Eğitim ve öğretimiyle bir donanma oluşturulan ve bizzat komuta ederek başarı sağlayan Mürsel Alp bir Türk Büyüğü, Bir Derya Beyi, Kaptan-ı Derya ve ilk Osmanlı Türk Denizcisidir.
Barbaros Paşa, Osmanlı sınırlarını Fas'a kadar uzattı. Aynı zamanda değerli denizciler yetiştirdi, tersaneyi geliştirdi. Bu denizcilerin en ünlüleri Turgut Reis, Salih Reis, Piri Reis, Murat Reis, Seydi Ali Reis ve Kılıç Ali Reis. Osmanlı deniz gücü onun yetiştirdiği denizciler sayesinde varlığını uzun süre sürdürdü.
📌Barbaros Hayreddin Paşa çok sayıda denizci yetiştirmiş olup, bunların en ünlüleri; Turgut Reis, Salih Reis, Piri Reis, Murat Reis, Seydi Ali Reis ve Kılıç Ali Reis'tir.
Osmanlı Devleti, 1323 yılında Karamürsel'i fethederek denize ulaştı, Kara Mürsel komutasında ilk donanma oluşturuldu ve Kocaeli'nde yapılan savaşlarda denizden destek sağlandı. 1327 yılında Karamürsel'de ilk Osmanlı tersanesi kuruldu ve böylece deniz gücünün kurumsallaşma çalışmaları başladı.
Barbaros Hayrettin Paşa, Yavuz Sultan Selim'in ardından Kanuni Sultan Süleyman döneminde de denizlerde büyük başarılara imza attı. Hristiyan denizcilerin, Osmanlı Devleti'nin Mora kıyılarına saldırması üzerine Kanuni Sultan Süleyman, Barbaros Hayrettin Paşa'yı 1534'te Kaptan-ı Derya ilan etti.
İlgili 25 soru bulundu
1416 Osmanlı – Venedik Deniz Savaşı:
1416 senesinde gerçekleşen bu savaş, Osmanlı Devleti'nin ilk deniz savaşı olması açısından büyük önem taşımaktadır. 1. Mehmed önderliğinde ve Çalı Bey komutasında olan Osmanlı donanması bu savaşı kaybetmiştir.
1416 yılı Osmanlıların ilk deniz savaşına sahne oldu. 29 Mayıs 1416'da Venedikliler, Osmanlı gemilerine saldırınca Çalı bey komutasındaki Osmanlı donanmasıyla Venedik donanması arasında savaş yapıldı.
Anadolu Selçuklu Devleti'nde denizcilik alanındaki ilk faaliyet, Süleyman Şah'ın vekili Ebu'l Kâsım tarafından başlatıldı. İlk olarak Ebu'l-Kâsım zamanında Türkler, Marmara kıyılarında bir tersane inşa etmişlerdir. Anadolu'daki ilk Türk deniz filosu 33 yelkenli gemi ve 17 kürekli gemiden oluşuyordu.
İlk olarak MÖ 4000 yıllarında Eski Mısırlıların uzun kamışlı tekneler yapması gemilerin bilinen en eski örneğini oluşturmuştur.
Muharebe, 20 Ekim 1827'de Navarin Limanı'nda demirli Osmanlı-Mısır gemilerine, müttefik Ingiliz, Fransız ve Rus filolarının hiçbir uyanı yapmadan âni bir saldırısı ile başlamıştı. Yaklaşık üç buçuk saat süren savaş sonunda limandaki hemen hemen bütün Osmanlı gemileri yakılarak yok edilmişti.
İlk Türk Denizcisi Çaka Bey.
Çaka Beyliği: İlk Türk denizcisi olan Çaka bey tarafından, İzmir civarında kurulan bu beylik aynı zamanda denizcilik faaliyeti gösteren ilk beyliktir.
Barbaros, Hızır Reis, Barbarossa… Akdeniz'de 1500'lü yıllarda bu isim tek bir kişiyi ifade ederdi: Barbaros Hayreddin Paşa. Osmanlı'nın ve Türk tarihinin en büyük denizcisi, Akdeniz'in fatihi ve Osmanlı'nın deniz hâkimiyetini sağlayan büyük denizci.
Barbaros Hayreddin Paşa veya gerçek adıyla Hızır Reis (d. 1478, Midilli – ö. 4 Temmuz 1546, İstanbul), kaptan-ı derya unvanıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryasıdır. 16. yüzyılda gerçekleştirdiği seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi.
Osmanlı'nın “gaziü'l-bahr” olarak anılan denizcileri. Osmanlı Devleti, coğrafyanın bir neticesi olarak kara devleti şeklinde kuruldu; fakat Karesioğulları'nın devlete katılımı sonrası denize ve denizciliğe olan ilgi oluşmaya başladı.
Türk Denizcilik Tarihi Ortaya Çıkışı
Türkleri denizcilikle tanıştıran ilk isim Çaka Bey'dir. 1081 yılında 50 parçaya sahip olan ilk Türk Donanması Çaka Bey tarafından kurulmuştur. Bu tarih (1081 yılı) ülkemizde Deniz Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak kabul edilmiştir.
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
İzmir. İlk Türk denizcileri arasında yer alan ve 1338 yılındaki Epir harekatında İnebahtı Körfezi'ne geçebilmek için gemileri 10 kilometre karadan yürütmesiyle Fatih Sultan Mehmet'e de ilham kaynağı olduğu belirtilen Aydınoğulları Beyi Gazi Umur Bey, Çaka Bey ile Türk denizciliğinin kurucusu olarak gösteriliyor.
TCG Anadolu, 10 Nisan'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmişti. Erdoğan, TCG Anadolu'nun dünyanın ilk SİHA gemisi olduğunu söylemişti.
Abdülaziz, Birleşik Krallık gezisinde Kraliyet Donanması'nı görmüş ve çok etkilenmişti. Ülkeye geri dönünce hemen yeni bir donanma kurma hazırlıklarına girişti ve onun girişimleriyle birçok gemi satın alındı. Ahşap gemilerden oluşan bu yeni donanmanın o günlerde dünyanın en büyük üçüncü donanması olduğu söylenir.
Osmanlı Devleti'nin donanması tarih boyunca 4 kez yakılmıştır.
Burada önemle ifade etmek gerekir ki Osmanlıların Marmara'da ve Çanakkale Boğazı'nda bir donanmaya sahip olmaları, Karesi Beyliği'ni ilhak etmekle başlamıştır.
Müttefik donanması kalyon türü yüz yirmi sekiz gemisini kaybetti. Preveze Deniz Savaşı ile Hıristiyan Dünyası Akdeniz'deki hâkimiyetini kesin olarak kaybetti. Preveze, Hıristiyan Devletler için olduğu kadar Osmanlı Devleti denizciliği için de bir dönüm noktası oldu.
Müslüman Araplar'la Bizanslılar arasında yapılan ve müslümanların galibiyetiyle sonuçlanan ilk deniz savaşı (31/652 veya 34/655).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri