Gazelin, ilk beyti matla'dan sonra gelen ve ondan daha güzel olması gereken beytine verilen ad. Arap nazım sisteminde en küçük nazım birimi. Eski şiirin en çok kullanılan ve sevilen nazım şekli.
Bu tamlamaların terim anlamlarına bakmadan günümüz Türkçesindeki karşılıklarına bakıldığında hüsn-i matla', “matla'ın güzelliği” yani “şiirin ilk beytinin güzel olması” demektir. Buna göre hüsn-i makta' da “son beytin güzel olması” anlamına gelir.
Gazelin ilk beyti kendi arasında kafiyeli, sonraki beyitlerin ilk mısraları bağımsız, ikinci mısraları ise ilk beyitle kafiyelidir (aa ba ca da ea ....). Gazelin ilk beyti matlâ; son beyti makta'; ikinci beyti hüsn-i matla', sondan bir önceki beyit ise hüsn-i makta' diye isimlendirilir.
İlk beyite "matla", matladan sonraki beyite "hüsn-i matla"; son beyite "makta", maktadan önceki beyite "hüsn-i makta" denir. En güzel beyite "beyt'ül gazel" ya da "şah beyit" denilir. Şairin "mahlas"ının geçtiği beyite "Taç Beyit" ya da "tahallüs" denir. Matla mısrası gazelin sonunda tekrarlanırsa "reddi matla" denir.
Bu türde arttırılarak kaleme alınan gazellere müzeyyel gazel denilir. Mülemma Gazel: Bazı şairlerin Arapça, Farsça ve Türkçe'yi birlikte kullanması ile oluşturulan gazel çeşitlerine denilmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Redifli şiirlere “müreddef” denir. Redif, Türk ve İran şiirine özgüdür. Arap şairleri redife ilgi göstermemiştir. Redifin önemli bir işlevi de divan şiirinde bazı gazellere ve özellikle kasidelere ad olmasıdır.
Musammat; ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte bazı gazel ve kasidelerde uygulanan, dize ortasında da uyak bulunması temeline dayanan bir divan edebiyatı tekniğidir. Bu tekniğin kullanıldığı gazellere "musammat gazel" adı verilir.
Aşkın verdiği acı ya da mutluluk anlatılır. Bu gazelin temsilcisi Fuzuli'dir. Rindâne gazel;içkiyi, içki zevkini, hayata karşı umursamazlığı, yaşamaktan zevk almayı anlatan gazellerdir. Rindane gazelin en başarılı şairi Baki'dir.
Klasik Türk şiirinde kadını ve aşkın zevklerini konu alan, zarif ve çapkın bir anlatımla söylenmiş gazellere “şûhâne gazel” adı verildiği bilinmekte ve bu tarzın edebiyatımızdaki en önemli temsilcisi Nedim kabul edilmektedir.
Sevgilinin güzelliği ve ona duyulan arzu gibi konuların işlendiği gazellere şûhâne gazel denir. İçki, hayattan zevk alma gibi dünyevi konuların işlendiği gazellere rindane gazel denir. Tasavvufi konuların işlendiği gazellere sûfiyâne ya da ârifâne gazel denir.
Gazelin ilk beyti matlâ; son beyti makta'; ikinci beyti hüsn-i matla', sondan bir önceki beyit ise hüsn-i makta' diye isimlendirilir. Şairin mahlası, hüsn-i makta' veya makta' beytinde geçer. Mahlasın geçtiği beyt, mahlas-hâne veya mahlas beyti adıyla anılır.
Gazelin, son beyti makta'dan önce gelen ve ondan daha güzel olması gereken beytine verilen ad. Arap nazım sisteminde en küçük nazım birimi.
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
Arapça şitâ (kış) kelimesinden türetilen şitâiyye “kışla ilgili, kışa ait” mânasına gelir. Kış, kasidelerin teşbîb (nesîb) bölümlerinde asıl methiyeye giriş yapılırken çok yaygın olmamakla birlikte işlenen konulardan biridir (bk. KASİDE).
Matla, Divan edebiyatında bir şiirin ilk beyiti. Daha çok kaside ve gazel türleri için kullanılır. "Doğmak" anlamındadır. Matla beyti diğer beyitlerden ayrı olarak kendi arasında redifli ve kafiyeli iki mısradan oluşur.
Bir edebiyat terimi olarak müzeyyel gazel, gazelin mahlas bey- tinden sonra beyit ya da beyitlerin ilave edilmesi olarak tanımlanır. Halûk İpek- ten, müzeyyel gazelin tanımıyla ilgili şu bilgileri verir: “Şairler bazen mahlasla- rını söyledikten sonra gazellerine bir kişiyi övmek için bir ya da birkaç beyit eklerler.
Şan ve şöhrete, dünya malına önem vermemeyi, daha çok yaşamaktan ve hayattan zevk alma düşüncesini yansıtan gazellere rindane gazeller denir. Aynı zamanda mal ve mülkün o kadar önemli olmadığını, yaşamanın ve hayattan keyif almanın daha önemli olduğunu gösteren gazeller olarak nitelendirilirler.
Bu tarzın edebiyatımızdaki en önemli ve güçlü temsilcisi olarak Nâbî bilinmektedir. Bu sebeptendir ki, “Hikemî Şiir” akımı “Nâbî Ekolü” olarak da anılır. Nâbî tarzının diğer temsilcileri olarak Sâbit, Sâmi, Seyyid Vehbî, Koca Ragıp Paşa gibi sanatçıların adla- rını burada anmak mümkündür.
Fuzûlî, duygu ve düşünce dünyasını şiirlerine edebî sanatlar aracılığıyla başarıyla aktarmış bir şairdir. Bu kabiliyetini yoğun bir şekilde gördüğümüz şiirleri ise şüphesiz Türkçe gazelleridir. Fuzûlî'nin bu başarısı Klâsik şiirimizde gazel şairi olarak anılmasını da sağlamıştır.
Sadece, gazel ile bazı kasidelerde görülen bir nazım biçimi türüdür. "Mütekerrir musammat", ilk bendde bulunan dize ile beyitlerin, diğer bendin sonunda tekrarlanmasına verilen addır. "Müzdevic musammat" ise bendi oluşturan dize ile beyitlerin, diğer bendler ile sadece uyak olarak benzemesi durumunda oluşur.
Müraca·a şiiriere klasik Türk şiirinin bütün nazım şekillerinde rastlanmakla birlikte, bu biçim ekseriyetle gazel, tuyuğ ve ruhailerde karşımıza çıkmaktadır. aşık ile maşukun karşılıklı konuşmalarından oluşan bu şi irlerde. aşık sorar. maşuk da cevap verir.
Hikemî üslup, bir edebî anlayış olarak “düşünceye dayalı, hikmetli söz söyleme” olarak tanımlanabilir. 17. yüzyılın ikinci yarısında eserler veren Nabi ile en önemli temsilcisini yetiştiren bu üslup, asıl etkisini sonraki yüzyılda göstermiştir.
Bir uzun, bir kısa şekilde yazılan divan edebiyatı nazım şeklidir. Murabba, muhammes, rubai, kıta, beyit gibi şekillerle birleştirilerek yazılgelmiştir. En çok "gazel müstezat" şeklinde yazılmıştır. Bir nazım şeklinin her mısrası veya her beytinin sonuna aynı ölçüde bir kısa mısra ekleyerek meydana getirilir.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
2 Tahmis: Başka bir şahsın gazelinin, her beytinin üst tarafına üçer mısra eklemek suretiyle meydana getirilen şekildir. En başa eklenen üç mısra, matla ile aynı kafiyede olur. Diğer beyitlere eklenen üçer mısra ise o beyitlerin (ikinci değil) birinci mısraları ile kafiyelenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri