Ekranınızın yenileme hızı, Hertz (Hz) cinsinden ölçülür. Bu terim, ekranın saniyede kaç kez yeni bir görüntü çekebildiğini ifade etmek için kullanılmaktadır. Peki monitörde Hertz nedir? Ekranınızın yenileme hızı 140 Hz ise görüntünün saniyede 140 kez yenilediğini söylemek mümkün.
Hz aşağıdaki anlamlara gelebilir: Hazreti veya Hz., yüce kabul edilen kimselerin adlarının başına saygı, övme, yüceltme amacıyla getirilen unvan. Hertz veya Hz, frekans (sıklık) birimi. HZ, meteorolojide toz pusu.
Hazret (Arapça: حضرة hadrat), Arapçadan geçmiş tazim edici tabir. Hadratın harfi harfine tercümesi "huzur"dur. Tekil izafet olarak kullanıldığında, yüksek şahsiyetlere hitaben kelimeden sonra geçer: Hazreti Muhammed veya Hazreti Kuran gibi.
Hazreti kelimesinin ilk bilinen sözlük anlamı "Allah'ın isimleri" olarak açıklanmıştır. Genellikle kutsal sayılan kişileri ifade etmek için isimden önce Hazreti kelimesi kullanılır. Allah'ın isimlerinden biri ve her ismi anlamında kullanıldığı için Hazreti kelimesi dini bir içeriğe de sahiptir.
- Günümüzde arkadaşlarıma hazreti diye (örneğin Hz. Fırat) seslenebilir miyim? Değerli kardeşimiz, Bu ifade din büyükleri, alimler ve salihler için kullanıldığından ulu orta kullanmak, önüne gelene “hazret” demek edebe aykırı olur.
İlgili 41 soru bulundu
Hazreti Ne Demek? Kutsal sayılan kişiler için onların isimlerinin başına unvan olarak Hazret gelmektedir. Böylece bu kişiler Hazreti olarak yani kutsal olan bireyler şeklinde tanımlanır. Aynı zamanda Allah'ın her bir ismi ya da fiilinin tecellisine de Hazret denmektedir.
Allah'a nisbet edilen bir tâzim ifadesi. İzzet, şeref ve hükümranlık bakımından en yüce, en aşkın olma anlamına gelen Allah'ın sıfatlarından biri. Allah'ın yaratılmışlık özelliklerinden arınmış olduğuna inanıp bunu ifade etme anlamında kelâm terimi.
“Hz. Peygamber buyurmuştur ki: Habeşliler sizinle uğraşmadıkça sizde onlarla uğraşmayınız, (Hele) Türkler size dokunmadığı sürece siz de Türklere (sakın) dokunmayınız"[40]. Cüveynî ise aynı hadisi; “ Türkler size dokunmadıkça sizde Türklere Dokumayınz. Zira onlar çok sert ve haşin tabiatlı kimselerdir.
Rasulullah Efendimiz (sav)'in: “Arapları sevin, çünkü ben Arabım...” buyurduğu doğru mudur? Arapça, belagat, edebiyat, fesahat ve zenginlik bakımından dünya dillerinin en güzelidir.
Hadisler, İslâm Peygamberi'nin zamanından (Sünnî kaynaklar 200-300, Şiî hadis kitapları 400-500 yıl) birkaç asır sonra yazılan ve İslâm Peygamberi'ne bir rivayet zinciri ile isnâd edilen söz ve fiillerden oluşan sözlü kültür ürünleridir.
özellikle peygamberi ve allah'ı yüceltmek için başa konulan unvan.
Savı sözcüğü TDK'da benzer anlamında yer alan bir kelimedir. Aynı zamanda benzer harici gibi anlamında da kullanılıyor.
şeyh TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Tarikat kurucusu, bir tarikatta en yüksek dereceye ulaşmış olan kimse. Tarikat büyüğü veya tarikat kollarından birinin başında bulunan kimse.
Ekranda 1 saniyede değişen görüntü sayısını belirtir. Birimi Hz (Hertz) ile ifade edilir. Örnek olarak 60 Hz bir monitörde ekranda saniyede 60 görüntü değişmektedir. Değişen görüntü sayısı arttıkça daha net ve kaliteli bir görüntü sağlar.
20 Hz - 20000 Hz = Standart olarak karşımıza çıkan kulaklık türüdür. Bas ve tiz dengesi kabul edilebilir bir seviyededir. 10 Hz - 20000 Hz = Genellikle bas seslerde çok daha iyi bir performans sağlayan frekans tepkisidir.
Yenileme hızı hertz (Hz) cinsinden ölçülür ve bir karenin saniyede kaç kez güncellendiğini ifade eder. 120 Hz yenileme hızıyla saniyede 120 defaya kadar yeni kareler görüntülenebilir ve 60 Hz'lik bir ekran ekranı saniyede 60 kez yeniler.
Arap Ayaklanması (Arapça: الثورة العربية Al-Thawra al-'Arabiyya, İngilizce: Arab Revolt), Arap İsyanı veya Arap İhaneti, I. Dünya Savaşı sırasında Haziran 1916 tarihinde Yemen'de Aden, Suriye'de Halep'i kapsayan bağımsız ve birleşik Arap devleti yaratma amacıyla Şerif Hüseyin bin Ali tarafından başlatılmıştır.
Hz. Peygamber'in mensup olduğu Arap kabilesi. Adnânîler'in Mudar kolundan olup genellikle kabul edildiğine göre adını Kureyş lakabıyla bilinen Fihr b. Mâlik'ten alır. Bu zatın asıl adının Kureyş, lakabının Fihr olduğu da belirtilir.
Birinci bölümde Peygamberlerin konuştuğu dillerin kökenine değinilmiş, onların birbirine uzaklık ve yakınlık dereceleri yorumlanmıştır. Süryanice, Kıptice, İbranice, Âramca ve Arapça; İslam katında muteber olan ve Kur'ân-ı Kerîm'de adları geçen elçilerin konuştuğu başlıca dillerdir.
Şimdi de 1077'de yazılan Dîvânu Lugâti't-Türk'e bakalım: “Türkler aslında yirmi boydur. Bunların hepsi Nuh peygamberin oğlu Yâfes oğlu Türk'e dayanır (Kâşgarlı Mahmud, el yazması 2008: 20). Demek ki yine Arapça, fakat bir Türk tarafından yazılmış bu kaynağa göre de Türk, aynı şekilde Hz. Nuh'un torunudur.
Hz. Peygamber döneminde Göktürk devleti vardır. İpek yolu denilen ticaret yolunun çoğuna da hakimdirler. İran şahı Nuşirevan'da Göktürk Hakanı'nın kızı vardır.
Muhammed, bazı kaynaklara göre 570, bazı kaynaklara göre ise 571 yılında Arabistan'ın Mekke şehrinde dünyaya geldi.
Hadisin lafzı yukarıda geçtiği gibi "Allah'ın ilk yarattığı şey akıldır" şeklindedir.
“Biz” Demenin Hikmetleri
Bu, azamet ve kudretin göstergesiydi. Allah Teala da mâlik-i mutlak olduğundan bu ifadeyi hiç şüphesiz en çok hak edendir. Bir diğer tevili ise “Biz” zamiriyle kullarına tevazuyu öğretmesidir.
Musa.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri