Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Buğdayda kardeşlenme nasıl arttırılır?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Buğdayda kardeşlenme nasıl arttırılır?

Bunun sesli olarak söylenmesini dinleyin
Duraklat
Buğdayda çinko kulanımı, bitkide oksin hormonunu tetiklediği için kardeşlenmeyi arttırır. İki yaprak arasındaki boğumu uzatır ve çalılaşmayı önler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: drt.com.tr

Buğday da kardeşlenme için ne yapmalı?

Buğdayda Kardeşlenme Nasıl Gerçekleşir? Buğdayda kardeşlenme, tohumdaki embriyo hücrelerinin filizlenmesi sırasında gerçekleşir. Bu süreç, tohumun toprağa ekilmesinden kısa bir süre sonra başlar. Tohumdaki embriyo hücreleri, toprağa doğru kökler oluşturarak tohumu sabitleyerek toprağa tutunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ziraatweb.com

Buğday kardeşlenme dönemi nasıl anlaşılır?

Buğdayların ekim zamanlarına göre tahmini kardeşlenme zamanları; İlimizde; Erken ekilen buğdaylar ARALIK ayında, Normal ekim zamanında ekilen buğdaylar OCAK ayında, Geç ekilen buğdaylar ise ŞUBAT ayında KARDEŞLENME yaparlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: adana.tarimorman.gov.tr

Buğdayda iyi verim almak için ne yapmalı?

Genel bir bilgi olarak buğday tarımında dekardan 600 kg'ın üzerinde verim alabilmek ve dengeli gübreleme yapmak için saf olarak 12-14 kg/da arası azot ve 4-5 kg/da arası fosfor dozları yeterli olmaktadır. Fosforlu gübreler ekimle veya ekimden önce toprağa verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarim.gov.tr

Buğday en çok hangi gübreyi sever?

Araştırmalar sonucunda; Bölgemizde buğdaya kuru koşullarda 6-8 kg/da N, 9 kg/da P2O5, sulu koşullarda ise 16 kg/da N, 13 kg/da P2O5 karşılığı azotlu ve fosforlu gübre verilmesi önerilmiştir. Azotlu gübrenin ilk yarısı ve fosforlu gübrenin tamamı ekimde, azotun ikinci yarısı ise kardeşlenme başlangıcında uygulanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tohumgubre.com

Buğdayda kardeşlenmenin birinci uygulama zaman geldi

İlgili 18 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Buğdayda kardeşlenme döneminde hangi gübre kullanılır?

Ülkemiz topraklarının Zn açısından fakir olması; tahıllarında Zn'ye ihtiyacının yüksek olması nedeni ile özellikle kardeşleme döneminde Zn içeren yaprak gübreleri ile takviye yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hektas.com.tr

Buğday üst gübresi hangi ayda atılır?

Hububatın gelişme dönemine göre kardeşlenme döneminde olan buğdayların Şubat ayının 2. yarısında, genelde henüz fide döneminde olan hububatın üst gübrelemesinin bitkinin gelişme durumu ve yağış şartlarına göre Mart ve Nisan aylarına ertelemek gerekmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: konya.tarimorman.gov.tr

En çok verim veren buğday hangisi?

Oldukça sağlam bir yapısı bulunan seval buğday çeşidinin soğuğa ve kuraklığa karşı oldukça dayanıklı bir tür olduğu bilinmektedir. Gübre ile toprakta tam bir reaksiyon sağlar. Yüksek verimli buğday çeşitleri arasında ilk sıralarda yer alır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: serkatarim.com.tr

Buğdayın üstüne hangi gübre atılır?

Saf olarak kuru şartlarda 1-4 kg/da, Sulu şartlarda ise 1-6 kg/da, dozlarında potasyum sülfat, magnezyum sülfat, kükürt veya 15.15.15 kompoze gübreleri ile sağlanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cropscience.bayer.com.tr

Buğday kaç defa gübre atılır?

Sabah erken veya akşam üzeri uygulanmalıdır. Çok ince zerrecikler halinde verilmelidir. İlaçlama tankının içinde önce gübre eritilmeli sonra, zirai ilaç ilave edilmelidir. Yaprak gübreleri gerekirse 10-15 gün ara ile iki defa uygulanmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: toros.com.tr

Buğdayda potasyum ne işe yarar?

Potasyum, buğday bitkisinde gelişme, verim ve kalite üzerinde etkili olan aynı zamanda fazla azotun olumsuz etkisini azaltan bir bitki besin elementidir. Buğdayın potasyum kullanımı gelişme dönemi başında düşük, sapa kalkma döneminin sonuna doğru ve çiçeklenme başlangıcında en yüksek düzeye ulaşır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: progenseed.com

Buğday a kac kg gübre atilir?

Araştırmalara göre genellikle buğdaya kuru şartlarda 6-10 kg/da, sulu şartlarda ekmeklik buğdaylara 12-14 kg N/da, makarnalık buğdaylara ise 14-18 kg N/da azot uygulanması önerilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: zmo.org.tr

Amonyum Sülfat gübresi buğdaya ne zaman atılır?

Amonyum sülfat gübresinden çok kullanıldığında toprağın pH konsantrasyonu düşer ve bitkinin kök bölgesinde asitli bir ortam oluşur. Bitkinin en iyi şekilde istifade edebilmesi için bitkinin ihtiyacı olan gübrenin yarısının ekimle birlikte, diğer yarısının da gelişmenin ileriki dönemlerinde uygulanması gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: siirt.tarimorman.gov.tr

Buğdayda fosfor ne işe yarar?

Fosfor ağırlıklı gübredir. Topraktaki fosfordan yeterince faydalanamadığı için fosfor noksanlığı bulunan, bu nedenle büyüme ve gelişimi zayıflayan bitkiler için ideal besin kaynağıdır. Bitkinin ilk gelişme dönemlerinde uygulandığında kök gelişimini hızlandırır ve kök sistemini güçlendirir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gubretas.com.tr

DAP gübresi buğdaya ne kadar atılır?

Ekine göre dap gübresi miktarı dekarda ortalama şöyle hesaplanıyor: Buğday: 13-21 kg. Arpa: 9-14 kg. Dane ve silajlık mısır: (orta ve ağır bünyeli toprakta) 23-37 kg.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarfin.com

26 gübresi ne zaman atılır?

20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15' inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 20 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: giresun.tarimorman.gov.tr

Buğdaya DAP gübresi ne zaman atılır?

Hububat ve benzeri bitkiler için DAP gübresinin sonbaharda, ekimden hemen önce veya ekim esnasında, mibzerle tohum derinliğine ve bant halinde verilmesi en ideal uygulama şeklidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: toros.com.tr

Buğday için en iyi gübre hangisi?

Pratik yönden buğday üreticileri dekara 300 kg ve daha az ürün alıyorsa Tabandan DAP veya 20.20.0 kompoze gübre, 300 kg/da' dan yukarı ürünlerde ise mutlaka 20.20.0 kompoze gübre kullanılmalı ve gübre miktarı toprak analizine göre uygulanmalıdır. Taban gübrelemede çinkolu süper kompoze gübreler tercih edilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarimkutuphanesi.com

Üre gübresi toprakta kaç gün kalır?

Üre, bitkilerin toprak emebileceği organik bir azot gübredir. Tipik olarak ekimden dört ila sekiz gün önce uygulanır, toprakta çözünür ve bitkiler tarafından hidrojene bağlanarak adsorbe edilir. Üre bitkinin koloid adsorpsiyonu ve üreaz enzimi boyunca emebildiği bir çözünür amonyum karbonat formu olarak absorbe edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: guneltarimkimya.com

Kuraklığa dayanıklı buğday hangisi?

Bu çeşitlerden TANER ve BOZKIR'da, kuraklık dayanımı ve yüksek su kullanım etkinliği özellikleri sayesinde kuruda ekilen mevcut çeşitlere göre verimde yüzde 15-20 artış sağlandı. Kalite açısından TANER'de elde edilen artış yüzde 250, BOZKIR'da yüzde 200 oldu.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: trthaber.com

Hüseyin Bey buğday dekara kaç kilo verir?

Yapılan gözlemlerde çeşidin ilimiz toprak ve iklim şartlarına gayet iyi uyum sağladığı ve veriminin oldukça yüksek olduğu( 850 kg/dekar) ve çiftçimiz tarafından memnun kalındığı müşahede edilmiştir. Hüseyin Bey çeşidi çiftçi tarafından 6 kez sulanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: osmaniye.tarimorman.gov.tr

Kızıltan buğday dekara kaç kilo verir?

1. Verim Potansiyeli 250-350 kg/da, 2. Sulu şartlarda 350-550 kg/da arasındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arastirma.tarim.gov.tr

Şeker gübresi buğdaya ne zaman atılır?

Şeker gübresi ne zaman atılır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor. Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekimde ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebiliyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tarfin.com

Buğdayın yatmaması için ne yapmalı?

Birleştirme aşamasında bir kez paclobutrazol (76.5-90g/HM2) ile su (750kg/HM2) püskürtmek, bazal boğum arasını ve bitki boyunu azaltabilir ve buğdayın yatmasını önleyebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.plant-growth-regulator.com

20 20 taban gübresi ne zaman atılır?

20-20-20 Gübre Nasıl Uygulanır? Tarla bitkilerinde ekim öncesinde veya sırasında mibzer ile serpme usulü bitki kök seviyesine gelecek, ağaçlarda bant usulü, taç izdüşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılır. Ayrıca damla sulama ile ağaç ve bitki köklerine ve püskürtülerekte yapraktan uygulanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hortiturkey.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT