Husus kelimesinin sözlük anlamı konudur. Bu sözcükten türetilmiş olan hususiyetle ve hususa kelimeleri ise bilhassa ve özellikle manasına gelir.
sıf. ve i. (er-mek'ten isim-fiil ekinin kalıplaşmasıyle er-miş) Allah'ın sevgilisi olan ve bu husus halk tarafından da kabul edilen (has kul), evliyâ, yatır, eren, velî.
HÜSNÜZAN – HÜSNİZAN
(ﺣﺴﻦ ﻇﻦّ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve ẓann ile ḥusn-i ẓann) Bir kimse hakkında iyi ve güzel kanâat besleme, iyi fikir besleme.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mahsus kelimesi husus sözcüğünden türetilmiştir. Husus, birine özel olmak anlamına gelirken mahsus da bir kişiye ayrılmış, sadece bir kişiye ait olan demektir.
Öz Türkçe bir kelime olan sürü, genellikle küçükbaş hayvanlar için kullanılır. Bir şeyin çok fazla olduğunu belirtmek için 'sürüsüne bereket'' denir. ''Sürüden ayrılanı kurt kapar'' sözü ise, belli başlı şartlar altında çoğunluğa uyulmasının gerekli olduğu anlamına gelir.
İlgili 24 soru bulundu
Cevap: 1. Genel kural. 2. Yasaları içine alan kitap.
"Onlar erdi muradına biz çıkalım kerevitine." deyimi dilimizde en sık kullanıldığı cümledir. Genellikle Türk yazarlar tarafından öykü ve masalların sonunda kullanılan bir cümledir. Başka insanların mutluluğuna ortak olmak ve bu mutluluktan kendisine düşen payı almak manasına gelmektedir.
Kereste, tahta vb. ağaç ürünlerini, kurutmak ya da bekletmek amacı ile belli düzenlerde üst üste dizerek yapılan yığına istif denir.
Münezzeh günah işlemekten uzak olan, yüce ve ulu demektir. Bu kelime İslami kaynaklarda ve risalelerde, Allah'ın adını yüceltmek ve hamd etmek için kullanılır.
İslâm devletlerinde, hükümdara verilen sultan denilen unvan. Sultan tabiri, Müslüman hükümdarlarının özellikle Sünnî kısmına ait bir unvandır. Sözcük, Arapça'dan alınmış olup, iktidar sahibi demektir.
Hüsn-i hulk; «ahlâk güzelliği, güzel ahlâk» demektir. Her husus gibi, onun tarifini de Rabbimiz tayin eder. Bu mânâda, güzel ahlâk; Cenâb-ı Hakk'ın bizden istediği ahlâktır.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hüsn kelimesinin sözlük anlamı güzelliktir. Hüsün şeklindeki kullanımı da yaygın olan sözcük, iyilik ve hayır manasında da kullanılır. Bu kelime birçok tamlamada yer alır. Örneğin, tasavvufta Allah, hüsn-ü mutlak, yani tek güzellik olarak nitelendirilir.
HÜSNÜNİYET – HÜSNİNİYET
(ﺣﺴﻦ ﻧﻴّﺖ) i. (Ar. ḥusn “güzellik” ve niyyet ile ḥusn-i niyyet) Gizli veya kötü bir tarafı bulunmayan hâlis ve temiz niyet, yürek temizliği, iyi niyet. Karşıtı: SÛİNİYET: Bendeniz, Hilmi Bey'in hüsnüniyeti olduğundan emînim Ahmet Beyefendi (Burhan Felek).
KİBRİYÂ 1. Büyüklük, ululuk, azamet: Bak mülküne var mı intihâsı / Bak zihne sığar mı kibriyâsı (Muallim Nâci). 2.
Mertebe Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Aşama, derece, evre.
Müşahede yoluyla gizli sırlara vakıf olan, marifet ve takva ehli kişilere ermiş denir.
Lejyon kelimesi Fransızca kökenli bir sözcüktür. Bu sözcük eski Roma döneminde piyadeleri ve süvarileri bir araya getiren birlik olarak değerlendirilir. Kısaca askeri birlik şeklinde değerlendirilir ve ortaçağ Avrupa'sında yaygın olarak kullanılırdı.
Türkçedeki kullanımıyla müstesna, genel kuralların dışında, özel veya istisna bir durumu ifade eder. Kelimenin Anlamı: Müstesna, bir şeyin veya durumun genel kurallardan veya normlardan saparak özel veya istisna bir konumda olduğunu belirtir.
Allah'ı yaratıklara veya yaratıkları Allah'a benzetme sonucunu doğuran inançları benimsemiş gruplara verilen ad. Zâtı, sıfatları ve mâbud oluşu yönünden Allah ile yaratılmışlar arasında benzerlik kurma anlamında terim.
Telkin Kelimesinin Güncel Sözlük Anlamı Ne Demektir? Cevap: Bilinç dışı bir sürecin aracılığıyla, kişinin ruhsal veya fizyolojik alanıyla ilgili bir düşüncenin gerçekleştirilmesi.
Radikalizm başlı başına aşırı bir siyasi görüşe inanmak veya aşırı bir siyasi görüşü desteklemek olabileceği gibi, aşırı olmayan veya aşırı bir görüş olarak doğmamış bir siyasi düşünceyi aşırı unsurlarla yeniden ele almak olabilir. Aşırılık anlayışı subjektif olabileceği için radikalizm görüşü de subjektif olabilir.
Osmanlı döneminde müderrislerin öğrencilere ödev olarak verdikleri güzel yaz örneklerine meşk denir. Meşk etmek ise el yeteneğini geliştirmek için alıştırma yapmak anlamına gelir. Tasavvufta aşığın maşuk ile zaman geçirmesi de meşk olarak adlandırılır.
Elçi kelimesi “Devletini başka bir devlet katında temsil eden kimse”, “uzlaşma sağlamak veya iş bitirmek için birinin yanına gönderilen kişi” anlamındadır. “peygamber, resûl, yalvaç/ yalafar, sefir, dilmaç, haberci, savcı, sözcü” gibi eş anlamlıları da bulunmaktadır.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit oturmak ve yatmak için kullanılan tahta seki sedir şeklinde anlatılır. Genellikle üzerine bir şilte sevilmek suretiyle bu amaç altında kullanılır.
Üzerinde ölü yıkanan ayaklı tahta ya da salacak teneşir anlamına gelmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden ele alınan bu anlamı ile beraber, amaca uygun olarak tek başına ya da cümle içerisinde kullanılabilir. Aynı zamanda üzerinde ölü yıkanan kerevet biçiminde de ifade edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri