Evet, adetliyken pelvik ultrason çekilebilir.
Hastanın idrara sıkışık olması durumunda yapılır. Aç ya da tok olmak fark etmeden kolaylıkla çekim işlemi yapılır. Kadınlarda regl döneminde olmak, ultrasonu ertelemeye neden olmaz. Bu dönemdeyken de rahatlıkla ultrason çekilebilir.
Adet öncesi ve adet döneminde meme us (ve mamografi) çekilmesinde teknik ve elde edilen görüntü kalitesinde bir problem olmamakla birlikte özellikle bu dönemlerde meme hassasiyeti olan kadınlarda görüntüleme için en uygun zaman adet kanaması bitiminden sonraki haftadır.
Jinekolojik muayene adet zamanında veya adetli değilken yapılabilir.
Kanamalı iken jinekolojik muayene yapılabilir mi? Gerekiyorsa yapılabilir. Özellikle anormal kanama durumlarında kanamanın nedenini ortaya çıkarmak için jinekolojik muayene ve vajinal ultrason rahatlıkla yapılabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Jinekolojik Muayenelerde Adet
Kanama ile birlikte rahim kanalının açık olması bu işlemleri kolaylaştırır. Bazen de, adetli olmasanız dahi, bir adetinizin geçmesini bekleyip yeniden muayeneye gitmeniz gerekebilir. Çünkü bazı basit kistler, adet kanamasıyla birlikte yırtılarak rahimden dışarı atılabilir.
Vajinal akıntı, mantar gibi şikayetleri olan veya smear testi alınacak hastaların ise adetli değilken muayene olması gerekir. Çünkü vajinal kültür ve smear adetli iken alınmaz. Ayrıca doktor akıntının rengini, yapısını adet kanı ile karıştığı için net göremez ve doğru tanı koyamaz.
USG. Yumurtalık rezervinin tayini, rahim ve tüplerin değerlendirilmesi için adetin 2. veya 3. günü ultrasonografik muayene yapılır.
Bu ultrason tekniği; rahim, serviks, vajina, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dâhil olmak üzere vajinal organların ve yapıların hızlı bir şekilde görüntülenmesini sağlamaktadır. Pelvisteki açıklanamayan ağrı, şişlik veya enfeksiyonların teşhis edilmesini ve pelvisteki büyümenin incelenmesi için en iyi test türüdür.
Regl dönemindeyken de görüntüleme yapılabiliyor.
Mamografi/meme ultrasonu taramasında kitle fark edilirse iyi huylu mu kötü huylu mu olduğu anlaşılabilir. Doktorun kontrolünde gerekirse biyopsi işlemi ile doğrulanabilir.
Bu kadınlarda meme ultrasonuna başvurulur. Genç kadınlarda memede şüpheli bir bulgu varsa çoğu zaman mamografi ile yeterli bilgi edinmek güçtür(genç kadınların meme yapısı yoğun olduğu için yeterli bilgi vermez). Meme ultrasonu genç kadınlarda başvurulan en iyi görüntüleme yöntemidir.
Aynı zamanda gebelik riskine karşı da alınacak bir önlem olarak rahim filmi çekiminin adet kanaması bitiminden sonra çekilmesi uygundur.
Transvajinal ultrason, jinekolojik muayene ile benzer şekilde yapılır. Mesanenizi boşalttıktan sonra prob vajinaya yerleştirilir. Prob ince bir çubuk şeklindedir. Üzeri steril bir prezervatif ile kaplanır ve az miktarda jel sürülerek vajinaya yerleştirilir.
Ultrason genellikle özel bir ön hazırlık istememektedir. Görüntülemesi yapılacak bölgeye göre açlık ya da mesanenin dolu veya boş olması istenebilir.
Bunun dışında vajinal ultrasonografi de çikolata kistlerinin teşhisi için %90'dan fazla doğruluk verir.
Bu yöntemle yapılan görüntülemelerde ultrason probu vajina içerisine yerleştirilir. Ses dalgaları vajina içerisinde iletilir ve rahim, yumurtalıklar gibi üreme organlarının bu şekilde görüntülenmesi ile elde edilen sonuçların yanılma payı çok daha küçüktür.
İltihap seviyesinde ise ultrason yardımcı olmamaktadır.
Günümüzde birçok tıbbi cihaz ve laboratuvar tahlili olsa da hastanın anamnezi (şikayetlerinin ne zaman, nasıl başladığı) muayenesi çok ama çok önemlidir. Tabii ki şikayetleriniz olduğunda muayene olabilirsiniz ama adet bitiminin ertesi günü en uygun zamandır. Bir gece önce ilişkiye girilmemiş olmalıdır.
Jinekolog, bir kişinin ne zaman son ilişkiye girdiğini doğrudan anlayamaz. Ancak bazı fiziksel bulgular ve testlerle cinsel sağlık durumunu değerlendirebilir. Son ilişki tespiti kesin değildir ve gizliliğe saygı gösterilir. Kadın doğum uzmanı heyet raporu verir mi?
Adetin 2-3. günlerinde FSH ve E2 düzeyleri değerlendirilmektedir. Bu testlerle yumurtalık fonksiyonu hakkında bilgi edinilmektedir. FSH değerlerinin 15 mIU/mL'den fazla olması yumurtalık rezervindeki belirgin kaybı işaret eder ve daha hızlı değerlendirmeyi, tedavi sürecini gerektirmektedir.
Bunun için hastanın idrara sıkışık olması gerekir. Vajinal ultrasonografi ağrıya ya da acıya neden olmayan, rahatsızlık vermeyen bir incelemedir. Vajinal ultrasonografi adet kanaması sırasında ya da diğer vajinal kanamaların varlığında da yapılabilir. Bunun herhangi bir sakıncasi yoktur.
Düşük ya da kanamanın nedenini ortaya çıkarmak için yapılır. Gebelik, vajinanın girişinden 14-15 cm uzaktadır. Ultrason probu ise 8-9 cm içeri kadar, rahim ağzına kadar ilerleyebilir.
Doktor, bir elin işaret ve orta parmağını vajen içinde tutup diğer eliyle de karından bastırarak bu muayeneyi gerçekleştirir. Bu sayede rahim veya yumurtalıklarda yer alan büyük kitleleri saptayabilmektedir. Ayrıca bu şekilde yapılan muayenede hassasiyet olması bazı hastalıklar için de belirleyici olabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri