Kısacası Hz. Hüseyin ve Ashabı evet bir susuzluk çekmişlerdir fakat sonradan suya erişmek suretiyle bu ihtiyaçlarını karşılamışlardır. Daha sonra da zaten hadise hepimizin bildiği üzere maatteessüf acı bir şekilde neticelenmiştir.
Kufe Valisi Ubeydullah, Ömer'e Hazreti Hüseyin'den Yezid adına biat almasını, aksi halde suyla bağlantısının kesilmesini emretti. Biat teklifini kabul etmeyen Hazreti Hüseyin ve ailesinin, susuz bırakılması için tedbir alındı.
DINMEYEN AĞITLAR. İmam Hüseyin'in ve yanındakilerin Kerbela'da katledilmeleri ve Peygamber sülalesinin akla gelmedik işkencelere maruz kalmaları, on gün susuz bırakılarak katledilmeleri, geniş kitleleri derinden etkiler. Bu olay üzerine Emevilere, karşı büyük bir kin ve nefret duygusu baş gösterir.
Zayıf bünyeli ve hastalıklı olması sebebiyle Kerbelâ Vak'ası'na fiilen katılmadığı halde Şemir b. Zülcevşen kendisini öldürmek istediyse de Emevî ordusu kumandanı Ömer b. Sa'd tarafından kurtarıldı. Böylece Kerbelâ faciasından sağ kurtulan tek Hüseyin evlâdıdır.
Yezid, Hz. Hüseyin kesik başını getirterek, Hz. Zeyneb'e "Onu Allah Öldürdü" diyor - YouTube.
İlgili 18 soru bulundu
Yaşadığı dönemde kimsenin karşısında durmadığı, yaşadığı coğrafyada hükmettiği ülke sınırlarında herkesin kendisine biat ettiği, biat etmeyenin, karşı çıkanın, eleştirenin, aleyhinde konuşanın, zulme maruz kaldığı bir Hükümdardır.
Ey Yezid! Eğer bugün galip gelerek, bizi kendi ganimetin biliyorsan, yarın yaptıklarından başka bir şey göremeyeceğin gün bunun hesabını vereceksin. Allah kullarına zulmetmez. Biz de şikâyetimizi ona yöneltiyoruz.
Hanımlar için Seyyide sıfatı kullanılır. İslam'da dinî unvan olarak Hüseyin'in soyundan gelen seyyidlere Hüseyni, Hasan'ın soyundan gelen seyyidlere ise Hasani veya Şerif denir.
Hüseyin efendimizin soyu Ali Zeynelabidin vasıtasıyla devam etmiştir. Hüseyin efendimizin neslinden gelenler “Seyyid” ünvanıyla anılmıştır.
Emrü'l Kays'ın kızı Rubab (Arapça: رُباب بنت إمرؤالقیس), Hz. İmam Hüseyin'in (a.s) eşi ve Sukeyne ve Ali Asker'in annesidir. Âlime, fesahat ve belagat sahibi bir hanımefendi olarak bilinmektedir.
Hüseyin'in (a.s.) başı getirildiği zaman İbn-i Ziyad yemek yiyordu. (İbn-i Sa'd, Tabakat, c.5, s.100). Hz. Hüseyin (a.s.)'ın başı büyük bir tas, leğen içinde getirilip İbn-i Ziyad'ın önüne konuldu.
Şia'ya göre Oniki İmam'ın üçüncüsü olan Hüseyin bin Ali, İslam Devleti'nin bir Emevi saltanatına dönüşmemesi için mücadele vermiş ve Emeviler tarafından öldürülmüştür.
Hüseyin b. Ali, Yezid'in fâsık olması gerekçesiyle biat etmemişti. Bunun üzerine Yezid, Medine vâlisi Velid b. Utbe'ye bir mektup yazarak onları da kendisine biat etmeye zorlamasını emretti. Hz.
Birebir savaşta çok fazla kayıp veren Ömer bin Sa'd'ın ordusu Şimr bin Zi'l Cevşen'in emriyle toplu hücuma geçti ve her taraftan ok ve mızraklar Hüseyin'in üzerine yağmaya başladı. Sinan bin Enes en-Nehai veya Şimr bin Zi'l Cevşen kafasını kılıçla keserek Hüseyin'i öldürdü. Kafası mızrağa takıldı ve herkese gösterildi.
Vasiyet eyledim ki, kim içerse bir yudum soğuk su beni hatırlasın da şefaat istesin benden. Zira ben bütün susuzların susamışlığının benzersiz bir nişanesi olsun diye dilim, damağım ve yüreğimle kavrula kavrula ve ateşler içinde yana yana verdim son nefesimi… Ben Hüseyin'im!
Hüseyin'in ordusunda bulunan 70 adama karşılık, Yezid'in ordusunda 4500 kişi olduğundan bu mücadele, Hz. Hüseyin ve beraberindekilerin ölümüyle sonuçlandı. Hz. Hüseyin'in ailesi esir alındı ve kanlı bir şekilde biten bu olay, tarihe Kerbela Olayı (Katliamı) olarak geçti.
Seyyidlerin genelde soy şecereleri bulunmaktadır. Bu şecerelerden kişinin seyyid olduğu anlaşılabilir. Seyyid olmanın verdiği asıl şeref İslamı yaşamak ve İslam davasını dava edinip ona sahip çıkmaktır. İslama sahip çıkan ve onu yaymaya çalışan kimseler, peygamber soyundan gelmeseler de manevi seyyid sayılırlar.
Hz. Peygamber'in torunu.
Hz.
Muhammed'in babasının adı Abdullah, annesinin adı Amina'dır. Peygamber efendimizin soyu Hz. İsmail'e dayanır.
Hasan, Ehl-i beyt'e ve Âl-i abâ'ya dahil olmasının yanında kardeşi Hüseyin'le birlikte Hz. Peygamber'in neslini günümüze kadar devam ettiren iki kişiden biridir.
İslam peygamberi Hazreti Muhammed'in soyunu devam ettiren kızı ve Dördüncü Halife Hazreti Ali'nin eşi Hazreti Fatıma, temsiliyet, muhabbet, merhamet, adalet ve sabır üzerine inşa ettiği anneliğiyle mümin kadınlara örnek oldu.
Seyyid terim olarak “şerefli, asil soylu, onurlu, kutsal, mübarek” mânasına gelen şerîf ile (çoğulu eşrâf, şürefâ) birlikte “nesl-i pâk-i Muhammedî'ye mensup olup yüceltmiş olan” anlamında Hz. Peygamber'in Hz. Ali ile Fâtıma'dan doğan torunlarıyla onların soyundan gelenler için unvan olarak kullanılmıştır.
Muhammed, Zeyd bin Hârise'yi evlat edinmişti. Ona Muhammed'in oğlu Zeyd denilmekteydi. Zeyneb bint-i Cahş, ilk iman edenlerdendi. Muhammed O'nu azatlığı ve evlatlığı Zeyd bin Hârise ile, Hicret'in 5. senesi Zilkade ayında evlendirdi.
Zeyneb'in oğlu Ali henüz ergenlik çağına ulaşmadan vefat etti; kızı Ümâme ise teyzesi Hz. Fâtıma'nın isteğiyle onun vefatından sonra Hz. Ali ile evlendi ve Hasan ile Hüseyin'e annelik yaptı. Peygamber ailesinin diğer fertleri gibi Zeyneb de güzel bir ahlâka sahipti.
Zeynep, amcası oğlu Abdullah ile evlenmiş; bu evlilikten iki çocuğu olmuştur. Ama o bu iki çocuğunu da hakkı müdafaa uğruna Kerbela'da şehit vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri