Nakşibendiyye tarikatında sâlikin aldığı her nefeste gafletten uzak olması, Hakk'ı unutmaması anlamında kullanılan bir tabir.
Alınan her nefeste huzuru muhafaza etmek, Allah-u Teâlâ'dan gafil olarak tek nefes bile almamak demektir.
Nefes ve vakit anlamına gelen bir tasavvuf terimi. Sâlikin yaşadığı yoğun tasavvufî halin hafiflemesi neticesinde duyduğu ferahlık, ayrıca velîlerin himmeti gibi anlamlarda kullanılan tasavvuf terimi.
tam zamanıdır. dem'in kelime anlamı zaman, an demektir. alevi-tasavvuf felsefesinde ise öz, saf, damıtılmış olan, olgunlugun ve yoğunluğun simgesidir. pirin sözü, sesi veya nefesi, hoş geçirilen vakit anlamlarında kullanılır.
Dem kelimesinin TDK sözlük anlamı, TDK'nın görevlendirdiği uzman çalışanlar tarafından yapılan araştırma ve incelemeler sonucunda belirlenmiştir.
İlgili 20 soru bulundu
dem - Nişanyan Sözlük. Farsça ve Orta Farsça dam دم “1. nefes, soluk, 2. an, zaman” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Sanskritçe dhámi veya dhamáni “nefes, soluk, üfleme” sözcüğü ile eş kökenlidir.
Türkçesi metinlerinde “ok dem, ok saat” kullanımlarının daha eskicil kullanımlar olduğu düşünülürse Türkçe “tın” sözcüğü yerine “zaman, vakit, an” anlamı taşıyan Arapça “saat”, Farsça “dem” sözcükleri ikame edilmiştir.
Tin – Türk ve Altay halk inancında Ruh. Tın (Dın, Din, Çın, Çin) olarak da söylenir. İnsan varlığının somutdışı ve nesnesel olmayan kısmı.
Derbeder: Farsça "kapı" anlamındaki "der" ve yönelme eki "be" ile.
Fars alfabesi, Farsçanın İran ve Afganistan'da kullanılan yazı sistemidir. Kökeni Arap alfabesine dayanır, bu alfabeye Arapçada bulunmayıp Farsçada bulunan ژ,چ,پ ve گ harflerinin eklenmesiyle oluşturulmuştur. Osmanlı alfabesi büyük ölçüde bu alfabeden uyarlanmıştır.
Dil kelimesi Farsçada gönül, kalp ve yürek manasında kullanılır. ''Dar'' eki ise bir yerine sahibi demektir. Kalbin yegane sahibi anlamına gelen dildar, sadece gazel ve kasidelerde değil, mesnevi, güzelleme ve mani gibi edebi eserlerde de sıklıkla kullanılır.
Farsça, Hint-Avrupa Dil Ailesinin Asya kolunda yer alır ve diğer Hint-Avrupa Dilleri ile önemli ölçüde benzerlik gösterir. Dil bilgisi ve dil yapıları başlıca sebepleridir. Dillerinin yarı çekimli bir dil olması ve Proto-Hint Avrupa dilinden gelmiş olması buna bir nedendir.
Hinduizm çok kapsamlı ve geniş bir dindir. Özellikle Hindistan, Nepal ve Bangladeş'te yaygındır. Günümüzde yaklaşık 1 milyar inananıyla Hristiyanlık ve İslam'dan sonra en büyük üçüncü din olarak bilinir. Hinduizm, dünyanın en eski dinidir.
Sözcük, Türkçeye Farsça "saygı veya ibadet amacıyla yere kapanma, temenna" ile "İslami ibadet biçimi" anlamlarına gelen نماز (namâz) kelimesinden ödünçlenmiştir. Farsça sözcük, Orta Farsça "saygı gösterme, yere kapanma, dua" anlamındaki 𐭥𐭮𐭢𐭣𐭤 (namāz) kelimesinden evrilmiştir.
Kelime, Farsça "dördüncü gün" anlamına gelen Farsça: چهارشنبه çahâr şenbe'den gelir. Türkçede geçen en eski kullanılışı Codex Cumanicus'taki çahar-şanbe [çaar sanbe] şeklidir. Çarşamba gününe Eski Türkçede "törtünç" (dördüncü) denir.
Farsça ve Orta Farsça dam دم “1. nefes, soluk, 2. an, zaman” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Sanskritçe dhámi veya dhamáni “nefes, soluk, üfleme” sözcüğü ile eş kökenlidir. “Vakit” anlamı ikincil olup Farsça “soluklanmak, es vermek” anlamında dam χōrdan ve dam zadan deyimlerinden türediği düşünülebilir.
dem (democrat) kısalt. democrat i.
Kürtçe Mem u Zîn destanında Tajdîn'in sevgilisinin adıdır. Kürt bölgelerine ek olarak Gaziantep'te Türk kökenlilerde de kullanılır.
Deyim. [1] İçki içmek, demlenmek.
Cinsiyeti erkek (eril) olan isimlerin önüne "der, dişi (dişil) olanların "die", nötr olanların önüne de "das" tanımlayıcısı geliyor. Bu üç kelime belirli artikel olarak tanımlanıyor.
[1] Zevkli, neşeli bir hayat yaşamak.
Dem Bu Demdir Kitap Açıklaması
Mustafa Kutlu Türk hikâyeciliğinin zirve isimlerinden biridir.
Dem Bu Demdir (Mustafa Kutlu) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Divan-ı Hulusi | Dem bu demdir05:08
Küçük yaştan itibaren ilahî ilham ile kaleme aldığı şiirlerini 1986 yılında bu eserde toplayan Osman Hulusi Efendi, eserin gelirlerini Darende'ye 200 yataklı bir Devlet Hastanesi yapılması yönünde vasiyet etmiştir.
Nakşibendiyye tarikatında sâlikin aldığı her nefeste gafletten uzak olması, Hakk'ı unutmaması anlamında kullanılan bir tabir. XII-XV. yüzyıllarda Mâverâünnehir'de faaliyet gösteren ve Orta Asya sûfîliğinin gelişmesinde önemli rol oynayan bir tarikat.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri