Bu kelimenin nispet mi, nisbet mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı nispet şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Nispet edercesine yaptığı bütün bu davranışlar, sadece insanları kendinden soğutuyor.”
[1] Birisini kızdırmak için ona gösteriş yapmak.
* 1983 öncesindeki TDK, yanlış kullanılmasını önlemek için nispet “i”sini kullanıldığı her yerden kaldırmıştır. Doğu dillerini iyi bilmeyenlerin, bu imi doğru kullanması olanaksızdır. Eski TDK'nin bu kaygısı, resmi TDK'nin “İmlâ Kılavuzu”yla doğrulanmıştır.
Osmanlı Türkçesinde doğrudan doğruya Arapçadan alınan nispet sıfatları kullanıldığı gibi, Arapça-Farsça kökenlere nispet eki getirmek suretiyle yeni sıfatlar da türetilmiştir.
Bu kelimenin sözlük anlamı orandır. İki şeyin birbiriyle olan uyumu için de nispet sözcüğü kullanılır. Bunun dışında kelime ''ona oranla, ona nazaran'' anlamına da gelir. Karşılaştırma cümlelerinde kullanılan nispet, iki farklı şeyin benzer ve zıt özelliklerini gösterir.
İlgili 37 soru bulundu
Bazı kaynaklarda ''nispet'' olarak kullanılan nisbet kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Mukayese edilen iki varlığın nicel ve nitel olarak birbirleriyle olan uyumuna nispet denir.
Sözlükte nisbet “yakınlık, iki şey arasındaki ilişki, bir niceliğin veya sayının diğerine göre olan durumu” gibi anlamlara gelmektedir. Mantıkta ise iki kavram arasında duyu veya akılla kurulan ilişkiye “nisbet ve izâfet (bağıl) ilişkisi” denilmektedir.
3. Nispet ekinin, belirtme durumu ve iyelik ekiyle karışmasını önlemek için kullanılır: (Türk) askeri ve askerî (okul), (İslam) dini ve dinî (bilgiler), (fizik) ilmi ve ilmî (tartışmalar), (Atatürk'ün) resmi ve resmî (kuruluşlar) vb.
Bağıntı, ilgi, ilinti. Kıskandırmak veya üzmek için: Bunu bana nispet yapıyor. Birini üzmek için veya inat olsun diye yapılan iş.
nispet - Nişanyan Sözlük. Arapça nsb kökünden gelen nisba(t) نِسبة “ilgili olma, uyma, orantılı olma; ilgi, oran” sözcüğünden alıntıdır.
Doğru kullanımı adeta şeklinde olmalıdır.
Kendisine nispet eki gelen kelimenin sonundaki yuvarlak veya uzun te harfi zâid ise atılır, ek aslî üçüncü harfe eklenir. Ticâret-ticârî, sûret-sûrî, idâre-idârî, tecribe-tecrübî, millet-millî gibi.
Yazılırken şapka işareti kullanılmalıdır ancak çoğu kişi bu şekilde kullanmaz. Hatalı kullanılır. Bu kelime genellikle halen şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı halen şeklinde olmalıdır.
Nispet yapmak bir deyim olarak kullanılmaktadır. Nispet yapmak deyiminin kelime anlamı ise karşısındaki kişiyi kızdıracak veya üzecek şekilde yapılan gösterişleri kapsamaktadır.
Arapça'da nisbet sözcüğü iki kişi arasındaki yakınlık ya da bağlılık anlamına gelir. Sufi terminolojisinde ise Allah ile insanlar arasında gelişen yakınlık demektir.
Bu kelimenin nispet mi, nisbet mi olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı nispet şeklinde olmalıdır. Cümle içinde kullanımı: “Nispet edercesine yaptığı bütün bu davranışlar, sadece insanları kendinden soğutuyor.”
Hadiste şerrin Allah'a nisbet edilmemesi edeptendir. Allah'a hamd-us ena edilirken, onu medh ederken, ona şerri nispet etmek uygun değildir. Nitekim her şeyin yaratıcısı Allah olduğu halde, ona “Ey hınzırın yaratıcısı!” denilmesi caiz değildir.
İntisap, insanın Allah'a inanması, kendisini O'nun kulu olarak bilmesi, O'na sığınması ve O'nun emirleri dairesinde hareket etmeye karar vermesidir.
Kısa söylendiğinde belirtme eki olan “i” ile karışıyor ve kelimenin anlamı değişiyor. “Askeri” yani belli bir asker, o askeri, “bedeni” yani o bedeni gibi.Zaten TDK, belirtme anlamı olan kelimeyle karışmaması için nispet i'si olan kelimelerinin yazımında “i” harfinin üzerine şapka konmasını şart koşmuş.
Nispeti olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ilgisi olmak, bağlantısı olmak.
Kanun metinlerinde iradi yanında gayriiradi de sık kullanılır. Burada söz konusu ettiğimiz itiyadi, ihtiyati, iradi terimlerindeki nispet bildiren -i ekini karışma söz konusu olmadığı için düzeltme işaretiyle göster- miyoruz.
Muvakkat, bir şeyin geçici veya sürekli olmayan bir durumu veya karakteristiği tanımlar. Bu kelime, belirli bir süreyle sınırlı veya kalıcı olmayan durumları ifade etmek için kullanılır.
Bir şeyi bir kimseye veya bir şeye nisbet etmek, yakın etmek. isnâd , atmak,katıştırmak.
Nişanyan Adlar sadece iki kişinin yoğun emeğininin ürünüdür. Tamamen ücretsiz ve reklamsız olarak kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Ücretsiz hizmetin devamını istiyorsanız lütfen imkanınız ölçüsünde katkıda bulunun. Nizbet ve Nüzbet varyantları sadece Kürtlerde, Nisbet ve Nispet genel olarak doğu illerinde görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri