Bilim insanları çoğu uzman, mizacın genetik ve biyolojik bir temele sahip olduğu konusunda hemfikirdir , ancak çevresel faktörler ve olgunlaşma, bir çocuğun kişiliğinin ifade biçimlerini değiştirmektedir. Bir aile içindeki benzer mizaçlar, paylaşılan genetiğe ve bireyin yetiştirildiği çevreye atfedilebilir.
Öte yandan; çocuğun zekâsı, kişisel tercihleri, mizacı gibi psikolojik özellikleri söz konusu olduğunda genlerin etkisini bu kadar kolay gözlemlemek bu kadar kolay olmamakta ancak genetik çalışmalar gösteriyor ki sosyal ve psikolojik kişilik özelliklerinin hatırı sayılır bir kısmı aslında genetik faktörlere bağlı.
İnsan kişiliği, dil yetenekleri ve cinsel davranışları gibi davranışların hepsi genetik bir bileşene sahiptirler. Tüm bunların yanı sıra, bir “gay geni” bulundu açıklamaları genellikle kabul edilemez.
Bir organizmadaki alellerden oluşan genetik yapısına genotip denir. Organizmanın sahip olduğu gözlemlenebilir özelliklere ise fenotip adı verilir.
Davranış hem genetik hem çevresel faktörlerle belirleniyor
birbiriyle etkileşimi bireyin davranışlarında belirleyicidir. Genetik yapısı aynı olan fakat farklı ailelerde büyüyen tek yumurta ikizleri çalışmaları genetiğin tek başına davranışı açıklama yetersiz kaldığını doğrulamaktadır.” dedi.
İlgili 23 soru bulundu
İkizler arasındaki bu tür farklılıklar, kişilik ve zeka seviyesini belirlemede en az genler kadar rol oynayabiliyor. Sonuç olarak kişilik ile davranış arasında önemli bir fark bulunuyor. Kişilik, genetik bir miras olabilir ancak insan davranışı hiçbir zaman genetik bir miras olmuyor.
Çocuk Hematoloji ve Genetik Uzmanı Prof.
“Babanın genleri genel olarak daha baskın, anneden geçen genler daha çekinik olur” diye bir şey yok. Bazı genler baskın geçer, bazı genler çekinik geçer. Eğer araştırma genetik hastalıklar üzerineyse, hangi hastalıklar üzerinde çalıştıklarını bilmek gerekir.
Yani buradan yola çıkarak insanın irade gücünün bir bakıma biyolojik olduğu söylenebilir. Karakteristik özelliklerin sadece bir kısmı genlerden etkileniyor ancak agresiflik güçlü bir şekilde genlere dayanan bir davranış.
Herkesin bildiği temel biyoloji bilgilerine göre cinsiyet babadan geçmektedir. Baba XY, anne XX'tir. Anneden X geleceği için babadan ne gelirse cinsiyet de ona göre belirlenir.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur.
Yani bir araştırmaya göre zekânın genetik etkisi % 75 iken çevrenin etkisi ise % 25 olarak açıklanırken başka bir araştırma da bunun yaşa göre değiştiğini vurguluyor. Yani küçük yaşlarda genetik etki % 20'lerde gençlerde % 40 olurken orta yaşlarda ise % 60 olarak değişiyor.
Canlı çeşitliliğini çekirdekteki kalıtsal madde oluşturur. Canlılarda çeşitliliğe neden olan her bir özelliğe karakter denir. Sadece cantının yaşamını etkileyen karakterlere kalıtsal olmayan karakterler denir. Vücut ağırlığı, organ eksikliği, konuşma şekli, saç uzunluğu kalıtsal olmayan karakterlerdi.
Bugün için zekanın %40 ila 60'ının kalıtsal olduğu geri kalanının çevreye bağlı olarak geliştiği ya da gerilediği kabul ediliyor. Bir çocuk çok yüksek IQ ile doğsa bile bunu beslemediği takdirde körleşme olasılığı çok yüksek.
Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Şimdi bilim insanları empatinin sadece yetişme tarzı ya da hayat deneyimleriyle değil biraz da kalıtım yoluyla geçtiğini söylüyor. Translational Psychiatry isimli bilimsel dergide yayımlanan ve 46 bin kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre genler ne kadar empatik olduğumuzu belirleyebiliyor.
Cilt rengi, poligenik bir kalıtımdır. Siyah ten karakteristiği baskın gen kaynaklıdır. Bu yüzden siyah tenli bir baba ile beyaz tenli bir annenin çocuğu da yüksek ihtimalle koyu ten ile doğacaktır. Ancak koyu ten ile açık ten allellerinin sayısı birbirini dengeliyorsa doğacak çocuklar, melez ten rengi ile doğarlar.
Dişiler hem annelerinden hem de babalarından bir X kromozomu alırlar. Erkekler X kromozomlarını annelerinden, Y kromozomlarını babalarından alırlar 1 .
Babalar ise Y kromozomu farkıyla bebeğin cinsiyetini belirleyen kromozomu verir. Bir bebek eğer babasından X kromozomu alırsa XX olması nedeniyle kız bebek, eğer babasından Y kromozomu alırsa XY genotipi ile erkek bebek olarak dünyaya gelir. Birçok kültürde gamzeler, sevimli ve çekici olarak değerlendiriliyor.
Bu durum, depresyon, kaygı bozukluğu ile ilişkili olabilir. Normal konuşmalarda bile sinirli tepkiler verebilirler. Örneğin; araba ile yolculuk esnasında kişi yanındakine “Hangi sokaktan döneyim?” diye sorar, diğeri ise “Nereden dönersen dön!” diye tepki gösterir. Bu sinirlilik hali, günlük stresle de ilgili olabilir.
Öfke kontrol bozukluğu; stres, aile problemleri, zayıf iletişim becerileri, finansal sorunlar, depresyon, sevilen birinin kaybı, madde ve alkol kullanımı gibi nedenlerden kaynaklanabiliyor.
Depresyon geçiren kişiler, takıntılı titiz olan insanlar, şüpheci insanlar, duygularında aşırı iniş çıkış yaşayanlar, anti sosyal kişiliği olanlar aşırı sinirlilik rahatsızlığı yaşayabilirler. Stresli iş hayatı, mutsuz aile hayatı, alkol ve madde kullanımı aşırı sinirliliği tetikleyen unsurlardır.
Kadınlarda dedelerinden kalan cinsiyet kromozomu(Y) olmaz. Erkekler de ise annelerinin babasından(Y) ve babaannesinden(X) kalan cinsiyet kromozomu olmaz. Hem kız hem oğlan çoğunun bir X kromozomu mutlaka anneanneden gelirken kızdaki bir X kromozomu babaanneden, erkekteki Y kromozomu babasının babasından gelir.
Genelde babaya benziyor olduğu söylenir böyle durumlarda ki; kafalarda soru işareti olmasın. Bu durum sadece görüntüye bakarak bazen doğru olsa bile, bebekler anneye genetik açıdan daha fazla benzer.
Bebeğimiz dünyaya geldiğinde doğal olarak onu kendimize benzetmeye çalışırız. Göz ve saç rengi gibi kalıtsal özelliklerin yanı sıra, genlerle liderlik, ruhsal yapı gibi genetik özelikler geçebilir. Çocuk her iki ebeveynden izler taşır. Yüzü size, saçları büyük annenizinkine, gözleri babasının gözlerine benzeyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri