Ateşe atıldığı zaman İbrahim aleyhisselâm'ın son sözü ne olmuştur? Abdullah İbni Abbas radıyallahu anh şöyle dedi: “Allah bize yeter, o ne güzel vekildir” sözünü, ateşe atıldığında İbrahim aleyhisselâm söylemiştir.
Allah dostu İbrahim'in yanışını izleyeceklerdi. İşte o anda Allah, ateşe, "İbrahim'e karşı serin ve zararsız ol!" diye emir verdi.
İbrahim' in ateşe atılırken ettiği dua: Hasbünallahü ve nimel vekil! (Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!)
İbrahim Peygamber'in tepeden atılması sırasında Allah tarafından ateşe verilen 'Ey ateş, İbrahim'e karşı serin ve selamet ol' emri üzerine ateş suya, odunlar ise balığa dönüşür.
Hak dini anlatırken, metrelerce yükseklikte, gökyüzündeki uçan kuşları bile yakan ateşe atılmış, yüce Allah'ın yardımı ve inayeti ile bundan kurtulmuştur. Peki, Hz. İbrahim ateşe atılırken nasıl dua etti? Kur'an-ı Kerim'de kendisinden çokça bahsedilen peygamberlerden biri de Hz.
İlgili 28 soru bulundu
İbrahim Peygamber oğluyla birlikte Kâbe'yi inşa ederken, duasının bir kısmında şöyle diyordu: "Ey Rabbimiz! Onlara içlerinden senin âyetlerini kendilerine okuyacak, onlara kitap ve hikmeti öğretecek onları temizleyecek bir peygamber gönder. Çünkü üstün gelen her şeyi yerli yerince kabul eden yalnız sensin."
En önemli fazileti Allah'ı ilk tanıyan kimse olmasıdır. Onun bir, üç, on veya kırk sekiz yaşında Allah'ı tanıdığı ileri sürülmektedir. Bir put ustası olan babasının putlarını reddettiği için Kral Nimrod (Nemrûd) onu ateşe atmış ve Cebrâil kendisini ateşten kurtarmıştır.
Kur'an ve Hadis kitaplarında bu olayla ilgili ayet veya hadis yoktur. 1900-1960 arası yakın tarihte Urfa halkı tarafından Yahudi mitolojisinden İslam mitolojisine eklentiler yapılarak ortaya çıkmış bir anlatıdır. Yahudi mitolojisi sadece İbrahim'in Urfa'da ateşten kurtulduğunu söyler.
İbrahim'i mancı- nık vasıtasıyla ateşe atmışlardır. Ancak “Ey ateş! İbrahim için serinlik ve esenlik ol!” dedik.” (el-Enbiyâ 21/69) ayetinde de ifade edildiği gibi ateş Hz. İbrahim'i yakmamıştır.
Hz. İbrahim'in Ateşe Atılması - YouTube.
Hz. İbrahim'in Duası - İbrahim Suresi 35-41.
İbrahim (a.s.) kendisinin heykelini yaptırıp halkının ona tapmasını bekleyen Nemrut'a davet için gitti. Fakat Nemrut daveti kabul etmedi ve İbrahim (a.s.)'ı ateşe attı. Fakat Allah İbrahim (a.s. )'ı ateşin yakmasını istemediğinden bir mucize olarak İbrahim (a.s.)ateşte yanmadı.
Allah'ın emriyle Kabe'yi yeniden inşa etmesi ve Hacer'ül Esved'i Kabe'ye koyması da en büyük mucizelerinden biri sayılır. Hz. İbrahim, aynı zamanda Kabe yakınlarında zemzem suyunu bulan peygamberdir.
Talmud metinlerinde ise Nemrud'un, Hz. İbrâhim'i ateşe atan ve bütün insanları Tanrı'ya isyana teşvik eden kötü yönetici olduğu üzerinde durulur (Erubin, 53a; Pesahim, 94b, 118b).
Zerdüştlük felsefesinde su, hava, toprak, ateş kutsal sayılır ve ateşe, aydınlığa veya Güneş'e bakılarak ibadet edilir. Işığın ve aydınlıkların, Tanrı Ahura Mazda'nın fiziksel temsili olduğuna inanılır. Bununla ilişkili olarak ateş, iyi ve kötüyü birbirinden ayıran Tanrısal bir güce sahiptir.
İbrahim, çocuğu olmayan Sare'nin izniyle Hacer'le evlenir ve bu evlilikten Muhammed'in nurunu taşıyan İsmail doğar. Bu yüzden Sare, ilerlemiş yaşına karşın Hacer'i kıskanır. Bunun ardından İbrahim ilahi emir üzerine Hacer ve İsmail'i o dönemde kimsenin yaşamadığı Mekke vadisine getirip bırakır.
Allah tarafından ateşe: “Ey ateş İbrahim'e karşı serin ve selamet ol” (Enbiya Suresi, ayet: 69) emri verilir. Rivayete göre; ateş su, odunlar ise balık olur. Hz. İbrahim'in salimen düştüğü yerde bu göl oluşur ve etrafı ise gül bahçesine dönüşür.
İbrahim ismi İbraniceden dilimize geçen bir isimdir. Yapılan bir araştırmaya göre Türkiye'de yaklaşık 570.000 kişi İbrahim adını kullanmaktadır. İsmin farklı anlamları olmakla beraber bu isim ülkemizde erkek çocuklar için tercih edilen bir isimdir.
Tanah'a göre güçlü bir kişi ve yetenekli bir avcıdır. Tevrat dışı dini kaynaklara göre Babil Kulesi ile bağlantılı ve Yehova'ya karşı duran bir kraldır. İslam kaynaklarında İbrahim'i ateşe attıran zalim bir kral olarak resmedilir ve burnuna sinek kaçarak öldüğü anlatılır.
Balıklıgöl'de kontrol ve denetimleri sürdürdüklerini belirten İlhan, "Yer altı sularının depremler nedeniyle çok hareketli olmasından kaynaklanan sebeple su çamurlu vaziyette geliyor. Balıklarımız sazan türü olduğu için bu tür duruma daha dayanıklı.
Başka anlatıya göre; Söğütlü Köyü Rus işgali altındayken, Rus komutan bu balıklardan askerlerine yedirir. Fakat bütün asker bir-iki gün içinde telef olup gider. Bir söylentiye göre ise, bu balıkların bir kısmı yeşil sarıklı birer asker olup harbe gitmişlerdir.
Balıklıgöl, 150 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğindedir. Derinliği 3-5 metre civarındadır. İçinde efsanelere konu olan sazan türü balıklar bulunmaktadır. Bu balıklara halk tarafından saygı gösterilir ve yenilmez.
Öyle ki ona "Allah'ın dostu" manasına gelen Halilullah sıfatı verilmiştir. İbrahim'in "Hanif", Allah'ın birliğine, ortağı olmadığına inananların dininden olduğu kabul edilir.
Yakup'un dilinin devamı İsrailoğulları'nın dilidir. Hz. İbrahim'in dili ise Kureyş Arapçasıdır.
İbrahim'in ateşine üflemesi ve Peygamberimiz'in onun öldürülmesini emretmesi konusunu açıklar mısınız? Bu ve benzeri hadis rivayetlerini, zarar verecek hayvanları öldürmenin caiz olduğu şeklinde anlamak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri