'nin öldürülmeden önceki en büyük oğlu olan Şehzade Mustafa'nın annesidir. Aynı zamanda Şehzade Mahmud, Şehzade Ahmed, Fatma Nur Sultan ve Raziye Sultan'ın annesidir.
Yeniçerilerin gözbebeğiydi
Şehzade Mustafa, aynı zamanda ordu içerisinde çok seviliyordu. Öyle ki ona biraz ilerlemiş yaşından da ötürü 'Sultan Mustafa' da denirdi. Dedesi Yavuz Sultan Selim'e benzetilen, mertliği ile, savaş meydanlarındaki komuta yeteneği ile öne çıkan Şehzade Mustafa'yı ordu bu yüzden benimsemişti.
Öz. Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Mahidevran (Gülbahar) Sultan, Şehzade Mustafa'nın annesidir. Tarihimizin en acı sayfalarından biri olan şehzadenin babası tarafından boğdurularak öldürülmesi olayı edebiyatımızda en duygulu mersiyelerin yazılmasına sebep olmuştur.
Çok Sayıda Kişinin İlgisini Çeken Hürrem Yüzüğü
Hürrem Sultan'ın yüzüğü orijinaline sadık kalınarak imal edilir.
Yine gelenek olduğu üzere annesi Mahidevran Sultan da oğluyla birlikte Saruhan'a gitti. 6 Ekim 1553 tarihinde Süleyman, Konya'da bulunan oğlu Mustafa'yı kendisini tahttan indirmeyi planladığı inancıyla boğdurttu.
Gülfem Hatun (Osmanlı Türkçesi: كلفم خاتون)(ö. 1561 veya 1562, İstanbul), Osmanlı Padişahı I. Süleyman'ın eşi. Cariye kökenlidir. Yılmaz Öztuna'ya göre Gülfem Hatun, 1511 yılında Süleyman ile evlenen ikinci eşidir.
HÜRREM SULTAN, BİR AKREP ARKETİPİ
Akrep sembolik olarak ele geçirmeyi, sahip olmayı sever. Kanuni'nin çok toprak fethetmesi Mars'nın Akrep burcunda olmasından kaynaklanıyor.
Birçok uzmanın görüşüne de yer vererek yapılan analizlere göre Hürrem Sultan'ın ölüm sebebi olarak kayıtlara geçen "Kulunç" aslında bir hastalık değil; belli hastalıklar sonucu ortaya çıkan bir durum. Kulunç'a sebep olan en önemli etkenlerden birisi ise zehirlenmedir.
Hürrem Sultan, 4. Çocuğuna Gebe! Muhteşem Yüzyıl - YouTube. Muhteşem Yüzyıl 25.Bölüm En Heyecanlı Sahneler İbrahim Leo'nun Hürrem'e yolladığı mektubu, Nigar'ın üzerinde yakalamıştır.
Şehzade Cihangir ruhen, duygusal bir karakter; fiziksel olarak da zayıf bir yapıya sahip idi. Doğuştan kambur olarak dünyaya gelen Cihangir için babası Sultan Süleyman, cihanı sırtında taşıyan anlamına gelen Cihangir ismini vermiştir.
Hürrem Sultan Türbesi, Eminönü'nde bulunan Süleymaniye caminin külliyesinde yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri