İbrahim, çocuğu olmayan Sare'nin izniyle Hacer'le evlenir ve bu evlilikten Muhammed'in nurunu taşıyan İsmail doğar. Bu yüzden Sare, ilerlemiş yaşına karşın Hacer'i kıskanır. Bunun ardından İbrahim ilahi emir üzerine Hacer ve İsmail'i o dönemde kimsenin yaşamadığı Mekke vadisine getirip bırakır.
İbrahim'in bıraktığı su ve erzak bitmiş; Hz. Hacer ıssız Mekke vadisinde oğlu Hz. İsmail'in susuzluktan ölmesinden korkmuş ve telaşa kapılmıştır. Endişeyle Safa ve Merve tepeleri arasında su aramaya başlamış ve bu gidiş gelişlerin sayısı yediye ulaştığında bir ses işitmiştir.
İbrâhim'in hanımı ve İshak'ın annesi. Kâbe yakınındaki kuyudan çıkan, müslümanların büyük değer verdiği su. İslâmî kaynaklara göre Mekke bölgesinin Ahd-i Atîk'teki adı. Kâbe ile hatîm denilen yarım daire şeklindeki duvar arasında kalan ve altın oluğun altına rastlayan yer.
Hacer ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir ve Hacer adını koymak caizdir.
En önemli fazileti Allah'ı ilk tanıyan kimse olmasıdır. Onun bir, üç, on veya kırk sekiz yaşında Allah'ı tanıdığı ileri sürülmektedir. Bir put ustası olan babasının putlarını reddettiği için Kral Nimrod (Nemrûd) onu ateşe atmış ve Cebrâil kendisini ateşten kurtarmıştır.
İlgili 19 soru bulundu
Onların inanç ve yasalarına göre suçluydu. Nemrut, İbrahim Peygamber'in ateşe atılmasını emretti. Görevliler ve gönüllüler hemen odun topladılar. Büyükçe bir ateş yaktılar.
Yakup'un dilinin devamı İsrailoğulları'nın dilidir. Hz. İbrahim'in dili ise Kureyş Arapçasıdır.
Hacer, kız ismidir. Hacer isminin TDK sözlükteki anlamı İsmail Peygamber'in annesinin adı olarak kabul edilir.
İşte bu isim hakkında bilinmesi gerekenler. Hacer Arapça kökenli bir isim olarak karşımıza çıkıyor. Türkçe karşılığı olarak bakıldığında ise, 'Taş ya da Kaya' şeklinde ifade almaktadır. Mecazi anlam üzerinden de sert ve güçlü şeklinde anlatılabilir.
Vefâtına yakın kardeşi İshak'ı aleyhisselam yanına dâvet edip, kızını oğlu Iys'a nikâhladı ve bâzı vasiyetlerde bulundu. Mekke'de 133 veya 137 yaşlarındayken vefat etti. Mescid-i Haramda Kâbe-i muazzamanın kuzey duvarı önünde bulunan ve annesi Hacer'in de kabrinin bulunduğu Hatim denilen yere defnedildi.
Kur'ân-ı Kerîm'de kendisinden söz edilmeyen Hâcer Tevrat'a göre Mısırlı bir câriyedir (Tekvîn, 16/1). Hz. İbrâhim ve eşi Sâre, Ken'ân diyarında (Filistin) kıtlık olunca bir süre kalmak için Mısır'a giderler. Mısır'a vardıklarında Firavun Sâre'nin güzelliğini duyup onu sarayına aldırır.
İslam kaynaklarına göre, Mısır firavunlarından Senan bin Ulvan'ın İbrahim'in karısı Sare'ye hediye ettiği Etiyopyalı bir köledir. İbrahim, çocuğu olmayan Sare'nin izniyle Hacer'le evlenir ve bu evlilikten Muhammed'in nurunu taşıyan İsmail doğar.
İbrahim'e (a.s) Allah'ın dostu unvanı verilmiştir. Bunun yanında Peygamberlerin babası ismi ile de anılır. Hz. İbrahim (a.s) iki evlilik yapmıştır.
Cebrail tarafından açılan kuyudan öyle bir su fışkırmıştır ki; Hz. Hacer bu suyun birikmesi için önünü kesmiştir ve suyu biriktirmiştir. Hz. Hacer çıkan suyu görünce “dur dur” diyeceği yerde “zem zem” demiştir ve günümüze kadar bu bereketli suyun adı zemzem suyu olarak kalmıştır.
Safa ile Merve arasında bir defa gitmeye şavt denir. Bir sa'y için dört defa Safa'dan Merve'ye, üç defa da Merve'den Safa'ya gitmek gerekir. Hanefî mezhebine göre sa'yin ilk dört şavtını yapmak farz, yediye tamamlamak ise vaciptir. Son üç şavtı terk eden kişinin, kalan şavtları tamamlaması lazımdır.
Resûl-i Ekrem, Safâ ile Merve tepelerine çıktığı zaman Kâbe'ye dönerek ellerini yukarıya kaldırıp dua ederdi. İbn Abbas ellerin kaldırılacağı yedi yer arasında bu iki tepeyi de saymıştır (Ezrakī, I, 279).
hacer / حجر
Taş, kaya. İsmail Peygamber'in anasının ismi.
Aren ismi, hem kız hem de erkek çocuklarında kullanılmaktadır. Bu sözcüğün kökeni oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Sözcüğün kökeni Farsçadır.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Aleyna ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Kuran'da “bize, bizim, bizim üstümüze” anlamında. Esenlik ve güzelliklere sahip, esenlik içinde olan. Uyanış, uyanma.
esvet - Nişanyan Sözlük. Arapça swd kökünden gelen aswad أسْوَد “kara, siyah” sözcüğünden alıntıdır. Hacer-i esved "kara taş".
Bu isimlerden biri de Aygün'dür. Kız ya da erkek ismi olarak kullanılabilen Aygün ismi anlamıyla da beğeni kazanıyor.
Genelde Arapça kökenli olan isimler Kuran' da yer almaktadır. Emre isminin kökeni Türkçedir.
Yakup sonrası İbrahim dini İslam inancı, Yakup peygamberin büyük oğlu ve Yusuf peygamberin de ağabeyi olan Alevi etrafında şekillenmiştir. Ataları gibi bir Türkmen göçer olan Alevi, Babası Yakup peygamberden öğrendiği İbrahim dini İslam'ı kendi ırkı Türkler arasın da yaymıştır.
Tora ve Kur'an'a göre, babası İbrahim, annesi ise Hacer'dir. İslam inancında Zebihatullah, yani "Allah'ın kurbanı" denir ve yine İslam inancına göre Muhammed'in atasıdır. İbrahim 86 yaşında iken, cariyesi Hacer'den oğlu İsmail doğdu.
Peygamberimizin bilip konuştuğu tek dil Arapça idi, bir başka dili konuştuğunu kaydeden kaynak yoktur. Bazı kaynaklarda Farsça birkaç kelime söylediği bildiriliyorsa da, bu onun Farsça konuştuğu anlamına gelmiyor. Bu husus onun için bir eksiklik değildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri