Ha (ح), Arap alfabesinin altıncı harfi. İbranice muadili het harfidir. Ebced hesabındaki değeri 8'dir.
Boğazın tam ortasından ağız açılarak ve boğaz biraz sıkılarak çıkarılır. Hırıltı yapılmadan, yumuşak ve akıcı bir sesle çıkarılır.
Hâ harfi Arapça'da eril/dişil üçüncü şahıs ve üçüncü şahıs mülkiyet zamirlerini oluşturur: Hû (hüve) "o (erkek)", kitâbuhû "onun (o adamın) kitabı"; hâ (hiye) "o (kadın)", kitâbuhâ "onun (o kadının) kitabı" gibi.
HA. Boğazın tam ortasından ağız açılarak ve boğaz biraz sıkılarak çıkarılır. İnce bir harftir.
"ح" (Ha) harfi, boğazın tam ortasından boğaz biraz sıkılarak çıkar. İnce okunur. "خ" (ḫa) harfi, boğazın ağza yakınlan üst kısmından çıkar. Kalın okunur.
İlgili 31 soru bulundu
He (ﻫ,ﻩ), Arap alfabesinin yirmi altıncı harfi.
Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır. Hem kalın hem ince olanlar ra ve lam sayılır. Peltek ince harfler se, zel; peltek kalın harfler ise zı şeklindedir. Kalın harfler dışında kalan tüm harfler ince harf konumundadır.
İngilizcede H harfi ''eyç'' şeklinde okunur. Ali Eyüboğlu'Albümlerimden hiç para kazanmadım! '
Hidrojen, sembolü H, atom numarası 1 olan kimyasal bir element.
Yine İbn Sînâ'ya göre hâ sesi, kuru bir cismi ince-uzun-sert bir cismin yüzeyine sürterken veya sert bir cismin kabuğunu soyarken çıkan sese eş değerlidir (a.g.e., s. 25, 45). Dil ve kıraat âlimlerine göre hâ sesinin sahip olduğu başlıca sıfatlar “hems, rihvet, isti'lâ, tefhîm, infitâh, zuhûr ve ısmât”tır.
Hh, Türk alfabesinin 10. harfidir. Türkçedeki H harfi, yöreden yöreye söyleyiş farklılıkları gösterir. Batıdan doğuya gidildikçe, alışılagelmiş H sesi, boğazın daha derininden gelen ya da daha hırıltılı bir sese dönüşür.
Arapçada har, sıcaklık ve ateş anlamına gelmektedir.
Aslında Arapçada bulunmazlar. Arapçada O ve Ö harfleri yer almaz. Örneğin Ömer ismi gerçekte Umar olarak yazılır ve telaffuz edilir. Harflerin seslendirilmesi Hareke adı verilen işaretler ile yapılır.
Türkçede ünsüzler (sessiz harfler) sert ve yumuşak olmak üzere iki gruba ayrılır. Sert ünsüzler ç, f, h, k, p, s, ş ve t'dir. Bu harf grubunu öğrencilerin ezberlemesini kolaylaştırmak için "f ı s t ı k ç ı ş a h a p" ifadesi üretilmiştir. Bu kelime grubundaki ünsüz harflerin tamamı serttir.
2. /f/, /h/, /j/ sesleri Türkçede bulunmayan seslerdir. Yansıma kelimelerde görülebilir. Bunun dışında bu sesleri içeren kelimeler Türkçeye başka dillerden geçmiştir. 3. Türkçede ön seste /c/, /ğ/, /l/, /m/, /n/, /p/, /r/, /v/, /z/ ünsüzleri bulunmaz.
Alfabenin son harfi ise Z'dir. A, (ilk ünlü harf) B, C, D, E (2. ünlü harf), F, G, Ğ, H, I, İ (3. ve 4. ünlü harf), J, K, L, M, N, O, Ö (5.ve 6. ünlü harf), P, R, S, Ş, T, U, Ü (son ünlü harfler), V, Y, Z.
"Kur'an, yedi harf üzere inmiştir" sözü, Kur'an'ın okunuşunun, yedi ayrı yöntemle vahyedildiği anlamına gelmektedir. Günümüzde kullanılan en meşhur kıraat yöntemleri: Verş, Nâfi' ve Âsım yoluyla Hafs (kıraatleri).
Üç tanesi de fâ, bâ ve mîm'dir. Bunlara ise “dudak harfleri” anlamında el-hurûfu'ş- şefeviyye adını vermiştir. İki dudak ve dilin kaslarının esnekliği sebe- biyle bu harflerin telaffuzu kolaydır.
Kalın okunan harfler 7 tanedir. Bunlar, "خ ص ض ط ظ غ ق" harfleridir. Bu harfler her hareke ve konumda kalın okunurlar.
Ders 14: Ha Harfi (Zamir) Kelimelerin sonuna eklenen “ha” harfi zamir olarak isimlendirilir. Zamir, kendinden önceki ve sonraki harfin harekesine göre uzatılır veya uzatılmaz.
Cumhuriyet il kurulduğu zamanlarda Fransız özentiliği vardı. Nerdeyse Fransızca bilmeyen yoktu. Fransızlarda H harfine "aş" derlermiş. Tabi bizimkiler H harfinden vazgeçemeyince "haş" olmuş harfin adı.
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri