Yapı Kredi 2021 yılında 780,8 milyar TL toplam aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük üçüncü özel bankası konumundadır. Banka'nın %20,22 oranındaki hissesi Koç Holding A.Ş.'ye ait olup, %40,95 oranındaki hissesi, hisselerinin %100'ü Koç Grubu'na ait olan Koç Finansal Hizmetler'e (KFS) aittir.
1944 yılında Türkiye'nin perakende bankacılık odaklı ilk özel bankası olarak kurulan Yapı Kredi, bankacılık sektörün de daima öncü bir rol oynamıştır.
Bunlar; 34 mevduat bankası (3 adet devlet mevduat bankası (Ziraat Bankası, Halkbank ve VakıfBank), 30 adet yerli ve yabancı sermayeli özel mevduat bankaları, 1 adet TMSF'ye ait banka (Birleşik Fon Bankası), 19 kalkınma ve yatırım bankası ve 8 katılım bankası şeklindedir.
Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır.
1946 yılında Ankara'da kurulan Garanti Bankası, 31 Mart 2019 tarihi itibarıyla 423 milyar Türk Lirası'nı aşan konsolide aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük ikinci özel bankası konumunda. Garanti 2010 yılından bu yana ana hissedarı BBVA ile yaratılan sinerjiyle Türkiye ekonomisine değer katıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Yapı Kredi 2021 yılında 780,8 milyar TL toplam aktif büyüklüğü ile Türkiye'nin en büyük üçüncü özel bankası konumundadır. Banka'nın %20,22 oranındaki hissesi Koç Holding A.Ş.'ye ait olup, %40,95 oranındaki hissesi, hisselerinin %100'ü Koç Grubu'na ait olan Koç Finansal Hizmetler'e (KFS) aittir.
Bugün Banka hisselerinin %31,79'u halka açık olup, çoğunluk hissesi ise %40,12'lik bir oran ile Türkiye İş Bankası Mensupları Munzam Sandık Vakfı'na yani Banka çalışan ve emeklilerine, İş Bankalılara aittir. Atatürk hisselerinin oranı ise %28,09'dur.
Devlet Bankaları Hangileridir? Türkiye Bankalar Birliği (TBB)'ne göre Türkiye'de hizmet veren ve devlet bankaları arasında gösterilebilen 10 adet banka vardır. Doğrudan vatandaşa hizmet ettikleri için ilk akla gelenler Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'tır.
Halkbank, 2284 no'lu kanun kapsamında 1933 yılında Türkiye'de kurulmuş, özellikle KOBİ'lere finansman sağlama amacıyla 1938 yılında fiilen faaliyete geçmiş ve bugün itibariyle kamusal sermayeli ticari bir banka olarak faaliyetine devam etmektedir.
₺128.480 milyon aktif büyüklüğü ile dünyanın en büyük 159. bankasıdır. Türkiye Halk Bankası A.Ş. 24 Şubat 2017 tarihinde yayımlanan kararname ile devlete ait %51,11 hissenin Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesi kararlaştırılmıştır.
Yapı Kredi, sürdürülebilir ve kârlı büyümeyi destekleyen güçlü bir ortaklık yapısına sahiptir. Banka'nın %20,22 oranındaki hissesi Koç Holding A.Ş.'ye ait olup, %40,95 oranındaki hissesi, hisselerinin %100'ü Koç Grubu'na ait olan Koç Finansal Hizmetler'e (KFS) aittir. %38,83 oranındaki pay ise halka açıktır.
Ziraat Bankası 67,1 milyar liralık özkaynakla zirvedeki yerini korurken, bu bankası 86,9 milyar lira ile İş Bankası, 78,9 milyar lira ile Garanti BBVA, 76 milyar lira ile Akbank ve 63,5 milyar lira ile Yapı Kredi takip etti. 2021 yılında İş Bankası elde ettiği 13,5 milyar liralık kârla listenin ilk sırasında yer aldı.
AKBANK Haberleri
İSTANBUL (AA) - Akbank, Global Finance tarafından düzenlenen World's Best Bank Awards 2022 kapsamında 12. kez Türkiye'nin en iyi bankası seçildi.
Bilgileri. Ticaret Unvanı : Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
İş Bankası aynı zamanda özel bankalar arasında en yüksek aktif büyüklüğe sahip banka unvanını da koruyor.
Koçbank ve Yapı Kredi'nin birleşmesine ilişkin süreç, 2 Ekim 2006 tarihi itibariyle yasal olarak tamamlandı. Koçbank ile Yapı Kredi arasında yürütülen Türk finans sektörünün en büyük birleşme projesi, 2 Ekim 2006 tarihi itibarıyla tamamlandı.
Banka organları Umumi Heyet, Umumi Heyet Müfettişleri, İdare Meclisi ve Umum Müdürlük biçiminde oluşturuldu. Prof. Leon MORF, Genel Müdürlük görevine getirildi. Bütçe Kanunu ile Ziraat Bankası bir devlet müessesesi olmaktan çıkarıldı ve Anonim Şirket hâline geldi.
Özel Banka Statüsüne Geçiş
Şekerbank'ın Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'de bulunan %10'luk hissesi, Şekerbank Personeli Sosyal Sigorta ve Munzam Sandıkları ve Pankobirlik tarafından Kamu Ortaklığı İdaresinden satın alındı.
Türkiye'de halka açılan ilk özel sektör bankasıdır. Hisseleri 3 Şubat 1990 tarihinde İMKB(yeni adıyla Borsa İstanbul (BİST))'de işlem görmeye başlamış olup bu atılımıyla, sektöründe örnek oluşturmuştur.
Yaklaşık 26 milyon euro olan sermayesinin yüzde 68'i Ziraat Bankası A.Ş., yüzde 32'si ise sermayesinin tamamı Ziraat Bankası A.Ş.'ye ait olan Almanya merkezli Ziraat Bank International A.G.'ye ait.
DenizBank A.Ş., Türkiye'de faaliyet gösteren Dubai menşeli, özel sermayeli bir mevduat bankasıdır. Mayıs 2018'de Rus Sberbank Denizbank hisselerini Birleşik Arap Emirlikleri merkezli Emirates NBD'ye satarak devretti.
Ziraat Bankası A.Ş.'nin ödenmiş sermayesi 5.100.000.000-TL'dir. Banka'nın tek hissedarı T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı olup, Bakanlar Kurulu'nun 24 Ocak 2017 tarih ve 2017/9756 sayılı kararname eki kararı ile Banka hisselerinin tamamının Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesine karar verilmiştir.
Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu için Atatürk'ün vasiyetnamesinde belirtilen malî menfaatler saklı olup kendilerine tahsis edilir. Cumhuriyet Halk Partisi'nin İş Bankası'ndaki hissesine düşen yıllık pay, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu'na gönderiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri