Huzursuz bacak sendromunun kesin nedeni birçok vakada belirlenmemiştir. Araştırmacılar, durumun kas hareketlerini kontrol etmek için beyin tarafından salgılanan dopaminde bir dengesizlikten kaynaklandığını düşünmektedir. Huzursuz bacak sendromu çocukluk dönemi de dahil olmak üzere herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir.
Antihistaminikler, antidepresanlar ya da bulantı önleyici ilaçlar gibi bazı ilaçlar huzursuz bacak sendromuna neden olarak semptomların daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bunun yanında B12, magnezyum, folik asit, üre kreatinin eksikliği, huzursuz bacak sendromunun belirti olarak çıkmasına neden olabilir.
Hastaların çoğunda huzursuz bacak sendromunu açıklayacak kesin bir neden yoktur. Beyinden salgılanan ve vücudumuzdaki kas hareketlerinin kontrolünden sorumlu olan dopamin maddesindeki dengesizlik ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.
Huzursuz bacak sendromunu hamilelik sırasında da görülebilir, ama belirtiler doğumdan kısa bir süre sonra kaybolur. Magnezyum eksikliği, B12 vitamini eksikliği, böbrek yetersizliği ve romatroid artrit gibi birçok başka hastalık huzursuz bacak sendromuna yol açabilir.
Huzursuz bacak sendromunun farklı semptomları sebebiyle net tanımı yoktur. Bu rahatsızlık demir eksikliği, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklarla birlikte görülebilirken aynı zamanda psikolojik olarak da ortaya çıkabilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Özellikle yeterli miktarda su tüketimi ve demir alımı, huzursuz bacak sendromunu olumlu yönde etkilemektedir. Bununla beraber sigara ve kafein tüketimini de azaltmak gerekir. Ayrıca beslenmenizde C ve E vitamini içeren besinlere de ağırlık verebilir, huzursuz bacak sendromunun neden olduğu ağrıları azaltabilirsiniz.
İkincil Huzursuz Bacak Sendromunda neden olan etken bulunup tedavi edildiğinde (demir eksikliği gibi) hastalığı tamamen ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Huzursuz bacak sendromunda tanı hastanın yaptığı tarif ve bacaklarındaki şikayetlerini açıklayacak başka bir neden bulunmaması ile konur.
Huzursuz bacak sendromu kişinin kaliteli bir uyku almasını engellediği için kişi genellikle sabahları yorgun olarak kalkar, dikkat ve hafıza bozukluğu gibi durumlar yaşamasına ve fonksiyon kayıplarına neden olabilir. Yine uykusuzluğa bağlı olarak gün içinde uyuma hali ve uzun vadede depresyona yol açabilir.
Huzursuz bacak sendromlu hastaların üçte birinde nöropati (sinir kılıfı veya gövdesinde hasar) çıkması nedeniyle EMG yapılır. Bu hastalıkta sıklıkla uykuda periodik hareket bozukluğu da sık olarak ortaya çıkmaktadır. Tedavide dopamin, dopamin reseptör agonistleri, gabapentin,benzodiazepinler kullanılabilmektedir.
Huzursuz Bacaklar sendromu sık görülen, uyku ile ilişkili bir hareket bozukluğu olup hastalığın ortaya çıkışında D vitamini eksikliğinin rolü vardır.
Lavanta sabunu ya da lavanta ürünleri ile huzursuz bacak sendromundan kurtulmanız çok kolay. Lavanta sabunu ile bacaklarınızı yıkarsanız, kan dolaşımını hızlandıracağınız için ağrılardan anında kurtulabilirsiniz. Eğer lavanta yağı ile masaj yapacaksanız, uykudan önce yağı sürüp uyuyabilirsiniz.
Huzursuz bacak sendromu özellikle istirahat döneminde ortaya çıkan bacaklarda uyuşma, yanma, iğnelenme, karıncalanma, ağrı ve şiddetli hareket ettirme isteği gibi yakınmalarla kendini gösteren bir nörolojik hastalıktır.
Huzursuz Bacak Sendromu Tanısı Nasıl Konulur? Hastalığın tanısı, uyku hastalıkları uzmanı doktorların hastanın ayrıntılı olarak öyküsünü ve muayenesini değerlendirmesiyle konulur. Özellikle demir eksikliğinin tespiti için kan testleri yapılabilir.
Hareketsizlik ile şikayetler artar, hareketle birlikte de zaman içinde azalır. Bacaklarda huzursuzluk, uyuşma, yanma, ağrı hissedildiğinde, yataktan kalkıp ev içinde yürüyüşler yapmak yararlı olabilir.
Huzursuzluk nedenleri arasında stres ve kaygı faktörleri genç bireylerde en fazla etkiye sahip unsurlardır. Gelecek kaygısı, yoğun baskı, altta yatan psikolojik hastalıklar ve psikolojik gelişim bozuklukları gibi durumlar gençlerin rahatsız hissetmesine neden olabilir.
Bazı antidepresanların HBS'yi tetiklediği veya kötüleştirdiği bildirildiğinden HBS'deki depresyon tedavisinin bazı özel yönleri vardır. Venlafaksin gibi SNRI ile sitalopram, fluoksetin, paroksetin ve sertralin gibi SSRI, serotonerjik etki aracılığı ile dopamin inhibisyonu sonucu HBS semptomlarına yol açabilir (28).
Bacaklara uygulanan hacamatın faydaları arasında kan dolaşımının rahatlaması ile huzursuz bacak sendromu gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesi sayılabilir. Bacak hacamat noktaları arasında üst bacak bölgesi ve baldır bölgesinin ön ve arka kısımları sayılabilecektir.
Kemik, eklem, tendon, sinir, kas ve damarlarda olan problemler ağrıya neden olabilir. Bunların dışında bacak ağrısı nedenleri bel fıtığı, diabet, huzursuz bacak sendromu, bacak arteriyel sisteminde darlık, bacak venöz damarlarında genişleme ve varis gibi hastalıkların belirtisi olarak da ortaya çıkabilir.
Huzursuz bacak sendromu çoğunluk olarak gece ya da dinlenme sırasında ortaya çıkmaktadır. Hasta, gece yatağa yattığında ya da dinlenme anında karıncalanmalar, yanma ve batma şeklinde rahatsız edici bir his ya da kontrol edilemez bir dürtü nedeniyle genellikle istemsizce kasılmalar yaşar.
Huzursuz bacak sendromu, yaygın olarak görülen sinir sistemi hastalıklarından bir tanesidir. Bu hastalığa sahip bireylerde özellikle dinlenme durumunda bacaklarda, ayaklarda ve bazen de kol bölgesinde rahatsızlık hissi ortaya çıkar.
Huzursuz Bacak Sendromunda OZON TERAPİ Çağımızın hastalıklarından biri olan “Huzursuz Bacak Sendromu” tedavisinde etkin yöntemlerden biridir. Bu uygulama sayesinde gece uykularından uyanan ve bir türlü uykuya geçemeyen hastaların daha rahatladıkları izlenmektedir.
İçindekiler: Siyah Hardal Yağı, Alabalık Yağı, Hint Yağı, Isırgan Yağı, Kafur Yağı, Kapsaisin Yağı, Kara Biber Yağı, Kekik Yağı, Nane Yağı, Okaliptüs Yağı, Papatya Yağı, Susam Yağı Yağı. Düzenli kullanım ile huzursuz bacak sendromundan dolayı meydana gelen bacak ağrılarında kesin bir sonuç elde edilir.
Hiperakvitite genellikle bilinen bir kavramdır. Özellikle çocuklarda görülen yerinde duramamak, sürekli hareket etmek gibi davranışların tam tersi ise hipoaktivitedir. Yavaş hareket etme hastalığı olarak da bilinen bu hastalık aşırı ağır hareket etmek, uyuşukluk ve fazla sakinlik olarak tanımlanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri