Hıyar veya salatalık (Cucumis sativus), kabakgiller (Cucurbitaceae) familyasından bir bitki türü ve meyvesine verilen ad. Anayurdunun Kuzey Hindistan olduğu sanılan bitkinin tarımı çok eski dönemlerden beri yaygın olarak yapılmaktadır.
Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Hıyar” kelimesi için verilen açıklamada “Kabakgillerden, uzun, iri meyveli, sürüngen, bir yıllık otsu bir bitki (Cucumissativus)” ve “Bu bitkinin iri, yeşil ürünü, salatalık” bilgisi yer alıyor.
Salatada çok kullanıldığı için salatalık denmiş olmalı. En makul isim de bu. Hıyar daha ziyade iri olanına denir her halde; küçüklere de badem.
Açık tarlada yetiştirilen turşuluk çeşitler ise Kornişon, Belair, Belmonte, Rus ve Gherkin salatalıklarıdır. Serada yetiştirilen sofralık çeşitlere örnek olarak Bittex, Standex, Orion, Melior ve Green spott; turşuluk çeşitlere örnek olarak Hokus, Nimbus ve Argus verilebilir.
Kaç çeşit hıyar vardır? Kabakgiller familyasından tek yıllık bitki olan hıyar 90 cins ve 750 türle, sebzeler içinde önemli bir yere sahiptir.
İlgili 16 soru bulundu
Eğer tam karşılık olarak alacaksak ilgili sebzenin adı hıyar. Hıyar kelimesi Farsça. Salata ise "tuzlanmış" demek ve genellikle turşuyu ifade ediyor. Hıyar turşusu da "salata" olarak adlandırılmış.
3 bin yıldan beri Asya ve Afrika'da yetiştirilmekte olan ve anavatanı muhtemelen Hindistan olan hıyar; B ve C vitaminleri yönünden zengindir ve bünyesinde yüksek miktarda kalsiyum, fosfor, demir ve diğer besin maddelerini de bulunmaktadır. Hıyar tohumu da idrar artırmaya iyi gelmektedir.
Takım : Cucurbitales Familya : Cucurbitaceae Cins : Cucumis Tür : Cucumis sativus Hıyarın ülkemizde yetiştirilmesi çok eskilere dayanır. Her yörede üretimi yapılmakla birlikte toplam üretimin %44'ü Akdeniz bölgesinden elde edilir. Bu bölgeyi sırasıyla %11 Ege, %9,8 Marmara, %9 Orta kuzey bölgesi izler.
Salatalık ülkemizde her bölgede yetişebilmektedir. İç Anadolu Bölgesi, Ege Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Marmara Bölgesinde salatalık tarımı yaygın olarak yapılmaktadır. Diğer bölgelerde ise yıl içerisinde seralarda da yetiştirilebilmektedir.
Salatalık günlük hayatta en çok kullanılan ve tüketilen ürünlerden biridir. Çoğu kişi salatalığı sebze olarak bilir ve bu şekilde tanımlar. Ancak salatalık bir meyvedir. Çekirdekli bir yapıya sahip olan salatalık, bilimsel açıdan bakıldığı zaman meyve kategorisinde yer almaktadır.
Salatalık vitamin ve mineral yönünden oldukça zengin bir sebzedir. A, B, C, K vitaminleri ve potasyum, magnezyum, fosfor yönünden besin değerleri ile öne çıkmaktadır. Salatalık vitamin ve mineral içeriğinin yanı sıra lifli bir gıda olması sebebiyle mide ve bağırsaklar açısından da olumlu etkilere sahiptir.
İlgili Ürünler. Amerika kıtasına ilk hıyarlar (salatalık), Christopher Columbus tarafından 1494 yılında Haiti'ye getirilmiştir. Günümüzde dünya çapında hıyar (salatalık) üretimi yaklaşık 90 milyon ton olup, 70 milyon ton üretim ile Çin dünyanın en büyük hıyar (salatalık) üreticisi konumundadır.
Farsça χiyār خيار "salatalık, cucumis sativus" sözcüğünden alıntıdır.
Hıyarları uzunlamasına dörde bölelim ve her birini küçük parçalara doğrayalım. Tavaya 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı koyalım ve mantarlar suyunu bırakana kadar kavuralım. Mantarları tavadan çıkaralım bir tabakta bekletelim.
Özellikle yaz aylarında yetişen bu besin kahvaltı başta olmak üzere ara öğünlerde de tüketilmektedir. Salatalık ne zaman yenir sorusu için Haziran ayının başlarından Eylül ayının sonlarına kadar tüketimi sağlanmaktadır.
Salatalıklar yaz sebzeleri olmalarına rağmen soğuktan hoşlanırlar. Bu nedenle, buzdolabının sebzelik çekmecesinde 2 haftaya kadar bozulmadan bekleyebilirler. Ancak en iyi kalite için maksimum 1 hafta içinde tüketmek en iyisidir.
Yukarıdaki tüm basit adımları atlamadan uyguladığınızda, yaklaşık 60-70 gün sonra mis kokulu, kütür kütür salatalıklar almaya başlarsınız. Bu salatalıkları dalından koparırken bitkiye zarar vermemeye özen göstermelisiniz.
Toprağın tam ortasına biraz genişçe delik açın. Bu delik oyuk şeklinde olmalı ki tohumları güzelce yerleştirebilin. Tohumları ekerken 5 ya da 8 tane almanız ideal olacaktır. Toprağın ortasındaki çukura salatalık tohumlarını aralıklı olarak ekin ve üzerini geçecek kadar da toprak serpmeyi unutmayın.
Doğru şekilde ve sıralı biçimde gerekli koşullar yerine getirildiği takdirde, salatalıklar 60 ya da 70 gün içerisinde yenecek hale gelir. Böylece taze şekilde ve yenecek biçimde kütür kütür salatalıklar elde etmek mümkündür.
Salatalık nemli bezde ya da bir suyun içinde kolay bir şekilde çimlenebilir. Nemli bir bezde ya da suyun içinde 3 gün gibi kısa bir sürede salatalık tohumunun çimlenmesi mümkündür. Bahçede ya da tarlada salatalık yetiştirilecekse tohumların çimlenmesi yaklaşık olarak 8 ile 10 gün arasını bulabilir.
Salatalık, tohum ve fide olarak ekilebiliyor. Tohum olarak ekilecekse en uygun Ekim ayıdır. Fide olarak ekilecekse Nisan ayının sonundan Haziran ayının sonuna kadar ekebilirsiniz.
işlenmiş toprağa salatalık(hıyar) tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 2-2,5 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 8-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Özellikle diyet yapanlara salatalık sık sık önerilir. Kilo vermede etkili olan aynı zamanda da tadı lezzetli olan bu meyvenin kabuğunu soymadan yemeniz gerekir.
Salatalık buzdolabında Nasıl Saklanır? Bütün salatalıkları havlu kağıda sarın ve koroplast Büyük kilitli poşete koyun ve buzdolabının üst kısmına yerleştirin. Kağıt havluya sardığınız dilim veya tüm salatalıkları kilitli poşete koyup havasını alarak kapatın. Buzdolabına yerleştirin.
Uzmanlar tarafından tavsiye edilen salatalık tüketim miktarı günlük 2 adet olarak belirlenmiştir. Fazla salatalık tüketmek insanı tok tutar ve başka besinlerden gelecek olan vitamin ve mineralleri engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri