Hz. Ebû Bekir daha hayattayken cennetle müjdelenmiş, azad olmuş anlamına gelen atîk lakabıyla anılmıştır.
Bu durum üçüncü gün yine aynı şekilde yaşandığında, Ashab-ı Kiramdan ilme ve ibadete düşkünlüğü ile tanınan genç sahabi Abdullah bin Amr, Medineli sahabinin peşine düştü. Bu sahabi hangi ibadeti ya da hangi özelliği sayesinde cennetle müjdeleniyor, Allah Resulü bu müjdeyi neden üç gün boyunca tekrarlıyordu?
Bunlar bilindiği üzere şu kişilerdir: Ebû Bekir Abdullah b. Ebû Kuhâfe (ö. 13/634), Ömer b. el-Hattâb (ö. 23/644), Osman b. Affân (ö. 35/656), Ali b. Ebû Tâlib (ö. 40/661), Ebû Ubeyde b. el-Cerrâh (ö.
Kaynaklarda “el-aşeretü'l-mübeşşere”, “el-mübeşşerûn bi'l-cenne”, “el-aşeretü'l-meşhûdü lehüm bi'l-cenne” gibi ifadelerle anılan bu on sahâbî Ebû Bekir, Ömer, Osman, Ali, Talha b. Ubeydullah, Zübeyr b. Avvâm, Abdurrahman b. Avf, Sa'd b. Ebû Vakkās, Ebû Ubeyde b. Cerrâh ve Saîd b. Zeyd'dir.
Kureyş kabilesine mensup olup nesepleri Hz. Peygamber'in nesebiyle birleşmektedir. Bu sebeple, “aşere-i mübeşşere” ifadesini “Kureyş'ten cennetle müjdelenmiş on kişi” olarak anlamak daha doğru olacaktır. Nitekim konuya ait rivayetlerde de “aşeretün min Kureyşin fi'l-cenne” kayıtlarına rastlanmaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
Cennetin Dört Hanımefendisi: Hz.Asiye, Hz.Meryem, Hz.Hatice, Hz.Fatıma.
- Ebu'l-leys es-Semerkandi'nin bir kitabında zenginlik ve büyük bir mevkilerinden dolayı peygamberler arasında en son giren Hz. Süleyman (as) olduğunu ve sahabiler arasından ise Abdurrahman bin. Avf (ra) olduğu yazıyordu.
Bu durum, Hazret-i Aişe'yi de ziyadesiyle duygulandırmıştı. Biraz zaman sonra, Peygamber Efendimiz asm) eve geldiğinde; Hz. Aişe (ra) annemiz, gecikmeden bu olayı anlatacaktı. Peygamberimiz (asm) Efendimiz (asm), “Ey Aişe, o kadın bu davranışı sebebiyle, Cennet'e girdi.
Resûlullah (s.a.a.), Hz. Ali'ye (a.s.), "Cennete giren ilk dört kişi Benim, sensin, Hasan ve Hüseyin'dir" buyurdu. (el-Mu'cem'ul-Kebir, 1/319/950). İmam Bâkır (a.s.) ise, "Cennete ilk girecek olan cennet ehli iyilik ehlidir" buyurdu. (Emali es-Saduk, 210/5).
Üsâme, “hibbü Resûlillâh” (Resûlullah'ın sevdiği kişi) veya babasından dolayı hibbü'bni'l-hib (Resûlullah'ın sevdiği kişinin sevgili oğlu) diye şöhret kazanmıştır. Hz. Peygamber'in hicretten sonra Zeyd b.
Kahramanca savaştığı Uhud Gazvesi'nde Resûlullah'ı korurken birçok yerinden yaralandı ve eli çolak kaldı. O gün üzerinde iki zırh bulunduğu için Uhud kayalığına çıkamayan Resûl-i Ekrem Talha'nın sırtına basarak oraya çıktı bu sebeple de “Talha'ya -cennet- vâcip oldu” buyurdu (Tirmizî, “Menâḳıb”, 21).
Osman bin Affan (Arapça: عثمان بن عفان) (d. 574/576 - ö. 17 Haziran 656), Dört Büyük Halife'den üçüncüsü, İslam peygamberi Muhammed'in cennetle müjdelenmiş sahabelerinden birisidir.
Meryem, Hz. Âsiye, Hz. Fatıma, Hz. Sümeyye sadece bunlardan bir kaçı… Onlar hayatlarıyla birer iman abidesi haline gelmiş, peygamberlerin yolunu takip ederek cennetle müjdelenmiş hanımlar olarak hepimiz için örnek olmuştur.
Hz. Peygamber'in (s.a.v) şöyle anlattığı rivayet ediliyor. "Cennet ortasında bir ırmak gördüm. Arş'ın yukarısında akar. Bir yerden su, süt ve bal çıkar.
Sahabeler Müslümanların en hayırlısı olma şerefine ermişlerdir. Bu sahabelerin arasında Peygamber Efendimiz (Sav) tarafından cennetle müjdelenen 10 sahabe vardır. Bu sahabeler Aşere-i Mübeşşere olarak ta bilinir. Aslında Kur'an'ı Kerim'e göre Allah'ü Teala sahabelerin hepsine cenneti vaad etmektedir.
Atasözü Cennetin kapısını cömertler açar Cennetin kapısını cömertler açar. [1] Cömert insan muhtaçları gözetir, yardımda bulunur. Allah da onların bu fedakarlıklarına fazlasıyla mükafat verip cennetine koyar.
Tanah'a göre Kabil, kardeşi Habil'i kıskandığından dolayı ona karşı kin ve nefret beslemiş, en sonunda da kardeşini öldürerek İnsanlık tarihindeki ilk cinayeti işlemiştir. Bunun üzerine YHVH, Kabil'i cehennem azabıyla cezalandırmıştır.
Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Üç kimse cennete giremez ve Allah kıyamet günü onlara nazar etmez; Ana babasına isyan eden kimse, erkeklere benzeyen kadın ve karısına kötülük yapılmasına razı olan kimse.
Peygamber efendimiz ile Hz Meryem annemizin cennette evleneceğini anlatan hadisi şerif hakkında. - YouTube.
Meryem'i Cennet'e Hz. Muhammed (s.a.s) ile evlendirerek ahiret çöpçatanlığı yapmağa kalktığı anlaşılmaktadır.
Doğumunun 613 yılı sonlarında veya 614 yılı başlarında olduğu söylenmektedir; ancak doğum yılı konusunda da çeşitli tartışmalar ve muhtelifler vardır. Aişe, Muhammed'in 3. ve en genç eşidir.
Dini kaynaklara göre Süleyman, Kudüs yakınlarındaki Gazze şehrinde doğdu. Davud'un on dokuz kadar oğlu vardı ama Tanrı, Davud'un oğulları arasından Süleyman'ı kendisine varis kıldı. Ayrıca kutsal kitaplara göre dünyaya gelmiş en zengin insan ve peygamberdir.
el Cevab: Bütün ümmetlerden Allah'ı tevhid edip kendilerine gönderilen peygamberlerine iman eden ve o iman çerçevesinde ahiret günü hesaba çekileceklerine iman edip, emrolundukları salih amelleri yapanlar cennete gireceklerdir. Ahiret gününe iman ancak bir peygamberin daveti ulaştıysa söz konusudur.
Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm) Cehennemden çıkıp da Cennet'e gireceklerin en sonuncusunun ahvâlini beyan eder. Bu adam emekleyerek Cehennem'den çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri