trafik. NERELERDEN YÜRÜMELİYİZ ? Cadde ve sokaklarda yürürken daima yaya kaldırımlarından yürüyünüz. Yaya kaldırımlarından yürürken daima sağ taraftan yürüyünüz.
Eğer yolda kaldırım yoksa yolun solundan yürürüz. Çünkü bizim ülkemizde trafik sağ taraftan çalışıyor. Eğer sağ tarafı kullanan bir araç var ise onu göremeyiz ve can kaybına neden olabilir. Bu yüzden kaldırımın sol tarafından yürümeliyiz.
Türkiye'de trafikte seyir halindeki araçlar yolun sağından giderler. Çift şerit olan yollarda yayanın karşıdan gelen aracı görüp kenara çekilmesi için soldan yürümesi gerekir. Sağdan yürüyen yaya, doğal olarak arkasından gelen arabayı göremez.
Eğer ki yaya kaldırımı yoksa trafiğin aktığı yönün tersi tarafından yürünmelidir. Türkiye'de trafik sağdan işlediği için, sol taraftan yürümemiz gerekmektedir. Bunun sebebi ise, trafik işlediği yönden yürürsek, arkamızdan gelen aracı göremeyip, olası tehlikeleri fark edemeyiz.
Yaya kaldırımı olmayan yerlerde yolun sol tarafından yürünmelidir. Böylece, yürüdüğümüz tarafta hareket eden araçların geliş yönünü karşımıza almış oluruz ve tehlikeli bir şekilde yaklaşan araçları önceden görüp önlemimizi alabiliriz.
İlgili 22 soru bulundu
NERELERDEN YÜRÜMELİYİZ ? Cadde ve sokaklarda yürürken daima yaya kaldırımlarından yürüyünüz. Yaya kaldırımlarından yürürken daima sağ taraftan yürüyünüz. Yaya kaldırımı bulunmayan cadde ve sokaklarda yürümek zorunda kaldığınızda, yolun sol kenarından yürüyünüz.
2- Her iki tarafında banket bulunan veya bulunmayan ve kullanılır durumda olan veya olmayan yollarda, yayalar kendi gidiş yönlerine göre sol banketten veya sol kenardan yürümek zorundadırlar.
Yol kenarındaki banketlerden hareket edilmelidir. Gece yolculuğunda fener kullanılmalıdır. Gece yolculuğunda fosforlu kıyafetler giyilmesi uygundur. Araçların arkasından ve arasından yürümemek gerekir.
13) Banket: Yaya yolu ayrılmamış karayolunda, taşıt yolu kenarı ile şev başı veya hendek iç üst kenarı arasında kalan ve olağan olarak yayaların ve hayvanların kullanacağı, zorunlu hallerde de araçların faydalanabileceği kısımdır.
A Alt ve üst geçit yoksa; Yaya geçitlerinin bulunduğu yerlerden geçiniz. Karşıdan karşıya geçerken önce sola sonra sağa sonra tekrar sola bakarak geçmelisiniz.
Trafikte araçların sesini dinlemeli, etrafa bakmalı ve güvenli olduğu anlaşılana kadar karşıdan karşıya geçmemelisiniz. Yol güvenli ise; önce sola sonra sağa, sonra tekrar sola bakarak hızlı adımlarla karşıya geçmelisiniz. Eğer görüş alanında bir sürücü varsa onunla göz teması kurmalısınız.
Yayalar için de trafik ışıkları vardır. Yayalar için kırmızı ışık yandığı zaman bu dur demektir. Yeşil yandığında ise yaya karşıdan karşıya geçebilir. Araçlar için kırmızı ışık yandığı zaman yayalar için yeşil ışık yanmaktadır.
Sinyalizasyonlu yaya geçitlerinde araç sürücüleri ve yayalar ışıklara riayet etmelidir. Eğer yaya geçidinde sinyalizasyon bulunmuyorsa, araç sürücüleri yaya geçidine giren veya girmek üzere olan yayaya, durmak veya yavaşlamak suretiyle ilk geçiş hakkını vermelidir.
Trafik işaretleri olmayan yerlerde önce sola sonra sağa sonra tekrar sola bakarak karşıdan karşıya geçmeliyiz. Yolun ortasına geldiğimiz zaman yeniden sağa bakmamız gerekiyor. Ancak karşıdan karşıya geçerken kesinlikle koşmamalıyız ve dikkatli şekilde geçmeliyiz.
Genel olarak, araç sürücüleri bir yaya geçidine yaklaşırken dikkatli davranmak zorundadırlar. İnsanlar yolun karşısına geçmek istiyorlarsa veya yaya geçidinin görünümü kısıtlanmışsa, özellikle dikkatli olunmalıdır, örneğin yaya geçidi önünde zaten bekleyen bir araç var ise.
Tüm yayalar karşıdan karşıya geçerken yolu kontrol etmelidir. Önce sola sonra sağa sonra da tekrar sola bakarak geçebilirsiniz. Her zaman yayalar için yapılan kaldırımlar kullanılmalıdır. Yayaların yoldan yürümesi yasaktır.
Yaya kaldırımı, okul ve yaya geçidi ile alt ve üst geçitlerde yayalar gidiş yönüne göre sağ taraftan yürümelidir.
Yaya Geçidi Levhası
Yay geçidi levhası görüldüğünde ilerde yaya geçidi olduğu anlaşılmalı ve sürücüler hızlarını düşürmelidir. Bir çeşit uyarı işareti olan yaya geçidi levhası kırmızı bir üçgen içindeki siyah simgelerden oluşmaktadır.
cevap B çünkü kaldırımın yola yakın kısmında yürümemeliyiz araçların kaldırım yanından gidebilir bu nedenle daha çok yala uzak yerleri tercih etmeliyiz :D.
Cadde ve sokaklarda her zaman yaya kaldırımını kullanılmalıdır. Karşı kaldırıma yaya geçitleri kullanılmalıdır. Kaldırımdan inerken, karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağa yine sola bakıp öyle geçilmelidir. Yaya kaldırımı olmayan yerlerde yolun solundan yürünülmelidir.
BANKETTE GRUP HALİNDE YÜRÜYEN YAYALARIN DAVRANIŞLARI
Bankette grup halinde yürüyen yayaların davranışları, grup halinde yürüyen yayalar tek sıra halinde yürümelidir. Bankette yürüyen yayalar gidiş yönlerine göre sol taraftaki banketi kullanmalıdır. Ayrıca taşıt yolunu işgal etmemelidirler.
☆ Doğrudur. Çünkü, ülkemizde araba geçişleri soldandır. Ve bu yüzden, soldan yürürsek araba sürücüleri rahat görür.
a) Yayalar taşıt yolu bitişiğinde veya yakınında yaya yolu, banket veya alan varsa buralardan yürümek, her iki tarafında banket bulunan ve kullanılabilir durumda olan yollarda kendi gidiş yönüne göre sol bankette yürümek zorundadırlar.
♧ Cevap: yaya kaldırımından yürümeliyiz ve sağ tarafından.
Eğer yaya kaldırımı yoksa ve sokaklarda yürümek zorundaysanız mutlaka sol tarafından yürümeliyiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri