Meryem, Allah'ın güç ve kudretinin eseri olarak, oğlu İsa'ya babasız bir şekilde hamile kalmıştır. Kuran-ı Kerim'de anlatıldığına göre Meryem'in annesi, ona hamile olduğunda karnındaki yavrusunu Allah'a hizmet için adadığını ilan etti.
Kur'an'da ve hadislerde en çok övülen kadınların başında gelen Hz. Meryem; iffet, ismet ve takvâ gibi özellikleri kendisinde toplamış bir şahsiyettir. Hz. Meryem bedenî ve ruhî saflığı, kendini Allah'a ibadete adaması, iffet ve namusunu koruması sebebiyle “Betûl” olarak adlandırılmıştır.
Hz. Meryem Kur'an'ı Kerim'deki merkez figürlerden biridir. İffet, sadakat ve taat timsali olarak tasvir edilen kişiliği yanında haya- tının önemli olayları ile de Hz. Meryem kendisine Kur'an'da geniş yer bulur.
Neticede Allah melek vasıtasıyla ruhu üfleyince Meryem hamile kaldı (krş. Enbiyâ 21/91; Tahrîm 66/12). Tefsirlerde hamilelikle ilgili olarak bir saat ile dokuz ay arasında farklı sürelerden söz edilmiş olmakla birlikte (Râzî, XXI, 202) çoğunluk sürenin dokuz ay olduğu kanısındadır (İbn Kesîr, V, 216).
İlgili 27 soru bulundu
Meryem 14 yaşlarında iken bir gün hücresine Hz. Cebrail gelir ve kendisine Allah (c.c.) tarafından evlat verileceğini müjdeler. Bu hadise tüm ayrıntıları ile Kuran'da Meryem Suresinde anlatılmıştır.
Meryem'in kaç yıl yaşadığı ve nerede nasıl öldüğü, nereye defnedildiği konuları tartışmalıdır. Çarmıh hadisesinde kırk dokuz veya elli yaşında olduğu, bundan sonra on veya on üç yıl yaşadığı, altmış üç veya yetmiş iki yaşında öldüğü gibi çeşitli rivayetler vardır (Patsch, s. 218-219; Tümer, s. 78-79).
Meryem (İbranice: מִרְיָם, romanize: Miriyam; Aramice: ܡܪܝܡ, Mariam; Grekçe: Μαρία, María; y. MÖ 18 – MS 30/33), Nasıralı İsa'nın annesi olan Yahudi kadındır.
Meryem, İslam'ın bir kul ve peygamber olarak kabul ettiği İsâ (a.s.)'ı “babasız” olarak dünyaya getiren saygıya lâyık bir kadındır. Kur'ân-ı Kerîm, onu, imanlı, itaatli, iffetli, sıkıntı ve baskılara karşı sabırlı olması yönüyle defalarca övmüş ve örnek bir Müslüman olarak takdim etmiştir.
Meryem ile Efendimiz Hz. Muhammed'i nikahlayacak."
Bunlar Firavun'un hanımı Asiye, İsa aleyhisselamın annesi Meryem, Efendimiz (asm)'in hanımı Hatice ile kızı Fatıma validelerimizdir. Şurasını unutmamak gerektir ki, Allah (cc) kimseye rastgele lütufta bulunmaz, sebepsiz ikramlar ihsan eylemez.
Kur'an'da pek çok kıssa yer alır. Genellikle peygamber hayatlarından oluşan bu kıssaların gayelerinden biri de insanları düşündürerek ibret almalarını sağlamaktır. Kur'an'da ismi geçen tek kadın olan Hz. Meryem'in hikâyesi de bu kıssalardan biridir ve bilhassa kadınlar için rehber olabilecek bir muhtevaya sahiptir.
Kabri. Hz. Meryem'in kabri Gethsemane Kilisesinin hemen yakınında, Meryem Ana Kilisesi'nin içindedir.
Fakat Allah Teâlâ'nın bir meleği rüyasında ona görünerek, “Ey Dâvûd oğlu Yûsuf, Meryem'i kendine eş olarak almaktan çekinme! Çünkü onun rahminde oluşan kutsal ruhtandır” der.
hazreti meryem annemiz var bizim. o bizim annemizdir. neden annemizdir biliyo musunuz hem. hazreti isa'nın annesi olması hasebiyle. hem de cennette. efendimiz aleyhisselatu vesselam'ın eşi olacağı.
İsa Aleyhisselâm'ın annesidir. Peygamber Efendimiz (asm) onun için, “Zamanındaki dünya kadınlarının en hayırlısı İmrân kızı Meryem'dir” diye buyurmuştur. Hz. Meryem, Davud Aleyhisselâm'ın soyundan gelen ve İsrailoğullarının ileri gelenlerinden olan İmrân'ın kızıdır.
İsa (doğum adı Yeşua bar Yosef, Aramice: ישוע בר יוסף; Yahudilerce Yeşu adıyla anılır, İbranice: ישו; y. MÖ 4 - MS 30/33), 1. yüzyılda yaşamış olan bir Yahudi vaiz ve dinî lider. Günümüzde en çok mensuba sahip din olan Hristiyanlığın merkezî figürüdür.
Kur'ân-ı Kerîm'de âlemlere üstün kılındığı bildirilen (Âl-i İmrân 3/33) dört seçkin aileden biri de Hz. Îsâ'nın annesi Meryem'in mensubu bulunduğu İmrân ailesidir.
Bu yüzden Al-i İınran-36 ayetinde geçen zürriyyeteha kelimesinin çoğul anlam taşıması ve bunun neticesinde Hz. Meryem'in ise sadece bir çocuğunun bulunması ve Hz. İsa'dan başka ne kız ne de oğlan çocuğunun olmaması gerçeği ile çelişmez.
Kur'an-ı Kerim'e göre İmran, İsa'nın dedesi ve Meryem'in babasının adıdır. Çıkış Kitabında, İmran/Amram (İbranice: עַמְרָם, lit. "en yükseklerin arkadaşı"), Yohebed'in kocası; Harun, Musa, ve Miryam'ın ise babası olan İbrani adamdır.
Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır.
Yine bu apokrif İncil'de Meryem'in dedesi Mathan'ın Meryem, Sobe ve Hannah adlarında üç kızı olduğu, kızlardan Sobe'nin Zekeriyyâ'nın hanımı Elisabeth'in annesi, Hannah'ın da Bâkire Meryem'in annesi olduğu nakledilmektedir (DB, I/1, s. 629).
Değerli kardeşimiz, Hz. İsa (as) hayattadır ve hiç evlenmemiştir. Hz.
Kuran'da 93 âyette, "Meryem'in oğlu", "Allah'tan bir ruh" ya da "Allah'ın Kelimesi" unvanlarıyla veya özel ismiyle toplam 180 defa zikredilmektedir. Kuran'da İsa'nın babasız yaratıldığı, Adem Peygamberin durumuna benzetilerek vurgulanmaktadır. İsa'nın Allah'ın izniyle çeşitli mucizeler göstermiş olduğu kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri