Hüseyin Rahmi Gürpınar, (d. 17 Ağustos 1864, İstanbul Ayaspaşa, ö. 8 Mart 1944, İstanbul Heybeliada) roman, tiyatro ve hikâye yazarı olup roman, tiyatro, hikâye, eleştiri, hatıra, mektup, şiir ve çeviri türlerinde 54 adet eser vermiştir.
Hüseyin Rahmi Gürpınar; İstanbul halkının toplumsal, töresel yaşantılarını, aile geçimsizliklerini, batıl inançlarını, yaşadığı çağdaki Türk toplumunun geçirmekte olduğu krizleri hümuristik bir mizah dehasıyla anlatır. Servet-i Fünûncuların yaşıtı olduğu halde, ayrı bir sanat görüşünü sürdürür.
1944 yılında ömrünün yaklaşık son 30 yılını geçirdiği Heybeliada'da yaşamını yitirdiğinde Hüseyin Rah- mi Gürpınar, Türk edebiyatının en verimli ve en çok okunan yazarlarından biriydi. Hüseyin Rahmi Gürpınar, Türk edebiyatında natüralist akıma dâhil edi- lebilecek eserler vermiştir.
Mezarından Kalkan Şehit / Eti Senin Kemiği Benim / Tünelden İlk Çıkış (Hüseyin Rahmi Gürpınar) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Türk edebiyatının gözüpek yazarı Hüseyin Rahmi Gürpınar, "dürüstlük" kavramını merkeze alıyor. Utanmaz Adam''da., onlarca yıl süren savaşların ardından kendini toparlamaya çalışan Türkiye'de, gayrimeşru yollardan bir hayata tutunma mücadelesi anlatılıyor.
İlgili 42 soru bulundu
Hüseyin Rahmi Gürpınar, (d. 17 Ağustos 1864, İstanbul Ayaspaşa, ö. 8 Mart 1944, İstanbul Heybeliada) roman, tiyatro ve hikâye yazarı olup roman, tiyatro, hikâye, eleştiri, hatıra, mektup, şiir ve çeviri türlerinde 54 adet eser vermiştir.
Hikâye kitapları: Kadınlar Vaizi (1920), Namusla Açlık Meselesi (1933), Katil Buse (1933), İki Hödüğün Seyahati (1933), Tünelden İlk Çıkış (1934), Gönül Ticareti (1939), Melek Sanmıştım Şeytanı (1943). Oyunları: Hazan Bülbülü (1916), Kadın Erkekleşince (1933), Tokuşan Kafalar (1973), İki Damla Yaş (1973).
MUHARRİR BU YA adlı eser, Kitap > Edebiyat, Kurgu > Deneme, Eleştiri kategorisinde İkinci El olarak satıştadır.
Mürebbiye-Tüm Eserleri (Hüseyin Rahmi Gürpınar) - Fiyat & Satın Al | D&R.
Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1911 tarihli romanı.
Toplumcu bir sanat anlayışıyla yazılarını kaleme alan Gürpınar, eserlerinde kullandığı yalın dil ile en çok okunan yazarlar arasında yer aldı. Gürpınar, roman ve öykülerinde seçtiği tipleri seviyelerine uygun, ustaca konuştururken olayları hem komik hem acıklı yönleriyle anlattı.
Yani onun gerçekçiliği, realizm- natüralizm akımlarına uygun olarak bilimsel bir gerçekçiliktir. Bununla birlikte, Gürpınar, genellikle edebiyatımızın natüralist kalemi olarak anılır.
Hüseyin Rahmi Gürpınar Sanat Anlayışı ve Edebi Kişiliği
Eserlerinde toplumsal ve ekonomik adaletsizlikleri, eşitsizlikleri, kadın-erkek ilişkilerini, din sorunlarını konu edinmiştir.
Ahmet Mithat Efendi, Tanzimat dönemi devrinde ön plana çıkan birçok edebi akımın etkisinde kalmıştır. İlk eserlerinde romantizmin, daha sonraki eserlerinde ise realizm ve natüralizmin etkisinde kalmıştır. Genellikle eserleri romantizmin etkisindedir.
Hüseyin Rahmi Gürpınar Eserleri ve En Çok Satan Kitapları - Can Yayınları
Mürebbiye'de, ülkesi Fransa'da dikiş tutturamayarak İstanbul'a gelen ve bir ailenin konağına mürebbiye olarak giren Anjel'in öyküsü anlatılır. Daha önce uyumlu bir yaşamı olan konak halkının erkekleri, Anjel'in gelişiyle baştan çıkarlar ve konağın dirliği bozulur. Yazar, bu romanında ikiyüzlü aile ahlakını yermektedir.
Bilindiği gibi Mürebbiye, Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 1899 yılında yayımlanan ve yazarına romancı olarak büyük bir şöhret kazandıran önemli romanlarından biridir.
Diktatörlükten kaçan yirminci yüzyıl aydınlarının sembolü olan Stefan Zweig, Mürebbiye adlı kısa romanında, yüksek tabakanın, kadınları cezalandıran ve erkekleri koruyan tutucu ahlak anlayışını çarpıcı bir öyküyle önümüze seriyor.
Eşkal-i Zaman Kitap Açıklaması
Tasvir-i Efkâr gazetesinde yayımlanan makalelerden oluşan Eşkal-i Zaman'da Ahmet Rasim, İstanbul'un gündelik yaşamını, vapurları, tramvayları, sokakları, esnafı, insan tiplerini, döneminin toplumsal sorunlarını kendine özgü üslubuyla anlatıyor.
Mürebbiye, önce İkdam gazetesinde tefrika edilmiştir (1899) ardından İkdam Matbaası'nda basılmıştır (1899).
Hüseyin Rahmi 1899 da neşrettiği Mürebbiye adlı romanında, sosyal bir tenkit örneği vererek, böyle bir kadının bir Osmanlı konağını nasıl altüst ettiğini, bütün değer hükümlerini nasıl iflas ettirdiğini tasvir eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri